Dieetverandering boekt succes bij darmklachten

Tijdens een onderzoek kregen patiënten met darmklachten leefstijlbegeleiding in de vorm van voeding- en beweegadvies. Vooral de dieetverandering van de patiënten bleek samen te hangen met een afname van de klachten. Het aanbevolen dieet was gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding, maar week daarvan af met een extra grote nadruk op groenten.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van Carlijn Lamers, arts-onderzoeker maag-darm-lever bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research. De resultaten zijn gebaseerd op 26 respondenten: patiënten met inflammatoire darmziekte (IBD)-klachten, die een half jaar werden gevolgd.

Minimaal 300 gram groenten

Het aanbevolen dieet was voornamelijk plantaardig en rijk aan groenten, fruit, volkorengranen en noten. De aanbevolen groenteninname was minimaal 300 gram per dag, om te zorgen voor voldoende vezels. De patiënten werd geadviseerd de consumptie van rood en bewerkt vlees, frisdrank en ander bewerkt voedsel te beperken.

De patiënten rapporteerden beduidend minder beperkingen en invloed van hun ziekte op het dagelijks leven. Ook hadden ze minder last van vermoeidheid. Ze gaven de leefstijlinterventie een 8,4 als rapportcijfer. 79 procent zou haar aan andere IBD-patiënten aanraden.

Het onderzoek was onderdeel van het promotietraject van Carlijn Lamers, dat ze in juni hoopt af te ronden. Lees hier de studie.

Lees ook

Leestip: de geheimen van resistent zetmeel

Resistent zetmeel heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Je krijgt het onder meer binnen via voedsel dat eerst is afgekoeld.

Wim Tilburgs Stichting Je Leefstijl als Medicijn

Het beste dieet - Real Food

Real food, paleo, oervoeding, Low-Carb ketogeen, vegan allemaal methoden die in basis uitgaan van pure onbewerkte voeding Kies voor puur eten

Ultrabewerkt voedsel is het nieuwe roken eet real food

Ultrabewerkt voedsel is het nieuwe roken - eet real food

Ultrabewerkt voedsel consumeren hangt samen met een verhoogd risico op obesitas, metaboolsyndroom, kanker, depressie en meer aandoeningen.

Maaltijdboxen vergelijken header

Maaltijdboxen vergelijken: Een recept voor een gezonde leefstijl

Leefstijlpijler voeding. Hoe kunnen maaltijdboxen jou helpen op weg naar een gezonde leefstijl. We vergelijken aanbieders van de maaltijdbox.

Ancora Health en Ekomenu komen met gepersonaliseerd voedingsadvies

Ancora Health en Ekomenu komen met gepersonaliseerd voedingsadvies

Onze partners, de Nederlandse start-up in preventieve gezondheid Ancora Health en het platform voor gepersonaliseerde voeding Ekomenu gaan samenwerken.

Wat eten we vandaag - gezonde leefstijl recepten

Wat eten we vandaag - gezonde leefstijl recepten

Wat eten we vandaag? Wat is echt gezond? Voeding als medicijn. Tips en recepten real food, koolhydraatarm, ketogeen, veel groenten, eiwitrijk.

personalised nutrition

Personalised nutrition

Hoe een persoonlijk voedingsadvies bijdraagt aan de gezondheid Het is algemeen bekend. Gezonde voeding draagt bij aan een betere gezondheid. Ieder mens is uniek, dus ook de manier waarop je reageert op voeding. Maar hoe weet je precies welk voedingspatroon het beste voor jou werkt? Voeding op maat Hoe een persoonlijk voedingsadvies bijdraagt aan de...