Glucose sensor maakt toekomstige artsen ‘metabolisch woke’

Glucose sensor maakt toekomstige artsen ‘metabolisch woke’ - leefstijlnieuws - e-health

Hoe kunnen medicijnenstudenten effectief kennismaken met de gevolgen van verschillende leefstijlen? Amerikaanse onderzoekers rustten een groep studenten met een continue glucosemonitor (CGM) uit. Hun begrip van voeding en leefstijl steeg aanmerkelijk.

Dieetgerelateerde chronische ziektes komen steeds meer voor en zullen “de toekomstige loopbanen van de huidige mediche studenten domineren”, schrijven onderzoekers Nicholas Norwitz e.a. in hun artikel in American Journal of Lifestyle Medicine. Daarbij wordt informatie over voeding echter onvoldoende meegenomen in de medische opleidingen. Een van de problemen daarbij, schrijven de onderzoekers, is de concentratie (‘density’) van het bestaande lesmateriaal. Vrij vertaald: het is lastig om nieuwe inzichten in het materiaal te verwerken, omdat het vol staat met oudere inzichten.

Harvard Medical School

Ruim een maand lang kreeg een groep van dertien studenten van Harvard Medical School van de onderzoekers een continue glucosesensor. Nadat ze getraind waren in het gebruik van de sensor hielden ze hun glucosewaardes bij, samen met gegevens over onder meer hun voeding. Ze kregen vragenlijsten om te onderzoeken hoe de kennis van hun glucoseniveau hun gedrag en omgang met patiënten met diabetes type 2 beïnvloedde.

De studenten gaven aan dat het een waardevolle ervaring voor ze was. Ze voelden zich aangemoedigd hun voeding te verbeteren en zeiden dat hun begrip van metabole processen was toegenomen. Tweederde zei dat de glucosesensors bijdroegen aan hun inspanningen om het glucoseniveau onder controle te houden; ze voelden zich meer ‘metabolisch woke’. De studenten rapporteerden bovendien het een leuke studie te hebben gevonden.

Lees het artikel in American Journal of Lifestyle Medicine

Een investering van een half miljoen

Even rekenen: wanneer we alle ruim 8.000 huisartsen in Nederland ter kennismaking een glucosesensor zouden toesturen, komen we op een kostenplaatje van een half miljoen euro. Als hun begrip van glucoseniveaus en diabetespatiënten daarmee omhoog gaat, lijkt dat een meer dan zinvolle investering.

Abbott FreeStyle Libre

In een reactie op dit bericht laat Abbott, producent van het Glucose Monitoring Systeem Freestyle Libre, weten de uitdaging al te hebben opgepakt en niet alleen Nederlandse huisartsen en zorgprofessionals, maar bovendien álle mensen met (pré) diabetes een gratis sensor aan te bieden om uit te proberen. Zie onderstaand aanbod.

Probeer nu gratis de FreeStyle Libre 2 glucosesensor

Gratis FreeStyle Libre   voor zorgprofessionals
Gratis FreeStyle Libre   voor particulieren
2diabeat doe met ons mee

Lees ook

Glucosesensor voorkomt ziekenhuisopnamen

Mensen met diabetes type 2 die een glucosemonitor krijgen hoeven minder vaak naar het ziekenhuis vanwege acute diabetesvoorvallen.

Radboudumc maakt ruimte voor leefstijl in geneeskundestudie

Geneeskundestudenten leren tijdens hun studie weinig over voeding en leefstijl. Het Radboudumc is de eerste universiteit die het onderwerp meer aandacht geeft.

Leestip: diabetypering is toekomst diabeteszorg

Diabetypering is de toekomst van de diabeteszorg. Door de oorzaken te kennen kan de ziekte beter worden behandeld

glucoserevolutie

Glucoserevolutie - Nooit meer pieken en dalen

Een recensie van Glucoserevolutie waarin Jessie Inchauspé haar inzichten deelt over de pieken en dalen in je bloedglucose en de effecten ervan op je gezondheid.

Diabetes2doorbreken

Overwin Diabetes Type 2 met Je Leefstijl als Medicijn

Jouw gezondheid is je grootste goed. Het is dus vervelend als je lichaam niet meer doet wat jij wilt. Al tijden lang voel je je lusteloos. En de medicijnen voor diabetes type 2 helpen niet echt of maken het allemaal niet beter. Hoe krijg jij weer de controle over je lijf? Op een manier die bij jou past?

Diabetes 1 In Eigen Hand

Diabetes 1 In Eigen Hand

Ben je op zoek naar rust, voorspelbaarheid en stabiliteit in je leven met diabetes type 1? Meld je dan aan bij diabetes 1 in eigen hand.

Afvallen

Afvallen en weer Baas over je gewicht

Wat kan je doen aan obesitas en overgewicht? Op dit moment heeft de helft van de Nederlanders overgewicht en 14 procent obesitas. Dat aantal neemt alleen maar toe. Obesitas is een ziekte. Ons vet is een orgaan dat honderden hormonen aanmaakt. Die communiceren met andere organen en met het brein. Hebben we te veel vet,...