Laagcalorisch ketogeen dieet kan fibromyalgie verlichten

Afvallen helpt bij fibromyalgie - leefstijlnieuws - onderzoek

Medicijnen krijgen moeilijk vat op spierziekte fibromyalgie. Met een dieetinterventie zijn de symptomen bij mensen met overgewicht terug te dringen, bleek onlangs uit een pilotstudie.

Fibromyalgie is een chronische aandoening van spieren en bindweefsel die behalve met pijn vaak met vermoeidheid, stijfheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen samengaat. De patiënten zijn bijna allemaal vrouw. 1 tot 2 procent van de bevolking heeft er last van.

Behalve pijnstillers slikken en rust nemen lijkt er weinig tegen fibromyalgie te doen. Uit een recente Italiaanse studie blijkt echter dat verandering van voeding ook kan helpen. Het ging om een pilotstudie met een beperkte opzet: 18 proefpersonen deden eraan mee.

Studie

De deelnemers aan de studie waren allemaal vrouwen met obesitas. Acht weken lang kregen ze laagcalorische ketogene voeding voorgezet. Daarna werden koolhydraten geleidelijk in hun voeding geherintroduceerd. In totaal duurde het onderzoek twintig weken.

Tijdens de eerste fase van het onderzoek, toen het meest rigide dieetregime van toepassing was, daalde het BMI van de vrouwen van gemiddeld 37,2 naar 33,5. De dieeteffecten bleken duurzaam: aan het eind van de studie was hun BMI zelfs verder gedaald naar 32,1.

Met een vragenlijst, de Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), werd de impact van fibromyalgie gemeten. Bij de start van het onderzoek was de gemiddelde score van de vrouwen 61,7. Na vier weken was ze gedaald naar 37,0. Ook na de twintigste week, toen weer koolhydraten werden geconsumeerd, stond de FIQ nog op 39,1.

Ook onder meer de mentale klachten van de proefpersonen werden tijdens de studie gemeten. Dat gebeurde met de Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). De HADS-score daalde tijdens de studie van 11,1 naar 8,2.

Overgewicht

Het terugdringen van overgewicht met behulp van het gekozen dieet lijkt een belangrijke rol te spelen bij de afname van de fibromyalgieklachten. Langlopende studies laten zien dat obesitas een risicofactor is voor fibromyalgie. Bijna 36 procent van de fibromyalgiepatiënten is obese.

Lees de studie

Lees ook

minder reumaklachten Pascal de Jong

Reumaklachten nemen af met leefstijlbehandeling

Naar het verlichten van reumaklachten met behulp van de leefstijl is nog weinig onderzoek gedaan. Een studie van Erasmus MC toont veelbelovende resutaten.

Podcast leefstijl en reuma (2)

Podcast leefstijl en reuma

In deze podcast spreken leefstijl experts dr. Pascal de Jong en Corine Heijneman over leefstijl en reuma. Ze zijn te gast bij Regie over reuma van Reuma Nederland.

De tijd dat we psychische ziekte kunnen begrijpen is aangebroken

Hoe leefstijl en mentale aandoeningen samenhangen

Volgens de hersenenergie-theorie van Chris Palmer hebben psychische ziektes een gemeenschappelijke oorzaak