‘Technologie kan ons helpen om betere en bewustere leefstijlkeuzes te maken’

Onlangs werd bekend dat Je Leefstijl Als Medicijn en Ancora Health nauw gaan samenwerken. Wat is de filosofie van Ancora Health en hoe gaat het bedrijf te werk? Een gesprek met oprichter Sridhar Kumaraswamy.

‘Bijna alles wat we tegenwoordig doen’, zegt Sridhar Kumaraswamy, ‘verandert sterk door de komst van nieuwe technologieën en de beschikbaarheid van data. Hierdoor kunnen we ook slimmer omgaan met onze gezondheid. Maar in vergelijking met andere sectoren, wordt in de zorg nog veel te weinig gebruik gemaakt van data.’

Technologie kan ons helpen om gezonder te worden en te blijven, en Sridhar besloot daarin zelf een rol te willen spelen. In 2018 verliet hij Philips waar hij bijna twintig jaar had gewerkt, als laatste in de functie van CEO van Philips Hue. Samen met twee promovendi aan de Rijksuniversiteit Groningen richtte hij Ancora Health op. Inmiddels ondersteunt Ancora particulieren, (top)sporters en werknemers die hun gezondheid in eigen hand willen nemen. Dat gebeurt vanuit hypermoderne gezondheidscentra in Eindhoven en Amsterdam. Sinds het begin van 2021 wordt ook nauw samengewerkt met Je Leefstijl Als Medicijn.

Wat was de aanleiding om Ancora Health op te richten?

Sridhar: “Niets is zó persoonlijk als je gezondheid. We weten dat technologie ons kan helpen om betere en bewustere leefstijlkeuzes te maken. In veel landen, waaronder Nederland, is hiervoor echter nauwelijks structurele, duurzame en transparante ondersteuning te vinden. Met mijn medeoprichters, José Castela Forte en Rahul Gannamani, zien we de laatste tijd een verandering in de zorg. Een verschuiving van het reactieve naar het preventieve, waarbij leefstijl een essentiële rol speelt in de zorgverlening. Dat is ook hard nodig, want als dat niet gebeurt wordt de huidige werkwijze in de gezondheidszorg onhoudbaar en onbetaalbaar. Gelukkig zijn veel vrienden en collega’s het daarmee eens. Zij hebben ons gesteund.”

Welke informatiediensten biedt Ancora?

“Op de eerste plaats bieden we gedetailleerd inzicht in de huidige gezondheid van onze gebruikers. Meestal wordt gezondheid omschreven als de afwezigheid van ziekte, maar in feite zitten we ergens op een spectrum tussen topfit en ziek. In onze Health Studio’s maken we een uitgebreide gezondheidsanalyse. Daarbij onderzoeken we ongeveer vijftig biomarkers en kijken we onder meer naar het genetisch profiel, de medische achtergrond en erfelijkheid, en iemands leefstijl.”

We zien een verschuiving van het reactieve naar het preventieve in de zorg

“Al die gegevens bij elkaar leveren een persoonlijk gezondheidspaspoort op. Op basis daarvan geven we wetenschappelijk onderbouwde adviezen en persoonlijke actieplannen om aan je gezondheid te werken en fitter te worden. Met slimme, gerichte aanpassingen is het vaak mogelijk om vitaler te worden, aandoeningen te voorkomen en langer gezond te blijven.”

Welk beeld komt tot nu toe uit jullie data naar voren?

“De meerderheid van de mensen die we onderzoeken blijkt vatbaar te zijn voor één of meerdere aandoeningen. Ook krijgen ze vaak van bepaalde voedingsmiddelen te veel of te weinig binnen. Als dat niet wordt gecorrigeerd, lopen ze op lange termijn een groter risico om gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Met onze data-analyse kunnen we steeds beter voorspellen welke specifieke gezondheidsrisico’s onze deelnemers lopen. Daardoor kunnen we ze gericht coachen en adviseren bij het maken van de juiste leefstijlkeuzes.”

De meerderheid van de mensen blijkt vatbaar voor één of meerdere aandoeningen en krijgt van bepaalde voedingsmiddelen te veel of te weinig binnen

Waar staat Ancora Health over drie jaar?

“We willen de komende jaren twee- tot driehonderdduizend mensen bij hun gezondheids- en leefstijlkeuzes kunnen helpen. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid van uitbreiding naar andere landen. Hoe meer mensen zich bij Ancora aansluiten, hoe beter onze data-analyse en persoonlijke adviezen worden. Uiteraard gaan we zorgvuldig en vertrouwelijk om met persoonsgegevens.”

Ancora

Wat verwacht je van de samenwerking met Je Leefstijl Als Medicijn?

“Je Leefstijl Als Medicijn en Ancora Health delen dezelfde visie. We geloven in het belang van preventie. We zetten bovendien allebei sterk in op leefstijlgeneeskunde. Op het persoonlijk vlak heb ik veel waardering voor Wim Tilburgs, die we graag als ambassadeur voor Ancora inzetten. Je Leefstijl Als Medicijn helpt ons om onze gezamenlijke boodschap uit te dragen, namelijk dat we allemaal de regie over onze gezondheid in eigen handen kunnen nemen, zodat we langer fit en vitaal blijven.”

Benieuwd naar het programma voor diabetes type 2 dat Je Leefstijl Als Medicijn en Ancora Health hebben ontwikkeld? Klik hier

Over de samenwerking van Ancora Health en Stichting Je Leefstijl Als Medicijn