Radboudumc maakt ruimte voor leefstijl in geneeskundestudie

Geneeskundestudenten leren tijdens hun studie weinig over voeding en leefstijl. Het Radboudumc wil daar verandering in brengen. Sinds dit collegejaar is de universiteit “de eerste in Nederland die expliciet ruimte maakt voor onderwijs over voeding en leefstijl in de studies geneeskunde en biomedische wetenschappen”, schrijf het Radboudumc in een recent bericht.

Uit onderzoek van de stichting Student en Leefstijl uit 2019 bleek dat minder dan 4 procent van het geneeskundeonderwijs over voeding en leefstijl gaat. In de bachelorfase komt dat neer op zo’n 57 uur. 80 procent van de coassistenten gaf aan dat ze behoefte hadden aan meer onderwijs over deze onderwerpen.

Het onderwijs over voeding aan geneeskundeopleidingen vindt bovendien vaak plaats in keuzevakken. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra stelde in 2020 dat de onderwerpen preventie en leefstijl een grotere rol moeten krijgen in het artsenonderwijs.

Radboudumc koploper

Aan het Radboudumc zijn diëtist-onderzoeker en themaleider voeding Manon van den Berg en maag-darm-leverarts Tanya Bisseling hiermee aan de gang gegaan. In het collegejaar 2021-2022 is gestart met de grotere rol voor voeding en leefstijl in de eerste anderhalf jaar van het basisonderwijs voor geneeskunde- en biomedische wetenschappenstudenten.

Volgens Manon van den Berg is het Radboudumc nu de koploper op dit gebied. “Artsen hebben in de praktijk weinig kennis over voeding. Er zat relatief weinig aan voeding en leefstijl in het curriculum. Wij zijn vooral gaan kijken naar waar we er meer ruimte voor konden creëren”, aldus Van den Berg op de site van de universiteit. Zo’n 30 studie-uren zijn toegevoegd. In de eerste drie kwartalen is er aandacht voor de basis zoals goede voeding in relatie tot de ontwikkeling van chronische ziekten en ondervoeding en overgewicht.

Méér is nodig

Als het aan het Nijmeegse bestuur van Student en Leefstijl ligt, is dit slechts een eerste stap. Voorzitter Floor Praster: “De basis zit er nu in. Maar we willen nog meer.” Het bestuur denkt ook dat het thema leefstijl breder getrokken kan worden dan alleen voeding. “In onze cursus hebben wij ook aandacht voor mentale gezondheid, obesitas bij kinderen, beweging en seksuele gezondheid en verdovende middelen.”

Lees het nieuwsbericht op de site van Radboudumc

Yvo Sijpkens lezing
Yvo Sijpkens lezing

Lezing leefstijlgeneeskunde

Op de afbeelding internist Yvo Sijpkens tijdens de lezing over leefstijlgeneeskunde die Stichting Je Leefstijl Als Medicijn verzorgde voor Student en Leefstijl in Nijmegen.

Lees ook

Glucose sensor maakt toekomstige artsen ‘metabolisch woke’ - leefstijlnieuws - e-health

Glucose sensor maakt toekomstige artsen ‘metabolisch woke’

Studenten van Harvard Medical School die een glucose sensor kregen, kregen meer begrip van voeding en metabole processen

Wijkaanpak kan als een verlengde arm van de arts zijn

‘Wijkaanpak kan als een verlengde arm van de arts zijn’

Leefstijladviezen zijn voor de patiënten vaak moeilijk op te volgen. In #GezondHelmond werkt cardioloog Jeroen Lammers aan een wijkgerichte aanpak.

Workshop leefstijlgeneeskunde Hanno Pijl Yvo Sijpkens en Wim Tilburgs werkconferentie preventie in het zorgstelsel

Leefstijlgeneeskunde - Je Leefstijl Als Medicijn

Leefstijlgeneeskunde waarmee de arts leefstijl als medicijn voor kan schrijven. Een samenwerking van wetenschap, geneeskunde en patiënt.

Leefstijlroer

Het leefstijlroer 6 handvatten voor een gezonde leefstijl

Het leefstijlroer. Wanneer wij het over leefstijl hebben, bedoelen wij zes pijlers die samen de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens beïnvloeden.