NATUURLIJK BEWEGEN

Het lijkt allemaal zo normaal. We dragen schoenen, we zitten op een stoel, we fietsen naar de winkel, we zitten op de wc. Maar is dit voor je lichaam wel normaal? En gezond?

Ons lichaam is er ooit voor gemaakt om te overleven in de natuur. Ons lichaam moest keihard werken voor onderdak, eten en drinken. Tegenwoordig kunnen we dit krijgen zonder te bewegen.

Ons bewegen ziet er nu zoveel anders uit dan dat van onze voorouders: we zitten eindeloos op een stoel, als we ergens naartoe gaan pakken we de auto of fiets, en we bewegen vooral in de sportschool.

Maar de bewegingen die we vroeger nodig hadden om te overleven, heeft ons lichaam nog steeds nodig om gezond te zijn. Er zijn een aantal bewegingen waar ons lichaam nu een chronisch tekort aan heeft.

WANDELEN

Onze voorouders wandelden zo’n 10 km verdeeld over de dag over verschillende ondergronden en hellingen. Voor ons is het nog steeds essentieel om elke dag te wandelen.

VLOERZITTEN

Vroeger bestonden er geen stoelen of banken. Tegenwoordig zitten we er ontzettend veel op. Je gewrichten en spieren bevinden zich dan constant (heel veel uren op een dag) in dezelfde houding. Voeger ging men in een hurkzit zitten of op allerlei manieren op de vloer. Deze houdingen vragen veel kracht en mobiliteit van je spieren en gewrichten en zijn supergezond voor je lichaam.

HURKZITTEN

Hurkzitten is een beweging die heel natuurlijk is voor je lichaam. Dit was vroeger een beweging die heel vaak gemaakt werd. Om te plukken, graven, rusten, koken etc.

Het vraagt volledige bewegingsvrijheid in je enkels, knieën en heupen en deze worden daardoor optimaal gevoed. Het is ook een belangrijke beweging voor een gezonde bekkenbodem en ons lijf is ervoor gemaakt om in deze houding zijn behoefte te doen.

TILLEN

Vroeger moest er van alles in onze armen/handen gedragen worden. Tegenwoordig stoppen we onze boodschappen in fietstassen, de laptop in een rugzak en ons kind in een buggy.

HANGEN/ZWAAIEN/KLIMMEN

We gebruiken ons bovenlijf veel te weinig. Onze schouders hebben hierdoor veel in mobiliteit verloren en we hebben nog maar weinig kracht om te hangen, zwaaien en klimmen.

Voor onze voorouders waren dit allemaal essentiële bewegingen om in leven te blijven. Tegenwoordig zijn het essentiële bewegingen om onze cellen gezond te houden.

Ons lichaam is ervoor bedoeld om deze bewegingen te maken. Wanneer we een tekort opbouwen aan deze bewegingen (zie het als een vitaminetekort), dan gebeurd er van alles in je lijf:

  • je spierlengtes veranderen.
  • je uitlijning (houding) veranderd
  • je looppatroon veranderd
  • je gewrichten bewegen niet logisch en gaan slijten
  • je spieren kunnen niet goed werken
  • je cellen worden niet allemaal gevoed
  • je afvalstoffen hopen zich op
  • enz. enz.

Klachten zijn dan vaak heel logisch

Maar het mooie is:

Je cellen passen zich continu aan, aan hoe jij beweegt. Je kan je lichaam ook weer positief vormen. Je kan je lichaam weer gaan gebruiken waar het voor bedoeld is.

Hoe moet ik dan bewegen?

In mijn gratis ebook vind je heel veel tips om gezond te bewegen.

Of leer in een consult:

– Hoe jouw lichaam is gevormd door jouw bewegen.

– Hoe jij je lichaam met bewegen positief kan vormen.

– Wat jouw juiste uitlijning is.

– Welke spierlengtes bij jouw lichaam horen.

– Hoe je jouw klachten aan kan pakken met herstellende oefeningen en gezond bewegen.

Wie is Linde Logtenberg?

Met haar bedrijf Natuurlijk Gezond houdt zij zich bezig met gezond bewegen. Bewegen is haar passie. En dan op een zo natuurlijk mogelijke manier.

Met haar basis als fysiotherapeut en aangevulde kennis op het gebied van natuurlijk bewegen, help zij mensen hun lichaam op een hele logische manier te herstellen en gezond te houden.

Wil je meer weten over haar? Kijk op haar website, facebook of instagram!

Samen gezond bewegen.

Natuurlijk gezond bewegen is een zeer belangrijk onderdeel van de Leefstijl als Medicijn aanpak om mensen met chronische ziekten te helpen om weer hun gezondheid te herwinnen. Daarom dient dit ook lokaal zoveel mogelijk toegepast te worden.

We gaan dit dan ook zeker toepassen bij de lokale initiatieven zoals we nu gaan doen bij Gezond Helmond

Een eerste start hierin zijn de wekelijkse Diabetes Reset Wandelingen elke zaterdag van 9 tot 11