BID Positivity Awards – Steun ons stem op Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help je mij met mijn Big Improvement? Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is genomineerd voor de BID Positivity Awards, onderdeel van de Big Improvement Day. De Awards zijn een prachtig initiatief: inspirerende organisaties die een positieve bijdrage aan de samenleving leveren worden in het zonnetje gezet. Organisaties zoals – inderdaad – Je Leefstijl Als Medicijn! Al jaren helpen we mensen om gezonder te worden door een verandering van leefstijl. Steun ons om bekender te worden, zodat we nog meer mensen kunnen bereiken.

Stem op ons. Elke stem telt! Klik op de afbeelding hieronder.

Stem voor de BID positivity awards

Meer weten? Lees hier mijn verhaal:

Een avontuurlijke reis in de leefstijlgeneeskunde

Door Wim Tilburgs, oprichter en voorzitter Je Leefstijl Als Medicijn

Eigenlijk is het vreemd, was mijn gedachte toen ik mijn diabetes type 2 door het aanpassen van mijn leefstijl had doorbroken. Diabetes-2 is voor veel mensen een groot probleem is, waar kennelijk een oplossing voor bestaat. Waarom is deze oplossing dan nog zo onbekend? De gedachte was de start van een lange, avontuurlijke reis die tot op de dag van vandaag voortduurt. Inmiddels loopt het aantal mensen die we met Je Leefstijl Als Medicijn hebben kunnen inspireren en helpen – niet alleen diabetes-2 patiënten maar ook mensen met andere klachten – in de duizenden.

Mijn verhaal begint met gezondheidsproblemen. Eind 2005 moest ik mijn werk neerleggen vanwege een totale burn-out. Ik had last van posttraumatisch stress-syndroom mede veroorzaakt door mijn uitzending naar de vredesmissie in Libanon. Daarbij woog ik 110 kilo en had ik diabetes type 2. Nadat ik was gestart met het injecteren van insuline ging mijn gewicht verder omhoog naar 125 kilo. Ik was depressief en had geen kwaliteit van leven meer.

Zoektocht

In een uitzending van RTL Late Night in 2015 vertelde een Amerikaanse hoogleraar over de gezondheidsschade van suiker. Het was voor mij het startschot voor een zoektocht naar hoe het anders kon. Nadat ik me flink had ingelezen kwam ik erachter dat mijn ziektebeeld werd veroorzaakt door een extreem hoog stressniveau, gecombineerd met chronisch slaapgebrek en verkeerde voeding. Door mijn diabetes-metingen wist dat mijn bloedsuikerwaarden steeds flink stegen na een maaltijd met veel koolhydraten en suikers. Ik besloot voeding zoals brood, pasta, aardappelen en rijst te gaan beperken en waar mogelijk te vervangen door vlees, vis, eieren, kaas en (blad)groenten. Regelmatig deed ik bloed- en urineonderzoek om de effecten van de veranderde voeding te zien.

Al na een paar dagen kon ik stoppen met het injecteren van insuline. Ook begon ik al na een paar dagen te merken dat ik meer energie had. Ik ging langere wandelingen maken, fietste meer en ging weer regelmatig zwemmen. Mijn gewicht nam in vijf maanden tijd af van 120 naar 92 kilo – intussen is het verder gedaald naar 85 kilo. Mijn bloedwaarden zijn normaal geworden en mijn diabetes is weg.

Informatiemedium, peer group-platform, patiëntencentrum

Bij deze vooruitgang knaagde er iets in mijn achterhoofd. Als de gezondheid zo sterk kan worden verbeterd, waarom weten niet méér mensen daarvan? Met een blog en later de website Je Leefstijl Als Medicijn begon ik mijn ervaringen te delen. De site is uitgegroeid tot het podium – informatiemedium, peer group-platform, patiëntencentrum – dat Je Leefstijl Als Medicijn nu is.

Het opzetten van het concept Diabetes2Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn is een van onze belangrijkste activiteiten. De 1.700 deelnemers zijn diabetes-2-patiënten die elkaar bij het onder controle krijgen van hun ziekte coachen. Gezondheidsverbetering door leefstijlverandering is soms een zaak van vallen en opstaan. Bij het stabiel houden van hun bloedwaardes moeten de groepsdeelnemers vaak grotendeels hun eigen weg zoeken. Met tips en mentale steun helpen ze elkaar over dode punten heen. Elke zaterdag doen ze de ZWEM: Zaterdag Wegen En Meten. De deelnemers meten hun lichaamswaardes en bespreken met elkaar hoe ze hun gezondheid verder kunnen verbeteren.

De afgelopen jaren heb ik talloze mensen in de groep langs zien komen die hun medicijngebruik wisten af te bouwen en hun vitaliteit terugkregen. TNO-onderzoek bevestigt dat de deelnemers met de groep méér bereiken dan ze zelf zouden kunnen. Inmiddels is Je Leefstijl Als Medicijn een vergelijkbare groep gestart voor diabetes type 1-patiënten, Diabetes 1 In Eigen Hand.

Corona

De belangstelling voor leefstijlgeneeskunde neemt de laatste jaren sterk toe. Steeds meer mensen ontdekken dat ze hun gezondheid en weerstand kunnen verbeteren door andere voeding te gebruiken, meer te bewegen, hun stress te reduceren en op andere manieren hun leefstijl te veranderen. Hoe belangrijk een goede fysieke weerstand is, wordt door de coronacrisis extra duidelijk gemaakt.

In ons werk bij Je Leefstijl Als Medicijn trekken we zo veel mogelijk samen met artsen en wetenschappers op. Onze medische adviesraad bestaat uit internist Yvo Sijpkens, hoogleraar fysiologie Peter Deen en leefstijlarts Laurens Poelsma. Regelmatig geef ik lezingen over leefstijlgeneeskunde samen met onder meer professor Hanno Pijl van het LUMC. Je Leefstijl Als Medicijn is partner van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (LifeStyle4Health). We werken samen met GezondDorp Leende (in het project Gezond Peelland). en met Platform Patiënt en Voeding. In het project Diabetes Ramadan onderzoeken we voor diabetespatiënten met een moslimachtergrond een leefstijlprogramma kunnen ontwikkelen waarmee we deze groep wel bereiken. Huidige leefstijlprogramma’s is dat nog niet echt gelukt.

In februari 2021 is Je Leefstijl Als Medicijn een samenwerking aangegaan met Ancora Health, een tech-startup in de preventieve zorg. Het digitale platform van Ancora Health zal de programmadeelnemers van Je Leefstijl Als Medicijn verder ondersteunen bij het proactief terugdringen van hun type 2 diabetes.

Meer informatie: Wim Tilburgs, wim@jeleefstijlalsmedicijn.nl of via het contactformulier

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is genomineerd voor de BID Positivity Awards, onderdeel van de Big Improvement Day.

De Awards zijn een prachtig initiatief: inspirerende organisaties die een positieve bijdrage aan de samenleving leveren worden in het zonnetje gezet. Organisaties zoals – inderdaad – Je Leefstijl Als Medicijn!

Stem op ons. Elke stem telt!

Klik op de afbeelding hiernaast om te stemmen

Stem voor de BID positivity awards

Persoonlijke verhalen

Meer persoonlijke verhalen

Heb jij ook een persoonlijk leefstijlverhaal dat je wil delen? Neem dan contact met ons op.