Jack Stroeken Ekomenu Met je vork kun je het voedselsysteem veranderen

Maaltijdboxen doen méér dan het bieden van gezonde en smakelijke voeding. Ze bieden een duurzaam alternatief en zetten het voedselsysteem op zijn kop. Onlangs is de bestaande samenwerking van Stichting Je Leefstijl Als Medijcijn met Ekomenu geïntensiveerd. Ekomenu-oprichter Jack Stroeken: “Echte verandering kun je alleen tot stand brengen vanuit de voeding die daadwerkelijk wordt gekocht.”

In de supermarkt halen we de kassa “niet heelhuids”, zegt Jack Stroeken, oprichter en CEO van Ekomenu. “Onze lichaam en geest zijn niet tegen het aanbod opgewassen.” Het ingenieuze bombardement aan verleidingen dat de supermarkt op ons afvuurt, is ons te machtig. Voor je het weet komen we thuis met spullen die een te grote belasting zijn voor onze gezondheid én portemonnee. We kopen voedsel dat we niet echt nodig hebben en dat we later, als de houdbaarheidsdatum is verlopen, vaak weer weggooien.

Levensmiddelenbranche

Maaltijdboxen zijn een goed alternatief. Stroeken realiseerde zich de mogelijkheden vanuit zijn achtergrond in de levensmiddelenbranche. Bij onderzoeksbureau Motivaction verdiepte hij zich in de wensen van de consument. Met zijn eigen adviesbureau Innovaction werkte hij aan vernieuwingen in de sector. Na de verkoop van het adviesbureau was hij algemeen directeur van GroentenFruit Bureau, dat campagnes deed om de groenteconsumptie te promoten.

‘Onze lichaam en geest zijn niet tegen de supermarkt opgewassen’

Stroeken: “Ik leerde onder meer dat het bij gedragsverandering van de consument niet alleen gaat om nieuwe informatie. Je kunt consumenten alternatieven aanbieden, maar er is altijd nog een verschil tussen wat ze weten dat goed voor ze is, en wat ze daadwerkelijk kopen. Er bestaan al veel niche-oplossingen zoals voedsel van de boer en biologische voeding. Ik ben lang bezig geweest om dat soort oplossingen meer mainstream te maken. Maar echte verandering kun je alleen tot stand brengen vanuit de voeding die daadwerkelijk wordt gekocht. Met je vork kun je je gezondheid maar ook het voedselsysteem veranderen.”

Van ketogeen tot vegan

Met de boxen van Ekomenu wordt daarop ingespeeld. Het bedrijf biedt wekelijks tientallen verschillende boxen: van ketogeen tot vegan en van gluten-lactosevrij tot gericht op de zwangerschap. De ingrediënten zijn biologisch en komen zonder tussenschakels van de producent zoals de boer. De abonnees kunnen de hoeveelheden per gerecht zelf bepalen en krijgen de boxen desgewenst thuisbezorgd.

Stroeken: “Boxen zijn de ideale manier om de voedselketen te veranderen. Alle aspecten zitten erin. Met de ingrediënten volgen we de seizoenen en doordat we met een abonnementsmodel werken, weten we wat we nodig hebben en is er nauwelijks verspilling. We steunen de lokale biologische boeren en stoten dertig procent minder CO2 uit. Uiteindelijk zijn onze klanten niet duurder uit want als je naar de supermarkt gaat, geef je meestal te veel geld uit. Doordat wij geen grote voorraden hoeven aan te houden kunnen we de prijs bovendien laag houden.”

Expertise

In het kader van de samenwerking van Ekomenu met Je Leefstijl Als Medicijn wordt expertise gedeeld met de patiëntengroepen van de stichting. Mogelijk kan Ekomenu op deze groepen toegesneden maaltijdboxen ontwikkelen. Ekomenu helpt de stichting met recepten en kennis op voedingsgebied.

Je Leefstijl Als Medicijn-oprichter Wim Tilburgs: “Met Ekomenu hebben we een partner gevonden met het hart op de goede plaats. Maaltijdboxen kunnen de keuze voor een bepaalde leefstijl, zoals het ketogeen dieet, een stuk makkelijker maken doordat je niet steeds zelf hoeft na te denken over de menu’s en op zoek moet naar de bijpassende ingrediënten. Dat we de afvalbergen en CO2-uitstoot op deze manier helpen terugdringen, en de lokale biologische boeren steunen, zijn prachtige bijkomstigheden.”

Gezond Helmond

Ook kijken we naar de mogelijkheden van samenwerking op lokaal niveau. Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is een van de kartrekkers in Helmond. Meer informatie op www.gezondhelmond.nl

Meer informatie: ekomenu.nl

Meer over maaltijdboxen

No posts