Diabetes2 de wereld uit door aanpassingen leefstijl

Je Leefstijl Als Medicijn en Ancora Health gaan samen type 2 diabetes te lijf. Dat is bekendgemaakt tijdens de werkconferentie Preventie in het zorgstelsel op maandag 8 februari 2021. Meer dan ooit laat de huidige coronapandemie het belang van preventieve zorg zien. Je Leefstijl Als Medicijn beheert een succesvolle online community waar patiënten hun diabetes onder controle brengen. Samen met Ancora Health wordt gewerkt aan een sterke groei hiervan.

Het Nederlandse zorgsysteem is niet ingericht op structurele leefstijlinterventies. Toch zijn bepaalde ziektes of gezondheidsklachten relatief eenvoudig zonder medicatie te doorbreken. Leefstijlgeneeskunde kan worden gezien als een methode om leefstijlgerelateerde oorzaken van een aandoening te achterhalen. De samenwerking van Je Leefstijl Als Medicijn en Ancora Health is gericht op de verdere ontwikkeling van leefstijlgeneeskunde.

Bijna 1 miljoen Nederlanders kampen met diabetes type 2. TNO-onderzoek bevestigt dat het aanpassen van de leefstijl een substantiële bijdrage levert aan het terugdringen ervan. Je Leefstijl Als Medicijn is een stichting gericht op het doorbreken van diabetes-2 door middel van leefstijl. Ancora Health is een tech start-up in de preventieve zorg. Beide organisaties zetten curatieve leefstijlprogramma’s in voor diabetes-2 remissie. Een belangrijk element hierbij is het nemen van de regie over de eigen gezondheid.

Wim Tilburgs, voorzitter Je Leefstijl Als Medicijn:

“Door de samenwerking kunnen we met onze community-aanpak meer mensen bereiken, en ze op een betere manier helpen. Daarmee kunnen we nog betere resultaten bereiken.”

Sridhar Kumaraswamy, CEO en mede-oprichter van Ancora Health:

Door deze samenwerking en bijbehorend leefstijlprogramma, is het doorbreken van diabetes-2 dichterbij dan ooit en we gaan ervoor om deze ziekte de wereld uit helpen.

Wim Tilburgs:

Curatieve leefstijlinterventies zouden een groter gemeengoed moeten worden en daarom ook een plek moeten krijgen binnen de Wet publieke gezondheid. We hopen dan ook dat dergelijke programma’s ook onder de basisverzekering gaan vallen.

De samenwerking

Het doel van de samenwerking is om de huidige online community te laten groeien en Nederlandse patiënten te ondersteunen bij het proactief terugdringen van hun type 2 diabetes. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van het digitale platform van Ancora Health. Deelnemers van het programma zullen een gepersonaliseerd plan ontvangen, dat gaat helpen om op een gerichte en laagdrempelige manier aan de eigen gezondheid te werken. Dit zal samen komen in een gepersonaliseerd dashboard, dat via een eenvoudige app in te zien zal zijn. Het dashboard zal dagelijkse adviezen geven met betrekking tot onder andere voeding en beweging en gaat direct contact met artsen en coaches gespecialiseerd in preventieve zorg en leefstijl mogelijk maken.

‘Impact leefstijl onderschat’

Professor Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en initiatiefnemer van het Nederlands Innovatiecentrum voor leefstijlgeneeskunde LifeStyle4Health juicht de samenwerking toe: “Op dit moment wordt nog te veel onderschat wat de impact van leefstijl op de gezondheid kan zijn. Want juist hier is veel te halen en wel op een manier die voor veel mensen behapbaar is. Bij leefstijlgeneeskunde is een andere kijk op de zorg nodig. We zullen op een meer holistische wijze naar de mens moeten kijken en de patiënt centraal moeten stellen. E-Health gaat hier een steeds grotere rol in spelen. Dat maakt deze samenwerking tussen Je Leefstijl Als Medicijn en Ancora Health bijzonder. Zij maken een belangrijke stap in deze nieuwe visie op de gezondheidszorg.”

Ancora Health

Ancora Health is een Nederlandse start-up in preventieve gezondheid. Ancora helpt mensen om regie te nemen over hun gezondheid, welzijn en prestaties door hen toegang te geven tot inzichten uit een wetenschappelijke gezondheidscheck. Hierbij worden door metingen, testen en holistische analyses op o.a. dna, urine, bloed, longcapaciteit en hartfunctie meer dan 1.000 datapunten verkregen. Op basis hiervan worden gezonde voedings- en levensstijladviezen aangereikt en kan meer aandacht aan gezondheidsrisico’s worden besteed.

In de video: Ancora Health hoe het werkt 

Waarom samenwerken met Ancora Health – De overwegingen van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Ik wil dit artikel beginnen vanuit mezelf en het bestuur van de Stichting.

Toen ik in 2015 zag dat ik met door het aanpassen van mijn leefstijl vergevorderde diabetes type 2 kon doorbreken, dacht ik wat vreemd, dit is een enorm probleem en er is blijkbaar een oplossing voor. Dit wil ik met zoveel mogelijk mensen delen. Dat was het begin van een lange reis. Veel langer dan ik gedacht had. Omdat het een reis was op voor mij onbekend terrein (de zorgwereld) en ik de reis begon met een stuk van ontevredenheid. Waarom heb ik dit zelf uit moeten vinden? Waarom werkte de bestaande structuur vaker tegen dan mee?

In ieder geval ik ben altijd blijven geloven dat de oplossing moest komen vanuit samenwerking met de zorg dus ben ik op zoek gegaan naar zorgprofessionals die er ook zo over dachten. De eerste die ik op mijn reis ontmoette was sportarts Hans van Kuijk. We hadden dezelfde visie, hebben samen ook lezingen gegeven en Hans is verder gegaan met  zijn GezondDorp Leende samen met Huisarts Norbert van den Hurk. Hun visie hebben ze vastgelegd in het hun boek van een GezondDorp naar een Gezondland. Een visie die we nog steeds samen delen.

Het jaar daarop leerde ik Hanno Pijl van het LUMC kennen samen met zijn “strijdmakker” Ben van Ommen van TNO. De radio uitzending waar we samen in te horen waren was de basis van mijn eigen plan. Ik had een blog genaamd Low Carb in Lowlands maar mijn aanpak was was meer dan voeding alleen, het was een aanpassing van je leefstijl. Ik ben toen met deze website gestart Je Leefstijl Als Medicijn. Een jaar later heb ik toen Stichting Je Leefstijl Als Medicijn opgericht, een stichting met dezelfde naam als de website.

Ik bleef lezingen geven samen met Hanno en ook waren we samen na de opening de eerste sprekers op het eerste congres van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde. LifeStyle4Health. Toen ook dat een jaar later werd opgericht heb ik ook weer samen met Hanno daar de lezing mogen geven.

Intussen groeide de website en hebben we ook een community op Facebook opgebouwd waar mensen met diabetes type 2 elkaar steunen bij het aanpassen van hun leefstijl. In principe gebaseerd op de methode die ook voor mij succesvol was. Dat werkte ook bij veel andere mensen en een aantal van deze mensen zijn als vanzelf ook weer anderen gaan helpen. Zo konden we groeien. Er waren vele succesfactoren maar een hele belangrijke was toch de ZWEM Zaterdag Wegen En Meten. Al meer dan 2 jaar doen we dat iedere zaterdag met software die ik zelf hiervoor geschreven heb.

Het werk van de Stichting werd steeds bekender de bezoekersaantallen namen toe we kwamen in de krant op de radio, tv, tijdschriften, andere website noem maar op.

Maar geld was er nooit en werd er ook niet verdiend. Subsidie aanvragen is iets wat wij niet snapten en eigenlijk ook niet wilden. Maar ik had altijd de droom dat ik op wilde schalen. Om er echt iets duurzaams van te maken. Toen zag ik de oproep van Health Holland voor de Health Impact Accelerator. Een oproep voor nieuwe sociale initiatieven die dan hulp konden krijgen met het maken van een businessplan en daarmee konden we dan op zoek naar investeerders.

We mochten pitchen bij een groep van deskundigen maar deze vonden onze pitch nog niet voldoende. Met name was er kritiek op het team zoals we dat presenteerden. Maar we hadden wel een goed  onderbouwd plan liggen. Met dat plan en een nieuw team zijn we verder op zoek gegaan.

Wat zocht ik:

Ten eerste waren er een paar sociale doelstellingen van mezelf en dus ook verweven in de Stichting

  • Eigen regie van het individu. (Jij als mens staat centraal)
  • Sociale inclusie (toegankelijk gratis en vertrouwd)

Daarnaast moest het schaalbaar worden dus:

  • Innovatief opschaalbaar ICT systeem
  • Professionele organisatie
  • CE-gecertificeerd algoritme 
  • AVG-Proof 
  • Evidence based

Dat is nogal wat. Een systeem zoals ik hier noem zou enorm veel geld kosten om te ontwikkelen. Om het toegankelijk voor iedereen te krijgen moet het dus ook nog eens opgenomen worden in ze (basis) zorgverzekering.

Ik had al met diverse partijen gesprekken gehad met name in de hoek van ontwikkelaars van het PGO (De persoonlijke Gezondheids Omgeving) maar daar kon ik nog niet echt vinden wat ik zocht.

Via onze samenwerking met TNO kwam ik in contact met Ancora Health. CEO  Sridhar Kumaraswamy nam contact met me op via LinkedIn. We hebben wat gechat. Een paar dagen later een video call gedaan en op 24 december hadden we een eerste afspraak in hun nieuwe vestiging in Eindhoven. En er was een klik en een wil tot samenwerking en dus was het mogelijk om snel te handelen. Binnen anderhalve maand na de eerste ontmoeting hebben we onze overeenkomst gesloten.

Met Ancora Health heb ik meer gevonden dan wat ik zocht. Maar wat ik ook vond en dat was heel belangrijk, ik vond mensen met passie net als ik. Daarnaast zijn het mensen uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven en ondernemers. Zelf heb ik op deze manier ook altijd prettig kunnen werken bij Exact Software. Een andere manier van kijken naar de zorg. Mensen die hun tijd en hun vermogen hebben geïnvesteerd in een droom waarin wij geloven. Kortom het voelt fantastisch.

Wat hebben we afgesproken: Ancora Health gaat het Diabetes2Doorbreken programma verder ontwikkelen met inzet van hun zeer geavanceerde software. Met daarnaast steun van een grote groep van artsen bewegingswetenschappers en coaches die al werkzaam zijn in hun gezondheidscentra.

Ik ga een deel van mijn werkzaamheden bij Ancora Health uitvoeren. Ik heb daar de functie titel evangelist. Een functienaam die bekend is bijvoorbeeld bij bedrijven als Google en Microsoft. Mensen die de boodschap van het bedrijf uitdragen (en de boodschap is dus diabetes2doorbreken als programma iets wat ik zelf heb opgezet dus dat deed ik al en blijf ik doen).

Daarnaast blijf ik gewoon het grootste deel van mijn tijd actief als voorzitter van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Waar we nu bezig zijn om vergelijkbare initiatieven te ontwikkelen.

Bijvoorbeeld

  • Diabetes 1 in eigen hand. Een leefstijl programma voor mensen en kinderen en hun ouders met diabetes type 1 of LADA.
  • Het project Diabetes Ramadan waar we gaan kijken hoe we ook mensen met een moslim achtergrond kunnen helpen met hun leefstijl.
  • Wetenschappelijk onderzoek in Den Haag (Diablend) een project van LifeStyle4Health waar we leefstijlprogramma’s gaan ontwikkelen en testen in 2 achterstandswijken in Den Haag.
  • Gezond Peelland een samenwerking met Stichting GezondDorp om ook leefstijlgeneeskunde hier in mijn eigen regio in Zuid Oost brabant kunnen ontwikkelen in samenwerking met alle lokale partijen.
  • Citizens Science 2 Health het nationale platform van zelfonderzoekende communities rondom gezondheid.