Diabetes wandelingen

Elke maandagavond in Helmond de Diabetes wandelingen. Voor mensen met Diabetes type 2 en/of veel overgewicht waarin we onderweg gezellig kletsend elkaar gaan helpen om diabetes om te keren en gewicht te verliezen aan de hand van je leefstijl als medicijn. Het is geheel vrijblijvend en iedereen mag meelopen.

Maandagavond om 19:00 uur starten we vanuit de Leonardusspeeltuin in Helmond.

We gaan wandelen in de prachtige natuur in de omgeving van Helmond. Samen naar de mooiste plekjes. En om de plekjes mooi te houden neem ik mijn rugzak mee en ruimen we onder het wandelen ook nog wat zwerfafval op.

Mijn naam is Wim Tilburgs en hier vind je mijn persoonlijke verhaal hoe ik diabetes en ernstig overgewicht heb overwonnen met mijn leefstijl als medicijn.

Wandeling langs de mooiste plekjes van Helmond

Op de video hiernaast wandel ik bijvoorbeeld in het gebied langs de oude AA die loopt achter Berkendonk. Tijdens deze wandeling geef ik uitleg over de de pijlers beweging stress en bioritme. Enkele van de pijlers waarop Leefstijl als Medicijn is gebaseerd.

Voor de videos met mijn persoonlijke verhaal en vooral veel over de toepassing van het ketogeen dieet om diabetes om te keren vind je in het artikel Keer diabetes om met het Ketogeen dieet

Leefstijl aanpassen hoe doe je dat?

De ervaring leert dat het heel moeilijk is om dit te alleen te doen maar dat het een stuk makkelijker is als je dat samen kan doen.

Samen steunen we elkaar, om beter te leren sturen en een gezonde leefstijl te bereiken: betere voeding, meer bewegen en ontspannen. Het blijkt nu eenmaal verschrikkelijk moeilijk te zijn om in je eentje je leefstijl te veranderen. Mensen zijn gewoontedieren en van nature geneigd de weg met de minste weerstand te kiezen. Door middel van deze wandelingen kunnen we elkaar helpen dit patroon te doorbreken doordat we samen kennis en vaardigheden opdoen en elkaar kunnen stimuleren op weg naar gewenste verandering.

We weten inmiddels dat veel leefstijl gerelateerde ziekten zoals diabetes, obesitas, hartziektes veroorzaakten worden door leefstijl en omgekeerd kunnen worden door leefstijl. Waarom is het voor veel mensen zo moeilijk om het te doen en vol te houden. Hanno Pijl en Ben van Ommen bij radio EenVandaag bespreken in onderstaande uitzending mijn case.

We lopen eerst de hoofdpunten van de video door:

0:01 Hanno Pijl:

We weten steeds beter dat het overgrote deel van de chronische aandoeningen als diabetes en hartziektes en kanker en zelfs immuunziektes zoals reuma heel veel te maken hebben met de manier waarop wij leven.

0:16 Ben van Ommen:

Maar we snappen de laatste tijd steeds beter dat die leefstijl gerelateerde ziekten ook weer genezen kunnen worden met de leefstijl. Ze zijn omkeerbaar.

0:26 Wim Tilburgs:

Situatie voor leefstijlaanpassingen

Een enorme zak met medicatie (Insuline, Metformine, Depakine, Simvastine, Ritalin, Zoloft) desondanks doodziek, diabetes, 125 kilo, ernstig transpireren, apneu, wandelen was al zwaar voor me.

Na aanpassen leefstijl en voeding. (juni 2015)

Toen gebeurde er een wonder. Ik kon binnen een dag stoppen met het spuiten van insuline en ik ben in 5 maanden tijd 40 kilo afgevallen. Ik ben sinds die tijd van al mijn medicatie af, ik kreeg weer energie en ik kon weer gaan sporten en vond dat weer leuk om te doen.

Samenvattend. Ik ben herboren. Ik ben een nieuw mens. Een tweede kans in het leven.

1:14 Opmerking van de presentator Art Rooijakkers.

Onze verslaggever kwam helemaal gemotiveerd terug. Hij wil voortaan de taartjes ook overslaan.

1:23 Vraag van de verslaggever.

Waarom lukt het Wim Tilburgs wel en iemand anders niet? Want het gaat dus om je leefstijl omgooien. Dat lijkt me nou het allermoeilijkste om te doen.

1:32 Hanno Pijl.

Ja het is zeker moeilijk. Leefstijl aanpassing is vreselijk lastig in de omgeving waarin wij leven. We worden voortdurend verleid om allerlei dingen te doen die niet goed zijn voor onze gezondheid.

1:47 Vraag van de verslaggever.

Hoe krijg je het dan voor elkaar?

1:48 Hanno Pijl.

Ik denk dat een deel van de mensen zoals Wim Tilburgs net verteld, die krijgt het voor elkaar door:

  • Wilskracht.
  • Een enorm goed effect van wat ze doen.

Dat stimuleert enorm.

2:04 Verslaggever

Het was een wonder wat er bij hem gebeurde zij hij.

2:05 Hanno Pijl

Die man heeft echt een ander leven.

2:08 Ben van Ommen

Bij Wim Tilburgs werkte een soort bliksemschicht.

Hij had de kennis van internet.

Dit zal bij ongeveer 3% van de mensen werken. Bij de andere mensen zit een deel dat gaat niet lukken. Die zullen niet gemotiveerd genoeg zijn. Maar een groot deel zal dat wel zijn.

Kosten van diabetes.

Als iemand op een leeftijd van rond de 55 jaar diabetes krijgt kost dit de maatschappij tenminste 130.000 euro. Bij een leefstijlprogramma zijn de totale kosten 13 keer lager zo rond de 10.000 euro. Alleen moet je die wel eerder uitgeven. (Klik hier voor de Businesscase voor type 2 diabetes van TNO)

Die moet je uitgeven aan:

  1. Goede diagnostiek
  2. Goede coaching
  3. Goede leefstijlbegeleiding

2:52 Verslaggever

En het probleem is dat je niet weet of mensen het vol houden en alsnog aan de medicijnen moeten.

Ben van Ommen

Nee andersom. We willen een systeem bouwen waarin we daar rekening mee houden. Dat zodra mensen afzakken in hun motivatie een allert krijgen door een coach, door een telefoon, door hun echtgenoot of iets dergelijks. Dat kunnen we allemaal wel bouwen. De technologieën zijn er bijna allemaal. Natuurlijk moet er meer ontwikkeld worden maar de implementatie daarvan in de maatschappij, in de gezondheidszorg en de gezondheidszorg economie daar zijn we nu aan toe.

Los van de economie heb je natuurlijk ook een enorme kwaliteit van leven. Wim Tilburgs zegt ik voel me beter dan 30 jaar geleden. Nou dat is nogal wat.

De vraag is dan?

Wanneer gaat het systeem om?

Wat Hanno Pijl en Ben van Ommen betreft in ieder geval zo snel mogelijk.

Ervaringen

Met het leefstijlprogramma van hoe wordt ik 100 binnen 3 dagen van mijn insuline af.

Ik ben ook nog eens 35 kilo afgevallen en mijn vrouw staat achter me en doet mee en die is ook 20 kilo afgevallen.

Ik voelde me enorm gesteund door de medische begeleiding maar vooral ook omdat we als groep elkaar enorm motiveerden.

De toekomst zie ik heel erg zonnig in. Het gaat echt geweldig. Ik voel me super. Het is toch heerlijk als mensen tegen je zeggen “John wat zie je er goed uit.”

Diabetes Reset is een prachtig initiatief van een rolmodel om lotgenoten te inspireren ook hun manier van leven aan te passen voor optimale gezondheid. We werken nu al geruime tijd samen aan de medische en maatschappelijke veranderingen die daarvoor nodig zijn. Ik denk dat het Diabetes Reset initiatief bij uitstek past in die veranderingen.

Beste Wim,

ik heb je methode gevolgd, behalve het feit dat we beiden veteraan zijn hadden we ook ons gewicht en de diabetes als overeenkomsten.

Ik ben ook aan de gang gegaan volgens jou methode. Ik woog 106 kilo, gebruikte 3 keer daags metformine en ik sliep onrustig door het snurken. s’Morgens als ik wakker werd voelde ik me niet fit en kon met moeite mijn schoenen aantrekken… Tijd voor actie dus.

Ik ben in 3 maanden 20 kilo afgevallen, suiker is geminimaliseerd en ik heb weer veel energie.

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

Onderstaande opname is een gesprek van Koen de Jong met arts en schrijver William Cortvriendt bekend van zijn boek Lichter en de TV-serie hoe wordt ik 100. Op deze pagina op de site kun je meer vinden over het werk van William.

Artikel in het Eindhovens Dagblad van 7 november 2016.

Het artikel geschreven door Melchior Meijer werd gepubliceerd in alle regionale uitgaves van het Algemeen Dagblad waaronder dus ook ons lokaal dagblad het ED.

Hierin komt professor Hanno Pijl, sportarts Hans van Kuijk van het Sint Anna Ziekenhuis en initiatiefnemer van GezondDorp Leende maar ook diëtiste Janet Noome aan het woord. Ook nu nog nemen deze personen een prominente plek in op deze website. Echter al de publiciteit rond dit onderwerp heeft nog niet echt kunnen zorgen in een omkeer van het aantal mensen met diabetes type 2. Laten we hopen dat we met deze wandelingen bij kunnen dragen aan herstel voor mensen met diabetes type 2 met je leefstijl als medicijn.

Gezond Helmond

De diabetes reset wandelingen maken deel uit van het initiatief Gezond Nederland waar ik hoop leefstijl initiatieven te gaan ontplooien in zoveel mogelijk gemeentes in Nederland. Mijn eigen initiatief is dan ook in mijn eigen woonplaats Helmond.

Onderstaand een selectie van Facebook berichten vanaf de pagina van Gezond Helmond.