Ekomenu introduceert maaltijdbox met gezondheids- en duurzaamheidsscores

Veel groenten eten is niet alleen gezond, het is ook nog een keer beter voor het klimaat. Ekomenu heeft de primeur met de introductie van maaltijdboxen waarbij een groenteteller, vitaliteitsscore en verschillende klimaatscores staan vermeld. De consumenten weet niet alleen hoe (on)gezond hun maaltijd is, maar ook wat hun ecologische voetafdruk is.

Ekomenu is partner van Je Leefstijl Als Medicijn.

De productie van één hamburger staat gelijk aan een ritje van zestien kilometer in een personenauto of een maand lang zes minuten douchen, aldus Ekomenu. Groenten eten is niet alleen gezonder, het is ook veel duurzamer dan andere voedingsalternatieven. Toch eten we in Nederland maar gemiddeld 131 gram groenten per dag, amper meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram. Door consumenten bewust te maken van de gevolgen van hun voedingskeuzes wil Ekomenu daar verandering in brengen: zowel verandering in hun gezondheid als klimaatvoetafdruk.

Inzicht in vier pijlers

Bij het bestellen van een maaltijdbox krijgt de consument inzicht in vier pijlers: groenten, vitaliteit, CO2-uitstoot en waterverbruik. Een hoge vitaliteitsscore wordt bijvoorbeeld behaald door te kiezen voor groenten, fruit, volkoren producten, noten, zaden en (kleine hoeveelheden) zuivel, en het vermijden van bewerkt of rood vlees en zout. De consumptie van dierlijke producten zoals rundervlees of kaas kunnen de CO2-score opjagen. Volgens Ekomenu komt er bij de productie en consumptie van de maaltijden van het bedrijf overigens 46 procent minder broeikasgassen vrij dan bij gemiddelde avondmaaltijden, doordat gekozen wordt voor biologisch, eten volgens de seizoenen en met een focus op plantaardige en lokale producten.

Met de vermelding van de ‘scores’ wil Ekomenu zijn klanten ertoe aanzetten 300 gram groenten per dag te eten. Volgens Jack Stroeken, CEO & en founder Ekomenu, kan voeding veel positiefs voor onze gezondheid doen. “Daarom geven we nu per pijler aan wat de impact is van jouw keuze en wat je misschien beter zou kunnen kiezen. Denk aan veel groenten, volkoren- en onbewerkte ingrediënten of een keer vaker vegetarisch. Door gezonder te eten win je gezonde levensjaren voor jezelf én voor toekomstige generaties.”

Meer informatie

Lees ook

Ultrabewerkt voedsel hangt samen met verminderde gezondheid kinderen

Bij 3 tot 5 en 12 tot 15 jaar oude kinderen werd een samenhang vastgesteld van het eten van ultrabewerkt voedsel met mindere fysieke prestaties

Jack Stroeken Ekomenu Met je vork kun je het voedselsysteem veranderen

Jack Stroeken Ekomenu Met je vork kun je het voedselsysteem veranderen

Maaltijdboxen maken het makkelijker je leefstijl aan te passen én veranderen het voedselsysteem. JLAM en Ekomenu werken samen.

Ancora Health en Ekomenu komen met gepersonaliseerd voedingsadvies

Ancora Health en Ekomenu komen met gepersonaliseerd voedingsadvies

Onze partners, de Nederlandse start-up in preventieve gezondheid Ancora Health en het platform voor gepersonaliseerde voeding Ekomenu gaan samenwerken.

keto halloumi friet

Keto Halloumi friet met koolsla en tomatendip

Keto Halloumi friet is een koolhydraatarme variant van frietjes. Ze zijn gemaakt van kaas. Dit recept van Ekomenu is ook verkrijgbaar als maaltijdbox.