Gezoete drankjes gelinkt aan leverkanker

De eerste resultaten van een studie onder vrouwen na de overgang laten een sterk verband zien van de consumptie van gezoete drankjes met leverkanker. Het risico op kanker is 78 procent hoger.

Het aantal patiënten met leverkanker is de laatste decennia scherp toegenomen in de VS. Hoewel bekend is dat chronische hepatitis-infecties, alcoholconsumptie and diabetes een rol spelen, wordt 40 procent van de gevallen niet door bekende risicofactoren verklaard. Onderzoeker wilden weten of voeding ook een factor is.

Uit een studie onder 90,000 postmenopausale vrouwen bleek dat zij die minimaal één met suiker gezoet drankje per dag drinken 78 procent meer kans hebben op het ontwikkelen van leverkanker vergeleken met mensen die minder dan drie keer per maand zo’n drankje drinken. Vrouwen die elke dag frisdrank drinken hebben 73 procent meer kans. De studie werd gedaan door Longgang Zhao, promovendus aan de University of South Carolina.

Ontstekingen

“De inname van met suiker gezoete drankjes, een veronderstelde risicofactor voor obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten, kan mogelijk insulineresistentie en ontstekingen veroorzaken die sterk betrokken zijn bij levercarcinogenese”, aldus Zhao. Onderzoekers waarschuwen dat het om een observationele studie gaat en dat geen oorzakelijk verband van zoete drankjes en leverkanker is vastgesteld.

Meer informatie

Lees ook

Ultrabewerkt voedsel hangt samen met verminderde gezondheid kinderen

Bij 3 tot 5 en 12 tot 15 jaar oude kinderen werd een samenhang vastgesteld van het eten van ultrabewerkt voedsel met mindere fysieke prestaties

Handboek-bij-kanker

Kankervrij in de dagelijkse praktijk

Het handboek bij kanker is de opvolger van William Cortvriendts succesboek Kankervrij. Een recensie.

Hoe Jolanda de strijd met borstkanker aanging

Hoe Jolanda de strijd met borstkanker aanging

Nadat ze borstkanker bleek te hebben, veranderde Jolanda haar leefstijl en voeding. Drie maanden na de diagnose was de tumor weg.