Inmiddels weten we dat veel aandoeningen zoals diabetes, obesitas en hartziekten mede-veroorzaakt worden door je  leefstijl en weer omgekeerd kunnen worden door je leefstijl.

Wat is onze visie en wat wil Stichting Je Leefstijl Als Medicijn doen om te helpen Nederland gezonder te maken met Leefstijl als Medicijn.

Geen pillen en spuiten, maar voeding en leefstijl als medicijn. Het zou de toekomst van ons gezondheidssysteem kunnen worden. Als we met z’n allen eindelijk eens af durven te stappen van dat makkelijke voorschrijven van medicatie. TNO-onderzoeker Ben van Ommen en Hanno Pijl, internist/endocrinoloog aan het LUMC, maken zich hier hard voor.

Dit is de tekst vermeld bij de uitzending van Radio EenVandaag. Bovenstaande video is een samenvatting van deze uitzending.

Aan de hand van mijn case bespreken Hanno Pijl en Ben van Ommen wat het betekent om je leefstijl aan te passen. Ik geef in dit artikel een toelichting op mijn persoonlijke ervaring en mijn visie.

Na deze uitzending heb ik nog regelmatig lezingen mogen geven samen met Hanno Pijl. Ook mocht ik mijn case toelichten bij  het eerste congres Leefstijl als Medicijn georganiseerd door het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijl geneeskunde, opgezet door TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum.

We lopen eerst de hoofdpunten van de video door:

0:01 Hanno Pijl:

We weten steeds beter dat het overgrote deel van de chronische aandoeningen als diabetes en hartziektes en kanker en zelfs immuunziektes zoals reuma heel veel te maken hebben met de manier waarop wij leven.

0:16 Ben van Ommen:

Maar we snappen de laatste tijd steeds beter dat die leefstijl gerelateerde ziekten ook weer genezen kunnen worden met de leefstijl. Ze zijn omkeerbaar.

0:26 Wim Tilburgs:

Situatie voor leefstijlaanpassingen

Een enorme zak met medicatie (Insuline, Metformine, Depakine, Simvastine, Ritalin, Zoloft) desondanks doodziek, diabetes, 125 kilo, ernstig transpireren, apneu, wandelen was al zwaar voor me.

Na aanpassen leefstijl en voeding. (juni 2015)

Toen gebeurde er een wonder. Ik kon binnen een dag stoppen met het spuiten van insuline en ik ben in 5 maanden tijd 40 kilo afgevallen. Ik ben sinds die tijd van al mijn medicatie af, ik kreeg weer energie en ik kon weer gaan sporten en vond dat weer leuk om te doen.

Samenvattend. Ik ben herboren. Ik ben een nieuw mens. Een tweede kans in het leven.

1:14 Opmerking van de presentator Art Rooijakkers.

Onze verslaggever kwam helemaal gemotiveerd terug. Hij wil voortaan de taartjes ook overslaan.

1:23 Vraag van de verslaggever.

Waarom lukt het Wim Tilburgs wel en iemand anders niet? Want het gaat dus om je leefstijl omgooien. Dat lijkt me nou het allermoeilijkste om te doen.

1:32 Hanno Pijl.

Ja het is zeker moeilijk. Leefstijl aanpassing is vreselijk lastig in de omgeving waarin wij leven. We worden voortdurend verleid om allerlei dingen te doen die niet goed zijn voor onze gezondheid.

1:47 Vraag van de verslaggever.

Hoe krijg je het dan voor elkaar?

1:48 Hanno Pijl.

Ik denk dat een deel van de mensen zoals Wim Tilburgs net verteld, die krijgt het voor elkaar door:

  • Wilskracht.
  • Een enorm goed effect van wat ze doen.

Dat stimuleert enorm.

2:04 Verslaggever

Het was een wonder wat er bij hem gebeurde zij hij.

2:05 Hanno Pijl

Die man heeft echt een ander leven.

2:08 Ben van Ommen

Bij Wim Tilburgs werkte een soort bliksemschicht.

Hij had de kennis van internet.

Dit zal bij ongeveer 3% van de mensen werken. Bij de andere mensen zit een deel dat gaat niet lukken. Die zullen niet gemotiveerd genoeg zijn. Maar een groot deel zal dat wel zijn.

Kosten van diabetes.

Als iemand op een leeftijd van rond de 55 jaar diabetes krijgt kost dit de maatschappij tenminste 130.000 euro. Bij een leefstijlprogramma zijn de totale kosten 13 keer lager zo rond de 10.000 euro. Alleen moet je die wel eerder uitgeven. (Klik hier voor de Businesscase voor type 2 diabetes van TNO)

Die moet je uitgeven aan:

  1. Goede diagnostiek
  2. Goede coaching
  3. Goede leefstijlbegeleiding

2:52 Verslaggever

En het probleem is dat je niet weet of mensen het vol houden en alsnog aan de medicijnen moeten.

Ben van Ommen

Nee andersom. We willen een systeem bouwen waarin we daar rekening mee houden. Dat zodra mensen afzakken in hun motivatie een allert krijgen door een coach, door een telefoon, door hun echtgenoot of iets dergelijks. Dat kunnen we allemaal wel bouwen. De technologieën zijn er bijna allemaal. Natuurlijk moet er meer ontwikkeld worden maar de implementatie daarvan in de maatschappij, in de gezondheidszorg en de gezondheidszorg economie daar zijn we nu aan toe.

Los van de economie heb je natuurlijk ook een enorme kwaliteit van leven. Wim Tilburgs zegt ik voel me beter dan 30 jaar geleden. Nou dat is nogal wat.

De vraag is dan?

Wanneer gaat het systeem om?

Wat Hanno Pijl en Ben van Ommen betreft in ieder geval zo snel mogelijk.

Conclusies en plan van aanpak.

Uit bovenstaande blijkt:

Veel chronische aandoeningen zoals obesitas, diabetes, hart en vaat ziekten, kanker en zelfs auto-imuun ziekten zoals reuma worden veroorzaakt door onze leefstijl.

Echter we kunnen deze ziekten ook weer omkeren dan wel genezen door middel van leefstijlaanpassingen.

Leefstijl aanpassingen zijn echter moeilijk met name door al de verleidingen waar we aan bloot staan in ons dagelijks leven.

Wat heb je nodig.

  1. Motivatie.
  2. Wilskracht.
  3. Resultaat.

Wie kunnen dit realiseren?

Een zeer kleine groep (3%) die hebben de kennis de wilskracht en de motivatie en die kunnen het zelf oplossen.

Bij eenderde van de chronisch zieken gaat dit niet lukken die zijn niet gemotiveerd genoeg.

Echter de rest kan het wel lukken als we investeren in:

  1. Een goede diagnostiek.
  2. Goede coaching.
  3. Goede leefstijl begeleiding.

Wat kunnen we hiermee bereiken.

  • Afbouwen verminderen medicatie.
  • Chronische ziekte genezen of omkeren.
  • Gewichtsverlies.
  • Energieker en actiever worden.
  • Enorme toename in kwaliteit van leven.
  • Minder afhankelijkheid van intensieve (thuis)zorg verderop in het ziekteproces.
  • Terugkeer in het arbeidsproces na uitval door ziekte.

Mijn plan van aanpak om leefstijlziektes om te keren met leefstijl als medicijn.

Gezien mijn positieve ervaringen met leefstijl als medicijn en de enorme aantallen mensen met leefstijlgerelateerde chronische aandoeningen wil ik zoveel mogelijk mensen bereiken en helpen om hun gezondheid te verbeteren met hun leefstijl als medicijn.

Mijn plan heeft een aantal lagen:

Laag 1 Algemene voorlichting.

  1. Deze website en de daaraan verbonden Facebook groepen.
  2. Actief meedoen op andere social media.
  3. Het zoeken van publiciteit in de traditionele media zoals kranten radio en tv.
  4. Mijn verhaal in boeken en tijdschriften.
  5. Het geven van lezingen.

Laag 2 Actief mensen helpen

  1. Via (online) community’s.
  2. Ontwikkeling van leefstijlondersteunende software apps.
  3. Samenwerken met netwerken die meer persoonlijke begeleiding bieden (GLI, Keer Diabetes om, Gemeentes) zie driehoek.
  4. Opzetten van leefstijlcentra.

Ad 2. Ontwikkelen van leefstijlondersteunende software apps.

 Ben van Ommen van TNO zegt in het interview:

We willen een systeem bouwen waarin we daar rekening mee houden. Dat zodra mensen afzakken in hun motivatie een allert krijgen door een coach, door een telefoon, door hun echtgenoot of iets dergelijks. Dat kunnen we allemaal wel bouwen. De technologieën zijn er bijna allemaal. Natuurlijk moet er meer ontwikkeld worden maar de implementatie daarvan in de maatschappij, in de gezondheidszorg en de gezondheidszorg economie daar zijn we nu aan toe.

Ad 3. Samenwerking.

Ik heb van voor het begin nauw contact gehad met sportarts Hans van Kuijk en heb ik van dichtbij zijn actie GezondDorp gevolgd maar ook meegedaan met de praatgroepen van de deelnemers en persoonlijk kennis gemaakt met de deelnemers.

Dit jaar ben ik zelf gestart met het opzetten van site GezondHelmond.nl Ik ben nu in gesprek met politiek Helmond om lokaal hiervoor draagkracht te vinden. Ik wil in deze een motivator en een initatiator zijn maar ik zoek hierbij de steun van de lokale politiek, de ondernemers, de gezondheidszorg enzovoorts. 

Om dit lokale initiatief langzaam op gang te brengen ben ik nu gestart met het organiseren van Diabetes Reset Wandelingen.

Elke zaterdagochtend in Helmond de Diabetes reset wandelingen. Voor mensen met Diabetes type 2 en/of veel overgewicht waarin we onderweg gezellig kletsend elkaar gaan helpen om diabetes om te keren en gewicht te verliezen aan de hand van je leefstijl als medicijn. Het is geheel vrijblijvend en iedereen mag meelopen.

Ad 4. Opzetten van een leefstijl centrum / zorgboerderij.

In dit centrum komen alle pijlers van leefstijl als medicijn samen. Om te beginnen met voeding. Er zou een mogelijkheid moeten zijn om mensen weer bewust te maken wat echte en gezonde voeding door mogelijkheden te bieden waar we zelf groenten en fruit kunnen verbouwen maar ook eieren, vis, vlees en zuivel kunnen produceren. (aankopen).

In een gezamenlijke keuken kunnen mensen dan weer leren om deze producten te verwerken in maaltijden die voor een groot deel bijdragen in een verbetering van de gezondheid.

Naast het samen produceren en bereiden van voedsel komen dus veel meer pijlers aan bod. We brengen structuur bij de mensen in een dag en nacht ritme door de programma’s in de ochtend te laten starten.

We kunnen in de omgeving beweeg programma’s opzetten naast het meehelpen op de zorgboerderij. Wandelingen in de omgeving, fietsen, maar ook de meer uitdagende componenten gebaseerd op bijvoorbeeld adaptive CrossFit.

Door het verblijven in een rustige landelijke omgeving maar ook het wandelen en programma’s zoals yoga of andere mindfullnes programma’s kunnen we ook stress verminderen.

Door het eventueel wat groter opzetten van de kook activiteiten kunnen we ook mensen met beperkte middelen voorzien van een gezonde maaltijd op de tijden dat ze op het centrum verblijven maar er zou ook een mogelijkheid kunnen zijn dat mensen maaltijden meenemen voor de rest van hun gezin.


Lees ook

Lokale gemeenschap

Leefstijl als medicijn in de lokale gemeenschap

De omgeving beïnvloedt je leefstijl De afgelopen tien jaar zien we in Nederland een sterke toename in het aanbod van ongezonde voeding. Dit soort eten is makkelijk, goedkoop en snel aan te…
Van GezondDorp naar GezondLand

Van GezondDorp naar GezondLand

Hans van Kuijk (sportarts) en Norbert van den Hurk (huisarts) startten in oktober 2016 het project GezondDorp in Leende: een praktijkproject voor en door inwoners én lokale ondernemers, waarin de…
Supportgroepen samen sterk

Supportgroepen

Supportgroepen Ontstaan door persoonlijke ervaring Wim Tilburgs, oprichter en voorzitter van Stichting Je leefstijl Als Medicijn, veranderde zijn leefstijl en doorbrak daarmee zijn diabetes type 2. Hij ervoer een algehele verbetering…
Leefstijl

Leefstijladvies op maat

Wat wordt er bedoeld met leefstijl? Leefstijladvies werkt het beste als het bij jou past. Wat zijn de beste voedingsadviezen bij jouw aandoening? Welke vorm van bewegen en ontspannen past…