Dr. Yvo Sijpkens internist en medisch adviseur van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn
Dr. Yvo Sijpkens foto Leon Geraedts,

Dr Yvo Sijpkens medisch adviseur Stichting JLAM

Dr. Yvo Sijpkens is sinds januari 2008 internist bij het Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Zijn focus ligt op hoge bloeddruk, diabetes, chronische nieraandoeningen en cardiovasculair risicomanagement. Daaraan voorafgaand werkte hij ruim 13 jaar als internist-nefroloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waar hij ook zijn studie geneeskunde en zijn doctoraal heeft gedaan. 

Leefstijlgeneeskunde heeft zijn bijzondere aandacht. Yvo Sijpkens is leefstijlarts met het leefstijlvignet van vereniging Arts en Leefstijl. De leden van Arts en Leefstijl zijn op de hoogte van de meest recente wetenschappelijk inzichten rondom leefstijl. Daarom zijn we als Stichting Je Leefstijl Als Medicijn enorm blij dat dokter Yvo Sijpkens als een van onze medisch adviseurs betrokken is bij onze stichting. 

Hoofdredacteur FocusVasculair

Yvo Sijpkens was tot eind 2020 hoofdredacteur van FocusVasculair – een website met praktijkgerichte nascholing over interdisciplinaire vasculaire geneeskunde. FocusVasculair is gericht op informatievoorziening aan zorgverleners. Yvo schreef samen met drs. Sharita Ramautar het artikel ‘Koolhydraten, hyperinsulinemie en het insulineresistentiesyndroom’ voor deze website. 

Hier een samenvatting van het artikel: 
De afgelopen vijftig jaar is consumptie van bewerkt voedsel met geraffineerde koolhydraten sterk toegenomen en is het gebruik van verzadigd vet afgenomen. Door een verstoorde balans tussen honger en verzadiging én het alom beschikbare voedselaanbod worden steeds meer tussendoortjes gebruikt. Glucose- en insulinespiegels kunnen daardoor een groot deel van de dag verhoogd zijn, wat bijdraagt aan vetopslag en het ontstaan van insulineresistentie (IR). IR is vaak jaren subklinisch aanwezig, voordat viscerale obesitas en diabetes mellitus type 2 ontstaat.  

De behandeling bestaat primair uit het overstappen op gevarieerde voeding met natuurlijke vetten, eiwitten en slechts een beperkte hoeveelheid vezelrijke complexe koolhydraten. Door maximaal drie keer per dag te eten kan het lichaam overgaan op vetverbranding, waarbij ketonen als brandstof worden gebruikt. Deze aanpassing in de voeding biedt kansen voor betere preventie en behandeling van diabetes mellitus type 2 en atherosclerotisch vaatlijden, en zal naar verwachting voor een sterke reductie in zorgkosten en gebruik van medicatie zorgen. 

Het hele artikel is als pdf lezen via deze link


Sinds oktober 2020 wil Yvo zich volledig gaan richten op de informatievoorziening aan actiënten en is daarom senior medisch adviseur geworden van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Hij zal ons met alle plezier gevraagd en ongevraagd van advies voorzien! 

Meer artikelen geschreven door of over Yvo Sijpkens vind je op onder aan deze pagina en in ons blog.

Er zijn maar weinig mensen metabool gezond

Yvo Sijpkens sprak met Richard de Leth in de OERsterk Podcast

Een paar onderwerpen uit deze podcast:

 • leefstijl in plaats van een dieet (met grotere effecten dan medicatie) 
 • zijn eigen verhoogde bloedsuikerspiegel (wat hem pre-diabeet maakte terwijl hij gezond leefde) 
 • koolhydraatbeperking als medicijn, ook in zijn eigen leven 
 • de grondoorzaken van chronische aandoeningen, waaronder het voedingspatroon en de onterechte angst voor vetten (waardoor we steeds meer koolhydraten zijn gaan eten)
 • de metabole ontregeling als rode loper naar een welvaartsziekte 
 • bloedvetten en wat ze over gezondheid vertellen
 • het ketogeen dieet versus therapeutische koolhydraatbeperking 
 • zijn holistische aanpak en wonderbaarlijke verbeteringen bij patiënten
 • natuurlijke interventies en veiligheid 
 • metabole gezondheid en de 4 C’s: Connections, Contribution, Coping en Cook 
 • toenemende behoefte aan leefstijlkennis onder geneeskundestudenten en jonge artsen 
 • hoe hij balans houdt met activiteiten die zijn parasympaticus stimuleren

Leefstijl en chronische ziekten – metabole disfunctie

Een opname van ruim een uur waar Dr. Yvo Sijpkens uitlegt wat leefstijlgeneeskunde is. De rol van voeding en leefstijl bij het ontstaan maar ook weer beter maken van ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, maligniteiten, dementie maar ook verbetering van je weerstand waardoor je beter beschermt bent tegen de ernstigere gevolgen bij een infectie door het Corona virus.

Ancestral health symposium

Tijdens het Ancestral Health symposium in 2022 bespreekt Yvo Sijpkens metabole disfunctie. De meeste chronische niet-overdraagbare ziekten zoals diabetes, hypertensie en atherosclerotische vasculaire gebeurtenissen worden als afzonderlijke entiteiten behandeld. Obesitas, hoge zoutinname, roken en LDL-cholesterol worden als op zichzelf staande risicofactoren beschouwd. De behandeling bestaat voornamelijk uit polyfarmacie met als doel glucose, bloeddruk en LDL-cholesterol te verlagen. Leefstijladviezen die zich richten op gewichtsvermindering, zoutbeperking en stoppen met roken zijn standaardzorg, maar helaas weinig succesvol.

Al vele jaren wordt erkend dat het metabool syndroom vooraf kan gaan aan ziekten. Als het al wordt herkend, worden viscerale obesitas, hypertensie, hyperglykemie en dyslipidemie meestal symptomatisch behandeld. De term ‘metabole disfunctie’ is een meer geschikt label voor gebruik in de klinische zorg. Tekenen van leververvetting en subklinische atherosclerose moeten in het syndroom worden opgenomen, evenals hoge nuchtere insulinespiegels voor eerdere detectie. Naast medicatie, stress, roken en inactiviteit, kan jarenlange consumptie van bewerkte voedingsmiddelen worden beschouwd als de hoofdoorzaak van metabole disfunctie. Daarom is een geleide omschakeling naar echte koolhydraatarme voeding gerechtvaardigd voor zowel interventie als preventie van chronische ziekten. Zowel in de eerste als tweede lijn is een teamgerichte aanpak van fundamenteel belang om de weg naar metabole gezondheid te versnellen

In deze podcast van The Nourishing State bespreekt Yvo met Noor Struik hoe hij begonnen is met koolhydraatarm nadat hij zelf prediabetes bleek te hebben. Ze bespreken verschillende mythes rondom een koolhydraatarme leefstijl (“vet is slecht” en “hoge bloeddruk door zout”) en welke veranderingen in de gezondheidszorg Yvo verwacht te zien de komende jaren.

Yvo Sijpkens als spreker inhuren

Voor interviews of het boeken voor een lezing / workshop / inspiratiesessie door Yvo Sijpkens kun je gebruikmaken van ons contactformulier


Artikelen geschreven door of over Yvo Sijpkens

COVID 19 De positieve effecten van Leefstijl om je weerstand te verhogen

Covid 19 Coronavirus Yvo Sijpkens De positieve effecten val Leefstijl om je afweer te verhogen
Covid 19 Coronavirus Yvo Sijpkens De positieve effecten val Leefstijl om je afweer te verhogen

Yvo Sijpkens geeft 10 tips om je weerstand te verhogen door het aanpakken van je leefstijl. Een hogere weerstand kan helpen tegen ernstige complicaties bij een besmetting met het coronavirus. 

Lees het artikel op ons blog

Niet zout maar suiker als oorzaak van hoge bloeddruk!

Internist Yvo Sijpkens Niet zout is de boosdoener maar suiker
Internist Yvo Sijpkens Niet zout is de boosdoener maar suiker

Yvo Sijpkens beschrijft dat vooral zout gezien wordt als veroorzaker van onder meer hoge bloeddruk, terwijl naar zijn mening suiker de grote boosdoener is. De voedingsindustrie heeft steeds meer producten gemaakt die laag in vet zitten, maar wél veel bewerkte suiker, zaadoliën en zout bevatten. Alleen in deze combinatie kan zout bijdragen aan een hoge bloeddruk, terwijl dit niet het geval is bij gewoon zoutgebruik op een eitje of stuk vleesLees het artikel op ons blog. 

Lees het artikel op ons blog