Diabetes-1 patiënten hebben baat bij keto

Diabetes type-1 patiënten krijgen weinig steun bij koolhydraatarm dieet - leefstijlnieuws - onderzoek

Ze ontvangen weing steun van hun arts of diëtist. Toch zeggen diabetes type 1-patiënten die voor een koolhydraatarm dieet kiezen daar veel baat bij te hebben. De Britse arts Ian Lake deed een enquête onder de bezoekers aan zijn website. Ook al heeft het onderzoek zijn beperkingen, de resultaten zijn evengoed schokkend.

Ian Lake is een Britse huisarts met diabetes type 1. Nadat hij op een koolhydraatarm dieet overstapte werd zijn ziekte zo veel beter te ‘managen’ dat hij besloot om zijn informatie te delen. Hij begon een website en geeft lezingen over diabetes-1 en het ketogeen dieet.

De afgelopen jaren deed hij onderzoek onder de bezoekers aan zijn site. De ongeveer 150 respondenten zijn mensen met diabetes type 1. Het is geen aselecte steekproef en de studie kan moeilijk als wetenschappelijk worden omschreven. Maar de resultaten zijn evengoed veelzeggend.

Duurzaam

Leven met het ketogeen dieet valt goed te doen voor de diabetes type 1-patiënten. 93 procent geeft aan dat hun leefstijl duurzaam is en slechts één respondent vindt dat het dat niet is. Alle respondenten gebruiken minder insuline. 60 procent kon de dosis minimaal halveren.

Terwijl de resultaten goed zijn. De bloedsuikerspiegel vertoont betere waardes en het aantal hypo’s nam flink af. Als mensen last hadden van hersenmist, ging dat er doorgaans op vooruit.

Er alleen voor staan

Opvallend aan het onderzoek waar mensen uit de hele wereld aan meededen is hoe alleen ze er bij hun dieet voor staan. Slechts 8 procent hoorde over het dieet van hun arts of diëtist, tegenover 59 procent die het via internet op het spoor kwam. Als grootste obstakels voor de toepassing van een koolhydraatarm dieet worden genoemd het feit dat de patiënt het allemaal alleen moest doen, het gebrek aan informatie en steun waarover ze konden beschikken, en het feit dat hun zorgprofessionals ze het dieet ontraadden.

In de openantwoorden-sectie van het onderzoek is veel frustratie terug te lezen. “Ik ben behoorlijk boos over het feit dat artsen me nooit een koolhydraatarm dieet als alternatieve manier van eten hebben aanbevolen”, schrijft een onderzoeksdeelnemer bijvoorbeeld. “Ik kreeg met een koolhydraatarm dieet enorme verbeteringen in Hba1c, gewichtsverlies en algeheel welzijn.”

Lees de studie

Tijdens een webinar van Je Leefstijl Als Medicijn ging Ian Lake met Amber Heijneman in gesprek over (onder meer) de mogelijkheden van een koolhydraatarme leefstijl in de behandeling van diabetes type 1. Bekijk het webinar.

Lees ook

Diabetes type 1 en starten met een koolhydraatarm voedingspatroon

Koolhydraatarme voeding bij diabetes type 1

Tips en adviezen om met diabetes type 1 je bloedsuiker te stabiliseren door te starten met koolhydraatarme en eiwitrijke voeding.

Anders eten is zo gek nog niet - jong en diabetes type 1

Amber is jongvolwassen en heeft diabetes type 1. In deze podcast van The Nourishing State vertelt zij dat anders eten niet zo gek is en veel voordelen heeft bij diabetes type 1.

Leefstijl in de behandeling van diabetes type 1

Dr. Peter van Dijk over leefstijl in de behandeling van diabetes type 1

Een gezonde leefstijl kan de ziektelast bij diabetes type 1 sterk verminderen. Amber Heijneman heeft dit persoonlijk ervaren en onderzoekt de stand van zaken rondom leefstijl in de behandeling van diabetes type 1 (DM1). In dit artikel gaat zij daarover in gesprek met internist-endocrinoloog dr. Peter van Dijk van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).