Je Leefstijl Als Medicijn genomineerd voor het beste diabetesidee 2019

De online community “Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn” is door het diabetesfonds genomineerd voor het beste diabetesidee 2019.

Dit is de omschrijving van ons initiatief op de site van het Diabetes Fonds:

Online platform voor leefstijlverandering bij diabetes

Je leefstijl aanpassen als je (een vergrote kans op) diabetes type 2 hebt, is niet makkelijk. Hoe pak je dat aan? En hoe doen anderen dat? Het online platform wordt dé plek waar je informatie vindt over leefstijlverandering en ervaringen, inclusief tips en steun van anderen die hun diabetes type 2 proberen om te keren met leefstijl als medicijn.

Het Diabetes Fonds heeft 22 ideeën in behandeling genomen. Deze zijn beoordeeld door een jury, bestaande uit leden van de Maatschappelijke Adviesraad van het Diabetes Fonds. De jury heeft daarbij gelet op een aantal aspecten:

 • De ernst en de omvang van het probleem,
 • de verbetering die het idee oplevert,
 • de kosten en de realiseerbaarheid,

Op basis van deze beoordelingen én zorgvuldige discussie zijn 7 ideeën geselecteerd om verder te worden uitgewerkt. Waaronder dus ons idee.

Samenvatting beoordeling

De jury is erg enthousiast over het idee. Ze ziet een grote potentiële impact op mensen met diabetes type 2. Ze waardeert bovendien dat het initiatief dichtbij de mensen staat, in tegenstelling tot initiatieven geïnitieerd vanuit de medische wetenschap.

Waarmee onderscheiden we ons

 • Online “dorpsplein” = community
 • Specifieke en duidelijke leefstijlaanpak gebaseerd om meerdere leefstijlpijlers
 • Veel know-how gedeeld door middel van literatuur, blogs, podcasts, Q&A’s, mailings, app contact
 • Patient to Patient coaching
 • Registreren en delen van diabetes parameters met de deelnemers
 • Weten wat deelnemers willen (dagelijks contact en regelmatige enquêtes)
 • Medische ondersteuning (diabetes kaderhuisarts, huisarts, internist)
 • Para-medische ondersteuning (POH, diëtist, leefstijlcoach)
 • Wetenschappelijke backup vanuit  TNO / NILG
 • Kosteneffectief
 • Laagdrempelig
 • Schaalbaar

Directe resultaten

Wat levert dit op? Wat zijn direct aanwijsbare uitkomsten?

 • Verbetering bloedglucosespiegel (zowel nuchter én HbA1c)
 • Vermindering of stoppen met medicatie
 • Afname lichaamsgewicht
 • Verlies in taille omvang
 • Verbetering in meerdere medische waardes (bloeddruk enz.)

 

Hoogleraar prof. dr. Hanno Pijl (LUMC, Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijl Geneeskunde NILG):

De zorg voor leefstijlgebonden aandoeningen moet van de spreekkamer naar de huiskamer. Mensen moeten er van doordrongen zijn dat zij heel veel zelf kunnen doen aan een ziekte als diabetes type 2. Zij kunnen het heft in handen nemen en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid. Dat is precies wat dit fantastische burgerinitiatief bevordert.

Het credo van de stichting is ‘educating in stead of medicating’. De stichting leert mensen de essentialia van gezonde voeding, beweging, relaxatie, sociale structuren en zingeving. Iets wat de formele zorg nog laat liggen. De formele zorg legt nog teveel nadruk op medicatie terwijl leefstijl vaak effectiever en goedkoper is. In ieder geval voor een aanzienlijk deel van de patiëntenpopulatie”.

Internist dr. Yvo Sijpkens (Haaglanden Medisch Centrum)

Leefstijlgeneeskunde krijgt in snel tempo een breed draagvlak. Iedereen is doordrongen van het belang om chronische aandoeningen zoals diabetes mellitus type 2 beter te voorkomen dan wel te behandelen met minder medicatie en een beter resultaat. Dit is verreweg de beste manier om de groei aan zorgkosten om te draaien, het tekort aan personeel het hoofd te bieden en de kwaliteit van het leven van velen te verbeteren.

Prof. Dr. Ir. Jaap Seidell Hoogleraar voeding en gezondheid VU Amsterdam

Dat diabetes type 2 geen ongeneeslijke ziekte hoeft te zijn maar vaak omkeerbaar door leefstijl was in de praktijk al bekend maar nu ook wetenschappelijk ruimschoots aangetoond. Leefstijl verandering is echter vaak moeilijk maar “Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn” laat zien dat online begeleiding mensen daarbij enorm kan helpen

Maatschappelijke waarde

Wat is hiervan de waarde voor de maatschappij?

 • Stoppen of verminderen met medicatie (met name van SU tabletten én insuline) en daarmee afname van complicaties
 • Afname zorgkosten.
 • Welbevinden van de burgers neemt toe.
 • Mogelijkheden tot maatschappelijke participatie nemen toe.
 • Afname (ziekte) verzuim.
 • Zeer kosteneffectieve methode.

€600 miljoen besparingspotentieel

Fiscalist Martijn van Winkelhof rekende uit, op basis van alle officiële cijfers, dat de ambitie van het burgerplatform een besparingspotentieel heeft van van €600 miljoen per jaar.

Ook vanuit financieel perspectief verdient deze ambitie alle aandacht en steun van het Diabetes Fonds. Daarnaast is het een indrukwekkend verhaal dat zoveel medische winst al is gerealiseerd zonder subsidies of zorgpremie. Met de steun van het Diabetes Fonds kan dit burgerinitiatief gaan opschalen.

Community Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn.

De basis van onze online community is de Facebookgroep Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn. Deze groep heeft inmiddels meer dan 1.200 deelnemers en werken met een bepaalde vaste structuur.

Wegwijs nieuwe leden

Een wegwijsdocument voor (nieuwe) leden met daarin uitleg van de basisprincipes van onze leefstijlaanpak en een uitleg over onderstaande rubrieken en algemene basisregels. Dit document staat altijd bovenaan in de groep.

Dagelijkse post

Elke ochtend plaatsen we een dagelijkse post.
Deze post kan een link zijn naar een artikel met achtergrond informatie op de website of een algemene opmerking een toelichting etc. De deelnemers kunnen bij deze dagelijkse post hun vragen stellen voor die dag. De beheerders, de buddy’s en de community gaan in op  die vragen. Indien medisch inzicht wenselijk is kan er een van de artsen gevraagd worden om te reageren.

De dagelijkse post wordt bij toerbeurt gemaakt door de diabetes buddy’s en de artsen die verbonden zijn aan de groep te weten Jacqui van Kemenade en Laurens Poelsma.

ZWEM | Zaterdag Wegen En Meten

Elke Zaterdag geven mensen op vrijwillige basis hun gewicht, buikomvang, nuchtere glucosewaardes en HbA1c door (indien gemeten). Deze worden geregistreerd. De deelnemer ontvang dan een overzicht met zijn historische waarden en het is tevens een coaching moment.

ZING| Zondagse Ingevingen Naar Gezondheid / Geluk

Op zondag geven we een totaal overzicht van de resultaten van de metingen op zaterdag. Die dag geven mensen terugkoppeling over hoe de afgelopen week is gegaan en vaak een voornemen wat ze komende week van plan zijn.

Door leden zelf te posten

De onderstaande rubrieken kunnen de leden zelf posten. Deze posts worden opgenomen en gegroepeerd in de aparte eenheden zodat iedereen die makkelijk terug kan vinden

Kennis maken met leden

Op het moment dat een nieuwe deelnemer eraan toe is om zich voor te stellen doet hij dit met een bericht daarbij word ook altijd ingegaan op de ervaring van de deelnemer met de diabetes tot dan toe.

Successen vieren samen / Inspirerende voor en na foto’s

Leden posten hier de successen die ze behalen zoals het kunnen stoppen of verminderen van medicatie. Verbetering in HbA1c en andere bloedwaardes. Maar ook om te vieren dat ze bijvoorbeeld hun eerste 10 kilo zijn afgevallen enzovoorts. Deze successen inspireren dan weer de nieuwe leden. Ook is er natuurlijk veel reactie uit de community op zulke berichten.

Recepten en kookideeën (door leden zelf bereid)

In de eenheid recepten en kookideeën kunnen de deelnemers bordjes en recepten plaatsen die ze zelf bereid hebben. Dit inspireert uiteraard en vaak ontstaat er een leuke interactie in de opmerkingen onder het bericht. Inmiddels hebben we zo al vele honderden recepten met elkaar gedeeld.

Recepten en kookideeën (samenwerking met Ekomenu)

Naast de door de leden gedeelde recepten kan je ook recepten bekijken en deze zelfs als een maaltijdbox bestellen bij onze partner Ekomenu

Naast koolhydraatarme maaltijden voor mensen met diabetes is er nu ook een Keto Maaltijdbox

Wekelijks zo min mogelijk koolhydraten eten? Het ketogene menu bevat alles wat je nodig hebt voor 3 of meer gevarieerde avondmaaltijden met zeer weinig koolhydraten en voldoende vet. Met volop groenten, vleesvervangers, vlees en vis. Zonder aardappels, pasta, rijst, peulvruchten, brood of andere graanproducten. De ingrediënten zijn supervers, van het seizoen en 100% biologisch.

Klik hier voor alle ketorecepten bij Ekomenu

Keto ovenpotjes met ei

en courgette salade

KETO GEVULDE SNACKPAPRIKA’S

met groentefrietjes

Heb jij zelf diabetes type 2? Weet dat je de keuze hebt Leefstijl of Medicijn

Heb jij zelf diabetes type 2 dan kan je geheel gratis en vrijblijvend lid worden van onze community “Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn” Kijk er gerust eens rond en laat je inspireren door de andere leden. 

Huisarts drs. Lieneke van de Griendt (Huisartsen Schiedam Noord)

Medicijnen genezen de ziekte diabetes mellitus niet, zij onderdrukken slechts het symptoom: verhoogde suikerspiegel. Het is zinvoller de oorzaak aan te pakken: insulineresistentie. Vaak kan die doorbroken worden door een nieuw voedingspatroon, die meer weg heeft van een nieuwe manier van leven dan een ‘dieet’. Veranderen van patronen en gewoontes is zonder goede steun echter heel moeilijk. Daarom sta ik achter de nominatie van dit burgerinitiatief: de leden helpen elkaar met doorzetten en het beantwoorden van de vele vragen die bij deze veranderingen opkomen, onder leiding van bevlogen ervaringsdeskundige. ”Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn” is een uniek platform en verdient het om te kunnen groeien.

Psychiater Mischa Anna Selis (GGZ Mondriaan – Heerlen)

Ik ben blij met de bottom-up beweging, waarin burgers het initiatief nemen om online te verbinden en elkaar te helpen met een gezonde leefstijl. Dat zal de samenleving ook geestelijk gezonder maken.

Meer informatie over het beste diabetes idee en de 6 overig genomineerde initiatieven kan lezen op de site van het Diabetes Fonds

Eerste geselecteerde Beste Diabetesideeën

Testimonials van de deelnemers

Hieronder ziet u een aantal reacties van deelnemers van onze community. Bij sommigen ziet u de omschrijving buddy staan. Dit zijn ervaringsdeskundigen die persoonlijk hun diabetes hebben omgekeerd en naast ervaring ook nog eens extra kennis over de ziekte en de leefstjlaanpassingen hebben. Zij zijn allen zeer actief in het steunen van de community met raad en daad.

Eind 2016 kreeg ik de diagnose Diabetes Type 2: Hba1c 87,5 en nuchtere glucose 14,1. Ik had in een programma op tv gezien wat er te bereiken was met koolhydraatarm eten en meer bewegen. Daarvoor gekozen in plaats van medicijnen te gaan gebruiken en met behulp van boeken en internet alles uitgezocht wat ik nodig had.
De leefstijlverandering bleek zeer effectief, dus het was voor mij vanzelfsprekend om hier mee door te gaan. Nu, na bijna 3 jaar, heb ik al lange tijd gezonde glucosewaarden (Hba1c 35 en nuchter 6), ben ik bijna 25 kilo kwijt en voel ik me veel energieker. Een jaar geleden ontdekte ik de stichting van Wim en sindsdien ben ik lid van de facebookgroep Keer diabetes om met je Leefstijl als Medicijn. Dat is een geweldige bron van kennis, ervaring en ondersteuning en het is fijn om als ervaringsdeskundige weer anderen te kunnen helpen. Inmiddels weet ik dat het met relatief eenvoudige middelen mogelijk is om de samenleving een flink stuk gezonder te maken en ontzettend veel zorgkosten te besparen. Politiek en zorgverzekeraars zijn het aan de burgers verplicht om dit te omarmen.

1 jaar geleden zijn mijn man en ik, beide diabeet, begonnen met een koolhydraatarme levensstijl volgens de methode van Wim Tilburgs. Gevolg: Cornelis spuit nu nog maar 18 eenheden insuline i.p.v. 72. Ik zat op 7 pillen per dag en moest insuline gaan spuiten. Ben nu medicijn vrij. Daarnaast voelen wij ons 10 jaar jonger. Kan je nagaan wat dit bespaart op ziektekosten.

Ook ik ben in oktober 2018 begonnen met het volgen van de leefstijl van deze groep. Mijn hba1c was 104 maar ik wilde persé geen symptoombestrijding. In mei dit jaar was mijn HbA1c 37, gebruik ik geen medicatie en ben ik zonder moeite 25 kilo afgevallen. Ook is mijn bloeddruk weer normaal en voel ik mij weer energiek en blij..
De informatie en de steun van de groep zijn voor mij erg belangrijk en ik vind het ook mooi om nu andere mensen te kunnen motiveren om hun diabetes om te keren

Sinds oktober 2018 het roer omgegooid dmv deze op Facebook ontdekte groep: Je leefstijl als medicijn. De goede adviezen, de nuttige aanwijzingen en vooral de saamhorigheid van deze groep geven je het gevoel er niet alleen voor te staan. Wim Tilburgs houdt alle doorgegeven resultaten nauwkeurig bij en motiveert je zo dat je gesterkt wordt in het naleven van deze leefstijl. Natuurlijk is het even omschakelen. Je eigen brood bakken is ondertussen al een goede gewoonte geworden. Het resultaat is er dan ook naar, een gezond gewicht, een normaal BMI en geen pillen meer slikken. Ik ondersteun dan ook van harte deze oproep en hoop dat veel meer mensen met diabetes zich aansluiten zodat wij elkaar kunnen helpen om weer gezond te worden.

Door mijn leefstijl te veranderen en koolhydraatarm te eten hebt ik het spuiten van insuline kunnen voorkomen, sterker nog van 9 pillen naar nog maar 2. En samen met de Facebook van Wim Tilburgs en zijn leden blijft je gemotiveerd.

7 januari het roer omgegooid door de Facebook groep van Wim Tilburgs ,en me ingelezen te hebben samen met mijn vrouw, na 5 dagen geen insuline meer en eind mei geen medicijnen meer, en naar een gewicht van 85 kg naar 76 kg gegaan en voel me veel lekkerder.

Sinds 2010 heb ik diabetes type 2. Mijn familie is erfelijk belast. In Oktober 2018 werd ik gewezen op de site je Leefstijl als medicijn. Ik heb mijn leefstijl aangepast, voeding heeft veel invloed. Mijn HbAc1 is van 60 naar 47 gegaan in 3 maanden tijd. Mijn diabetes verpleegkundige is door de info over leefstijl e.d. Ook enthousiast geworden en ondersteund mij hierin. Ook haar visie is bevestigd dat voeding veel invloed heeft. Aangezien ik een chronische darmontsteking heb is het lastig de waarde van HbAc1 verder naar beneden te krijgen, echter, deze leefstijl heeft ook goede invloed op mijn colitus ulcerosa. Ik blijf schommelen op een waarde van 47. Ik ben er van overtuigd dat de reguliere zorg zich meer kan verdiepen in deze leefstijl i.p.v. het voorschrijven van medicatie, ook is het kosten besparend. Deze stichting heeft mij zeker geholpen mijn doel te behalen. Ook het ondersteunen van elkaar en allerlei info tot recepten toe. Ik zal deze stichting iedereen aanbevelen die werkelijk wat wil doen aan het bestrijden van diabetes.
Succes en dank voor alle inzet.

Na een hoop ellende doordat ik niet tegen het voorgeschreven diabetes medicijn kon en niemand mij kon helpen, ook geen diëtist die mij voeding zoals brood ed. voorschreef en mijn suiker waarde omhoog vloog. De FB groep van Wim Tilburgs tegen gekomen. Wat een verademing! Eindelijk had ik het gevoel dat ik er zelf met behulp van deze groep iets aan kon doen. Binnen 3 maanden was ik omgekeerd en van mijn diabetes af! Vind het nog steeds schandalig dat ik zo lang heb moeten tobben onder begeleiding van de reguliere geneeskunde. Ben anderhalf jaar doodziek geweest van de medicatie… En zo blij met deze groep! Die biedt je echt de hulp die je nodig hebt. Iedereen met diabetes type 2 zou hiernaartoe doorgestuurd moeten worden want daar heb je pas echt wat aan.

Augustus 2018. Terug van een reis door Noorwegen . Niet fit. Bij de huisarts bleek, bloeddruk huizen hoog , bloedsuiker 8.1 mmol. Tevens veel te hoog gewicht. Obesitas. De huisarts merkte op als ik zo doorging, zou ik m’n kleinkinderen niet meer zien opgroeien. En als ik na 3 maand nog zulke hoge waardes had ik dan officieel als diabeet zou worden bestempeld. Dit wilde ik beslist niet. Ik ben koolhydraat arm gaan eten en meer gaan bewegen. Resultaat: bloedsuiker 6.0. Hba1c 34. Mijn gewicht is met 28 kg afgenomen. Ik ben er nog niet, maar inmiddels is mijn bloeddruk ook weer normaal. Dit allemaal door de stichting Je leefstijl als medicijn. Deze stichting doet dit belangeloos en kan nog veel meer doen als ze ondersteuning krijgt van regeringswege . Dit levert gezondheid en dus geld op.

Ik heb DB Type2.
Vorig jaar oktober was mijn Hba1c 85. Meer medicatie en bijna aan de insuline.
Strenger op de koolhydraten gaan letten niet ketogeen, wel laag. Meer krachhtrainingsoefeningen en bewust ontspannen via o.a. ademhalingsoefeningen. Hba1c was in 4 mnd tijd gezakt naar 54. De dosering medicijnen is gehalveerd. Ik ga door met deze leefstijl.

Voorjaar 2013 kreeg ik de diagnose diabetes mellitus 2. Op dokters voorschrift metformine en simvastatine gaan slikken. Ik wilde toen beginnen met sporten om mijn conditie te verbeteren maar had totaal geen energie. Voorjaar 2015 las ik een artikel van diëtiste Conny Hoek. Zij adviseerde dm2 patiënten om koolhydraat beperkt te gaan eten en meer goede vetten en eiwitten te eten. Daar ben ik begin juli 2015 mee begonnen en prompt 2 dagen later kon ik al stoppen met de medicijnen! Binnen de kortste keren kreeg ik meer energie en viel ik zonder moeite van 76 kg af naar 70 kg. Dat ik nu ruim 4 jaar later nog steeds geen medicijnen gebruik zegt genoeg. Mede door de “Stichting je leefstijl als medicijn” ben ik gestimuleerd om naar de sportschool te gaan. Inmiddels ben ik op mijn 70ste levensjaar in een veel betere conditie dan op mijn 63ste! Misschien moet ik wel zeggen dat ik dankzij mijn dm2 veel gezonder ben geworden. In ieder geval heeft het mij doen beseffen dat voeding vaak de sleutel is tot gezondheid.

Ik ben nu diabetes af na ruim 20 jaar en ook geen last meer van jicht waar ik ruim 30 jaar tabletten voor had. Ook kan ik nu met een gerust hart vis eten en heb veel minder last van mijn gewrichten.

Ik heb van alles geprobeerd om diabetes de baas te worden; maagverkleining, een diabetesgroep in het ziekenhuis. Maar het werkte niet. door deze groep heb ik zoveel informatie gekregen. Ook het enthousiasme van iedereen hebben mij enorm geholpen. Nu kan ik zeggen dat ik mijn diabetes omgekeerd heb en gebruik ik geen medicijnen meer

Ik heb al 30 jaar diabetes type 2 . Sinds ik in april lid geworden ben van de Facebook groep Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn hoef ik geen insuline meer te gebruiken . Hulde aan Wim Tilburgs voor zijn enorme inzet om dit alles te bewerkstelligen .

Het begin van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Wim Tilburgs, oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn, heeft sinds 2015 zijn diagnoses diabetes type 2 en morbide obesitas doorbroken. Sinds die tijd zet hij zich in om andere mensen met leefstijlgerelateerde aandoeningen te ondersteunen. De stichting heeft als ambitie om binnen 3 jaar het aantal mensen met een leefstijlgerelateerde aandoening met 100.000 te verminderen. Hier is hij te beluisteren in een uitzending van Radio EenVandaag, samen met prof. dr. Hanno Pijl van het LUMC en dr. ir. Ben van Ommen van TNO – twee grondleggers van leefstijlgeneeskunde in Nederland. 

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is genomineerd voor de BID Positivity Awards, onderdeel van de Big Improvement Day.

De Awards zijn een prachtig initiatief: inspirerende organisaties die een positieve bijdrage aan de samenleving leveren worden in het zonnetje gezet. Organisaties zoals – inderdaad – Je Leefstijl Als Medicijn!

 

Meer weten of deze oproep delen?

Lees hier ons verhaal.

Klik op de afbeelding hiernaast om te stemmen

Stem voor de BID positivity awards

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Doe een gift

Contact opnemen

Inschrijven voor onze nieuwsbrief