Hoe Gerrie van Deuren bleef sporten na de diagnose diabetes type 1

Hoe Gerrie van Deuren bleef sporten na de diagnose diabetes type 1

 Sporten was een belangrijk onderdeel van Gerrie van Deurens leven. Na haar diagnose diabetes type 1 twijfelde ze of ze daarmee voluit kon doorgaan. Goed advies vinden en je persoonlijke aanpak ontwikkelen zijn doorslaggevend. “Ik leer nog steeds bij.”

Gerrie van Deuren werkt als docent levensbeschouwing aan een pabo. Daarnaast heeft ze sinds 1 januari een praktijk als OERsterk coach, gespecialiseerd in diabetes en leefstijl. Naast haar werk sportte en bewoog Gerrie altijd veel: elke dag een uur hardlopen, fietsen of zwemmen, met krachttrainingen ernaast. Toen kwam vier jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Kon ze daarna nog onbekommerd sporten? Betekende de diagnose het einde van haar goede fysieke conditie?

Gerrie: “Soms heb ik ’s ochtends een bloedsuikerwaarde van rond de 5 mmol. Na de diagnose durfde ik dan niet te gaan fietsen. Ik was bang voor een hypo na het spuiten van insuline. Of ik moest met een banaan in mijn rugzak op pad voor het moment dat ik misschien onderuit zou gaan.”

Nauwelijks insuline nodig

Veel beweging is belangrijk voor Gerrie. “Het helpt om me goed te laten voelen. Het geeft energie en helpt bovendien door de verbranding om de bloedsuikerspiegel laag te houden. Het lastige is dat het moeilijker is om het proces te beheersen. Als je insuline spuit, kan je door beweging een hypo krijgen doordat je tijdens het sporten de insuline efficiënter gebruikt. Eigenlijk heb ik tijdens het bewegen nauwelijks insuline nodig.”

In het ziekenhuis waar Gerrie haar diagnose kreeg, vond de arts dat ze ‘gewoon’ moest blijven eten en daarnaast insuline spuiten. ‘Maak het jezelf maar niet te moeilijk.’ Daar nam Gerrie geen genoegen mee. Ze zocht naar een manier om haar fysieke conditie ondanks diabetes en het spuiten van insuline te stabiliseren, met minder pieken en dalen, en met drie maaltijden per dag zonder tussendoortjes. Via een ander ziekenhuis en een diëtist kwam ze uiteindelijk terecht bij Hans van Kuijk, sportarts en oprichter van het Centrum voor Leefstijlgeneeskunde in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. Hans is ook adviseur bij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Onbekommerd op de fiets

Gerrie: “Hans weet veel over koolhydraatarm eten in combinatie met beweging. Samen zijn we aan de slag gegaan.” Hij adviseerde haar Dr Bernstein’s Diabetes Solution te lezen. “Dat was een eye opener.” In plaats van koolhydraten staan er nu meer eitwitten en vetten op Gerries menu. Het lijkt haar bloedwaardes te bestendigen. Ook als ze op haar Freestyle Libre een waarde van 4 meet, stapt ze onbekommerd op de fiets. “De waarde zakt soms wel wat, maar komt niet onder de 3. Mijn lichaam herstelt zich op de een of andere manier, misschien door de verbranding van de eitwitten of doordat op een andere manier bloedsuikers vrijkomen. Eigenlijk weten we nog niet precies wat er gebeurt.”

Je weg hierin vinden is een persoonlijke zoektocht, zegt Gerrie. Er is geen standaardoplossing die voor iedereen werkt. “Ik heb veel geëxperimenteerd, steeds notities gemaakt om te kunnen bijhouden wat onder welke omstandigheden werkt. En ik leer nog steeds bij.” Goed advies is belangrijk. “Hans komt soms met heel nuttige praktische tips. ’s Zomers maak ik soms lange fietstochten. Als ik dan pauzeer, merk ik dat mijn bloedwaarde soms erg laag is. Ik was geneigd dan maar wat te eten, maar Hans gaf als mogelijke tip om even heel hard te rennen. Daardoor komt je lichaam in de stressmodus en maakt het stresshormonen aan. Die brengen glucose in het bloed zodat ik kan doorfietsen.”

Je weg hierin vinden is een persoonlijke zoektocht

Soms is haar ‘diabetesmanagement’ nog frustrerend, aldus Gerrie. “Ik ben iemand die graag controle heeft. Ik wil precies weten wat de gevolgen zijn als ik iets doe. Maar dat kan nu eenmaal niet altijd.” Toch is ze blij met wat ze met haar dieetverandering heeft bereikt. “Ik wilde kunnen sporten zonder me steeds om mijn bloedwaardes zorgen te hoeven maken. Dat is gelukt.”

Gerrie van Deuren is een van de begeleiders van de community Diabetes 1 In Eigen Hand van Je Leefstijl Als Medicijn.

Bij diabetes en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. Het artikel beschrijft de persoonlijke ervaringen van een patiënt, maar het ziekteverloop en de gevolgen van bepaalde maatregelen kunnen van patiënt tot patiënt verschillen. De auteur en Je Leefstijl Als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

Nooit meer een Hypo! Trans-Vorm leefstijl coaching voor sporters en bewegers met diabetes

Heb jij interesse om een coachingstraject te volgen bij Gerrie ga dan naar haar website trans-vorm.com

OERsterk Coach Opleiding bij Richard de Leth

Lijkt het jouw interessant om ook OERsterk Coach te worden schrijf je dan in via https://oersterk.nu/oersterk-coach-opleiding-2021/

 

Diabetes 1 In Eigen Hand community

Diabetes 1 In Eigen Hand heeft een besloten facebookgroep voor mensen met diabetes Type 1 en LADA die hun inzicht in het effect van leefstijl bij diabetes willen vergroten.
Daarbij motiveren en steunen we elkaar op dit pad naar een eenvoudiger diabetes management en een gezonder en gelukkiger leven met diabetes.

Meld je hier aan.

Diabetes 1 in Eigen Hand blog

We verdienen een leven met “normale”, niet-diabetische bloedglucosewaarden

We delen het gedachtegoed van dr. Bernstein wat inhoudt dat we geloven dat elke persoon met diabetes type 1 of LADA een lang, complicatievrij leven kan leiden.

Meer informatie over het leefstijlprogramma Diabetes 1 in eigen hand

Voor mensen met diabetes type 2 is er ons leefstijlprogramma Diabetes2Doorbreken.

Heb je diabetes type 2? Wil je hier iets aan doen? Schrijf je in en maak kans om deel te nemen aan een gratis pilotprogramma waarbij je aan de slag gaat met Je Leefstijl Als Medicijn. Lees meer

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.