Gezonde voeding en leefstijl 

Het is algemeen bekend dat gezonde voeding belangrijk voor je is maar wat is nu gezonde voeding en hoe kan dit jouw dagelijkse leven met diabetes type 1 verbeteren?
Het leefstijl-programma, Diabetes 1 In Eigen Hand, van Stichting Je Leefstijl als Medicijn gaat je hierbij helpen. 

Steeds meer onderzoeken en persoonlijke ervaringen tonen aan dat een koolhydraatarm eiwitrijk voedingspatroon een stabiliserend effect heeft op de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 1 of LADA.
Een stabiele bloedsuiker vermindert het risico op complicaties.

Wetenschappelijke basis

Diabetes 1 In Eigen Hand baseert zich op het werk van de Amerikaanse arts dr. Bernstein. Hij heeft op basis van onderzoek een koolhydraatarm eiwitrijk voedingspatroon ontwikkeld en een protocol dat leidt tot een voorspelbaar diabetesmanagement.

Het zorgt voor stabiele bloedsuikers, het vermindert het risico op complicaties en het vergroot het psychisch welbevinden. 

Dit protocol past volledig binnen de 360 graden benadering van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, waarvan is aangetoond dat het een effect heeft op ziekte en herstel.

360 graden diagnose diabetes type 1
360 graden diagnose diabetes type 1

Op deze site delen we praktische kennis en informatie over deze 360 graden benadering – een mix van persoonlijke ervaringen én de visie van deskundigen.

Tips, uitleg, wetenschappelijke resultaten en persoonlijk advies. 

Diabetes 1 In Eigen Hand wil met deze site een steun in de rug zijn voor al die mensen die zelf aan de slag willen gaan om een betere gezondheid te krijgen.
Daarnaast bieden we middels een 
Facebook groep ondersteuning op deze weg naar stabielere bloedsuikers en voorspelbaar diabetesmanagement. 

Facebookgroep Diabetes 1 In Eigen Hand 

 • Ben je op zoek naar rust, voorspelbaarheid en stabiliteit in je leven met diabetes type 1?  
 • Wil je ervaren hoe het is om samen met anderen de regie over diabetes in eigen hand te nemen?
  Meld je dan aan. 

Onze groep is niet zomaar een Facebookgroep maar een community waar mensen elkaar steunen. Het is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
We werken dan ook nauw samen met instituten zoals Ancora Health, TNO en het Nederlands Innovatiecentrum Voor Leefstijlgeneeskunde LifeStyle4Health en de universiteit van Utrecht.

 Wil jij meedoen met onze community? 

Meld je aan voor onze Facebookgroep Diabetes in Eigen Hand

Diabetes 1 in eigen hand leefstijlprogramma Stichting Je Leefstijl Als Medicijn
Diabetes 1 in eigen hand leefstijlprogramma Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Wat mag u van onze Facebook community verwachten?

Van ons mag u verwachten dat we kennis met u delen over koolhydraatarme eiwitrijke voeding en het effect daarvan op het diabetes management bij kinderen en volwassenen met diabetes type 1 of LADA. De kennis die het betreft is gebaseerd op en geïnspireerd door dr. Bernsteins Diabetes Solution.
We zullen dit presenteren op een makkelijke, te begrijpen manier. Bronnen zijn veelal Engelstalig, wij proberen de vertaalslag voor u te maken.

We delen het gedachtegoed van dr. Bernstein wat inhoudt dat we geloven dat elke persoon met diabetes een lang, complicatievrij leven kan leiden.
We verdienen een leven met “normale”, niet-diabetische bloedglucosewaarden. Dit vergt inspanning. Onze ervaring is dat koolhydraatarm eten, als hulpmiddel voor diabetes management, het medicijngebruik en de algehele stress vermindert en een groter gevoel van macht en controle geeft aan de patiënt.

Wij zijn van mening (en hebben persoonlijk ervaren) dat de koolhydraatarme manier van eten het giswerk van het diabetes management vermindert en meer stabiliteit en vrijheid in uw dagelijks leven mogelijk maakt

→ Lid worden

Volg Amber’s verhaal op Instagram

Ze deelt ervaringen, tips en tricks over hoe het is om andere keuzes te maken.

Ga naar de instagram van Amber

Diabetes 1 in Eigen Hand blog

Zalm quiche

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Eiwitrijk, Ketogeen, Koolhydraatarm
Trefwoord: Koolhydraatarm
Porties: 4 personen
calorieën: 563kcal

Over dit recept

Een eenvoudige maaltijd, erg smakelijk door de verse spinazie gecombineerd met de frisheid van tomaat. Voedzaam door de zalm in combinatie met de eieren.

Ingrediënten

 • 1 mespuntje cayenne peper
 • 1 theelepel dille
 • 0,5 theelepel knoflookpoeder
 • 0,5 theelepel uienpoeder
 • zout
 • 100 gram kookroom
 • 6 eieren
 • 80 gram geraspte kaas
 • 30 gram parmezaanse kaas
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 200 gram tomaten
 • 500 gram spinazie
 • 4 moten zalm

Instructies

 • Doe wat olijfolie in een wok en fruit daarin de ui en knoflook glazig.
  Voeg de spinazie toe en roerbak dit totdat het geslonken is. Laat het vocht goed verdampen of giet het anders af in een vergiet.
  Meng in een grote kom, de eieren met de kruiden, kookroom en de geraspte kaas.
  Maak een stuk bakpapier vochtig, bekleed daarmee een ovenschaal. Snijd de zalm in blokjes en verdeel over de bodem. Bestrooi eventueel met wat zout en peper. Leg daar overheen een laag in plakjes gesneden tomaat. Dek dit af met het spinaziemengsel. Giet het eiermengsel eroverheen en bestrooi het met de parmezaanse kaas.
  Bak het geheel in 25 minuten af, in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  Eet smakelijk.

Voedingswaarde

Calorieën: 563kcal | Koolhydraten: 5.3g | Eiwit: 45.6g | Vet: 39.3g | Verzadigd vet: 13.35g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Heb je diabetes type 2? Wil je hier iets aan doen? Schrijf je in en maak kans om deel te nemen aan een gratis pilotprogramma waarbij je aan de slag gaat met Je Leefstijl Als Medicijn. Lees meer