Luistertip: zo bespreek je leefstijl in de spreekkamer

Patiënten zitten er vaak op te wachten en de arts wil het geven: leefstijladvies. Toch kom het leefstijlgesprek in de spreekkamer vaak niet van de grond. Waarom niet?

Artsen ervaren vaak een drempel om de leefstijl met hun patiënten bespreekbaar te maken. Hoe kan dat worden overwonnen? In een podcast van Coalitie Leefstijl in de Zorg geven Corine Heijneman van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en Karel Bos, huisarts, opleider en hoofdredacteur van Nederlandse Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde, enkele tips en adviezen.

Alle artsen vinden de leefstijl relevant

Veertig jaar geleden vonden artsen de leefstijl niet relevant, tegenwoordig vinden alle artsen het relevant, aldus Karel Bos. Ze staan ervoor open om leefstijladvies te geven maar het komt er, mede door tijdgebrek, vaak niet van.

Het gesprek kan worden aangegaan wanneer de eerste medicijnen worden voorgeschreven of wanneer het medicijnregime wordt gewijzigd, aldus Corine Heijneman. Dat kan immers veel gevolgen hebben voor de patiënt. Een praktisch hulmiddel zoals het leefstijlroer kan de patiënt op het spoor van een eerste leefstijlverandering zetten. Karel Bos laat zijn patiënten nadenken over de vraag welke pijler zij willen aanpakken terwijl hij de samenvatting van het consult intypt. Zo gaat er geen tijd verloren. Een goede follow-up van het advies moet ook aandacht krijgen, zegt Corine Heijneman. “Het gaat tenslotte om een gedragsverandering.”

Beluister hier de podcast

Hier vind je alle podcasts van de Coalitie Leefstijl in de Zorg

Lees ook

Van patiënt naar actiënt, hoe ga je om met een chronische ziekte?

Van patiënt naar actiënt, hoe ga je om met een chronische ziekte?

Hoe ga jij om met je ziekte? Verwacht jij dat de dokter je beter maakt? Of stel jij je actief op als gelijkwaardige gesprekspartner?

Corine reuma

Een half leven met reuma, hoe Corine Heijneman een andere patiënt werd

Meer dan twintig jaar kampt Corine Heijneman met reuma. Ze is de supportgroep Grip Op Reuma gestart