‘Als je weet wat er mis is kom je dichter bij de oplossing’

Leander Cramer werkt in de IT en toen hij na de diagnose ziekte van Crohn medicijnen kreeg aangeboden, nam hij daar niet zo maar genoegen mee. “Je kunt een probleem bestrijden, maar als je de oorzaak niet aanpakt komt het waarschijnlijk terug. Zo gaat het in de IT en zo kan het ook met een ziekte gaan.” Inmiddels heeft hij zijn dieet aangepast, zijn de klachten grotendeels verdwenen is hij volgens zijn maag-darm-leverarts een ‘voorbeeldpatiënt’.

Toch knaagt er nog iets bij Leander. “Toevallig was ik in staat mijn onderzoek zelf te betalen. Maar wat als dat niet zo was geweest?”

Tekst Peter van Lonkhuyzen

Het was 2019 toen Leander Cramer met darmklachten bij de dokter kwam. Na endoscopie bleek het om een milde vorm van de ziekte van Crohn te gaan. Weliswaar mild, maar toch vond Leander het vervelend. “Ik voelde me niet fit, was vaak misselijk, had diarree en buikkrampen en moest vaak naar het toilet.”

Leander (49) heeft een drukke baan in de IT. Zijn maag-darm-leverarts in het Alrijne Ziekenhuis in Leiden schreef medicatie voor, maar Leander twijfelde. “Ik wilde meer weten over de oorzaak van de ontstekingen in mijn darmen. Het moet toch ergens door komen, dacht ik. Darmen verwerken mijn voedsel. Heeft het daarmee te maken?” En dan, die medicijnen die hij zou moeten slikken kunnen bijwerkingen hebben. Zou het niet beter zijn naar een andere oplossing te zoeken?

Gelukkig steunde de arts Leanders keuze om op nader onderzoek uit te gaan. Hij gaf hem zelfs de tip om Je Leefstijl Als Medicijn te gaan volgen, wat Leander ter harte nam. De afspraak was dat de medicijnen van tafel waren mits de calprotectinewaarde, een belangrijk signaal voor darmontstekingen, binnen bepaalde perken zou blijven.

Leanders arts gaf hem de tip om Je Leefstijl Als Medicijn te gaan volgen

Leefstijl onder de loep

Na de behandeling door een osteopaat, die enige tijd verlichting gaf, nam Leander zijn leefstijl onder de loep. “Ik beweeg voldoende, slaap redelijk goed en dacht dat ik de goede dingen at.” Hij liet een uitgebreid ontlastingsonderzoek doen, waaruit bleek dat het toch anders in elkaar stak dan hij dacht. “Bepaalde schimmels en bacteriën gedijen wel of niet goed bij bepaalde voeding, en de effecten verschillen per persoon.” Het onderzoek leverde een gepersonaliseerd dieet op.

Inmiddels is Leander gestopt met brood eten, neemt hij minder zuivel en eet hij meer groenten. De boterham met hagelslag is vervangen door yoghurt met noten en rode vruchten. Het was niet erg moeilijk om van dieet te veranderen, zegt hij. “Ook omdat ik weet dat het aan de gezondheid bijdraagt.” Naast anders eten heeft Leander de gewoonte opgepakt om regelmatig in een ijsbad te liggen en ademtechnieken te oefenen à la Wim Hof. “Het is heel verkwikkend. En het is goed voor het immuunsysteem.”

Nu, een half jaar verder, is de calprotectinewaarde stabiel. Zijn arts noemt hem een voorbeeldpatiënt. “Omdat ik door de leefstijlverandering vrij van medicijnen kan blijven en ook heb voorkomen dat de Chrohn erger werd.” Of het nou de voeding, de osteopatie of de Wim Hof-methode is geweest die hem heeft geholpen, valt moeilijk precies te achterhalen. “Ik denk allemaal samen.”

Onderzoek niet vergoed

Toch blijft er iets bij Leander knagen. Het ontlastingsonderzoek dat hij heeft laten doen kostte een paar honderd euro die niet door de zorgverzekering werd vergoed. “Ik heb het geluk dat ik dat kan betalen, maar wat als ik dat niet had gekund? Dan was ik waarschijnlijk aan de medicatie gegaan.” De reguliere behandeling van ziekte van Crohn kost zorgverzekeraars vaak duizenden euro’s.

Het zorgsysteem zit soms merkwaardig in elkaar, vindt Leander. “De medicatie wordt wel vergoed. Als ik me niet verder had georiënteerd maar meteen die pillen was gaan slikken, was het voor mij goedkoper geweest maar voor de zorg veel duurder. Toch is de dure oplossing de standaardoplossing voor artsen.”
Het kan ook anders, wil Leander maar zeggen. Naar de oplossing voor problemen zoeken in plaats van alleen de gevolgen bestrijden, kan behoorlijk lonend zijn. “Ik ben het bewijs.”

Naar de oplossing voor problemen zoeken in plaats van alleen de gevolgen bestrijden kan behoorlijk lonend zijn

Lees ook