LET OP: Bij het versturen van onze nieuwsbrief is de link naar dit artikel ook toegepast bij de link voor het onderzoek verricht door TNO over de effecten het ketogeen dieet. Dit artikel kan je hier terugvinden.

Leefstijl Reset weken

Chronische aandoeningen zijn de belangrijkste oorzaak van ziekte en overlijden. ‘Behandeling’ met leefstijlaanpassingen biedt ongekende mogelijkheden.  

In deze Leefstijl Reset Week leer je deze leefstijlaanpassingen een onderdeel te maken van je leven.  

We doen dit door middel van het dagelijks samen bereiden van gezonde maaltijden. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de pijlers beweging, stressreductie, bioritme,  relaties en zingeving.  

Reeds in deze week zul je de kracht van Je Leefstijl Als Medicijn ervaren. Je gewicht neemt af, je krijgt meer energie en je kan eventuele medicatie verminderen of zelfs stoppen. 

Aan het eind van deze week ga je uitgerust en met kennis over gezond leven naar huis.

De Leefstijl Reset Week is bewust heel kleinschalig zodat we alle aandacht kunnen schenken aan jouw persoonlijke leefstijlplan. We zijn met 4 begeleiders. Saïda en Wim Tilburgs, leefstijl en voedingscoaches namens de stichting Je Leefstijl Als Medicijn en Lucie en Wim van der Well waar wij te gast zijn in hun prachtig gerestaureerde watermolen.

De Leefstijl Reset Week biedt ruimte aan 6 deelnemers dus meld je snel aan via onderstaand aanmeldingsformulier.

Wanneer?

Week 1 vanaf zaterdag 15 juni

De eerste Leefstijl Reset Week is vanaf zaterdag 15 juni tot zaterdag 22 juni 2019.

 • We worden zaterdag 15 juni 2019 verwacht vanaf 16:00 uur.
 • De Leefstijl Reset Week begint om 19:00 uur met een gezamenlijke avondmaaltijd.
 • Zaterdag 22 juni vertrekt eenieder uiterlijk 10:00 uur na het ontbijt.

Voor deze week zijn nu nog 4  plaatsen beschikbaar.

Week 2 vanaf zaterdag 29 juni

De tweede Leefstijl Reset Week is vanaf zaterdag 29 juni tot zaterdag 6 juli 2019.

 • We worden zaterdag 29 juni 2019 verwacht vanaf 16:00 uur.
 • De Leefstijl Reset Week begint om 19:00 uur met een gezamenlijke avondmaaltijd.
 • Zaterdag 6 juli vertrekt eenieder uiterlijk 10:00 uur na het ontbijt.

Voor deze week zijn nu nog 2 plaatsen beschikbaar.

Wat kost het?

 Voor deze Leefstijl Reset Week betaal je € 850,-. 

Wat is inbegrepen:  

 • 7 nachten, verblijf in een 2-persoonskamer met eigen badkamer en toilet.
 • Alle maaltijden en drankjes gedurende het verblijf,
 • Presentaties door Wim Tilburgs over leefstijl en de invloed hiervan op je gezondheid.
 • Persoonlijke coachingsgesprekken.
 • Ontspannende massage door Lucie.

Wat is niet inbegrepen:

 • De reis naar Le Moulin de Badassat.
 • Eventuele uitstapjes in de middag en/of de woensdag.
 • De woensdag is een vrije dag en daarom zijn de lunch en avondmaaltijd op woensdag niet inbegrepen.
 • Reisverzekering.
 • Annuleringsverzekering.

Betalingscondities

Na je aanmelding verzoeken we je een aanbetaling van € 85,- (10%) te voldoen.

Zodra de aanbetaling ontvangen is, is jouw deelname definitief.

Begin maart 2019 vragen we je binnen 14 dagen € 340,- (40%) te voldoen.

In mei 2019 vragen we je binnen 14 dagen het restant van € 425,- (50%) te voldoen.

Bij annulering wordt het restant niet in rekening gebracht, de betalingen worden echter niet gerestitueerd.

Bij annulering mag je je plaats door een vervang(st)er laten innemen.

 

Over Le Moulin de Badassat

We verblijven deze week in Le Moulin de Badassat in Château-Chervix (Haute-Vienne).
Het ligt ongeveer 900 km onder Utrecht, midden in de natuur en ver weg van het massatoerisme. Het is kleinschalig, sfeervol, rust en energie gevend. In de grote tuin (2,5 ha) kan je in alle rust genieten van de natuur en wegdromen bij het geklater van het beekje.

We zijn te gast bij Lucie en Wim van der Well.
Zij hebben van Le Moulin de Badassat een plek gemaakt waar gasten zich direct thuis voelen.

www.badassat.nl

Sfeerimpressies van het prachtige Le Moulin de Badassat

Klik op de foto’s om deze vergroot weer te geven.

 

 

 

 

 

 

Mensen die zeer succesvol diabetes type 2 hebben omgekeerd met hun Leefstijl Als Medicijn

 

Wim Tilburgs oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn keerde al in 2015 diabetes type 2 en morbide obesitas om. Sinds die tijd zet hij zich in ook andere mensen met diabetes te ondersteunen. Met de stichting heeft hij als doel om het aantal met diabetes type 2 in 2019 met 100.000 te verminderen. Hier is hij tijdens een uitzending van Radio EenVandaag samen met professor Hanno Pijl van het LUMC en Dr Ir Ben van Ommen van TNO. Samen waren zij degenen die zich in hebben gezet voor de invoering van leefstijlgeneeskunde in Nederland.

 

 

Henk Sipers had diabetes type 2 en injecteerde insuline met een insulinepompje. Hij werd lid van de Facebookgroep Keer diabetes om met Je Leefstijl Als Medicijn en kon dankzij voorlichting door de stichting en hulp vanuit de groep binnen enkele weken stoppen met het injecteren van insuline. Voornamelijk dankzij het ketogeen dieet dat veel van de inmiddels bijna 1.000 leden van deze groep toepassen.

 

Wetenschappelijke aanbevelingen

Wat Stichting Je Leefstijl Als Medicijn doet  is baanbrekend, niet enkel omwille van de inhoud maar ook de vorm (een bottom-up benadering waarin patiënten zelf het initiatief nemen en andere patiënten ondersteunen, in samenwerking met artsen en onderzoekers). Dit is een ware paradigma shift (om de terminologie van Thomas Kuhn te gebruiken).

Het werk en inzichten van de Stichting Je Leefstijl als Medicijn zijn van direct belang voor mensen met diabetes maar het is ook relevant op een algemener niveau voor onze visie op gezondheid en geneeskunde. Als medisch antropoloog besef ik maar al te goed dat onze manier waarom we omgaan met ziekte en geneeskunde, inclusief onze wetenschappelijke benadering (biomedicine) en de manier waarop geneeskunde georganiseerd wordt, niet los staan van de culturele context en van de normen en waarden van onze samenleving. Vele artsen en onderzoekers denken nog dat onze vorm van geneeskunde ‘universeel’ en ‘cultuurvrij’ is. Jullie kijk maakt duidelijk dat dit niet zo is. Gelukkig zijn we nu op een moment aangekomen waarbij we  tot een synthese kunnen komen, gebaseerd op kennis en inzichten vanuit verschillende perspectieven: hedendaagse biomedische wetenschap, traditionele kennis, niet-westerse inzichten…

Een belangrijk punt is dat die inzichten niet enkel meer top-down gebeuren (vanuit professoren naar artsen en dan naar patiënten) maar ook, zoals bij jullie, bottom-up: patiënten die zelf op zoek gaan naar de info en die, dankzij internet e.d., die kennis vinden). Ook dit is niet minder dan een stille revolutie. Ik merk hoe mijn collega’s aan de universiteit onder een enorme druk staan (onder andere om te publiceren, geld te zoeken voor onderzoek, organisatie van onderwijs en dergelijke) en daardoor nauwelijks nog tijd hebben om zich te verdiepen in nieuwe zaken en om na te denken over grotere samenhang van de beschikbare kennis. Ook hier zijn jullie weer een voorbeeld van een nieuw model waarbij de oude breuklijn tussen academische kennis en leken verdwijnt.

Naast het belang voor diabetespatiënten lijkt deze levensstijl benadering ook veelbelovend voor heel wat andere aandoeningen die te maken hebben met onze huidige levensstijl.

Beste Wim,

Deze brief is bedoeld als hartgrondige ondersteuning van het Leefstijl Reset’ initiatief van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

We weten steeds beter dat onze manier van leven ten grondslag ligt aan veel van de chronische ziekten waarmee wij vandaag de dag te maken hebben. De geneeskunde probeert de schade te herstellen met behulp van medicijnen en operaties. Daarmee blijven de wortels van de problemen echter buiten schot. Type 2 diabetes mellitus is het prototype van ziekten die direct met onze leefstijl samenhangen.

Het wordt steeds duidelijker dat deze ziekte veruit hét beste aangepakt kan worden door grondige aanpassing van leefstijl. Verandering van leefstijl is een grote uitdaging in een maatschappij die ons voortdurend verleidt tot verkeerde keuzes.

Toch zijn er mensen die bewijzen dat het kan. Wim is daar het schoolvoorbeeld van. Hij besloot enkele jaren terug zijn type 2 diabetes aan te pakken door zijn leefstijl grondig aan te passen. De enorme verbetering die zijn mentale en fysieke gezondheid sindsdien heeft ondergaan is een stralend voorbeeld voor velen die hetzelfde voor ogen hebben.

Leefstijl Reset is een prachtig initiatief van een rolmodel om mensen te inspireren ook hun manier van leven aan te passen voor optimale gezondheid.

We werken nu al geruime tijd samen aan de medische en maatschappelijke veranderingen die daarvoor nodig zijn. Ik denk dat het Leefstijl Reset initiatief bij uitstek past in die veranderingen.

Met hartelijke groet,

Prof. dr. Hanno Pijl

Geachte Heer Tilburgs,

Ik schrijf u deze brief om  “Leefstijl Reset” te ondersteunen. Al geruime tijd heb ik contact met u en werken wij samen aan de implementatie van een leefstijl als medicijn therapie in de Nederlandse gezondheidszorg. Uw website “Je Leefstijl als Medicijn” is een belangrijk communicatie kanaal en bron van informatie en inspiratie voor iedereen in Nederland door zijn/haar eigen leefstijl aan te passen.

Leefstijl gerelateerde aandoeningen vormen een grote uitdaging voor Nederlanders en de Nederlandse gezondheidszorg. Het bewijs neemt toe dat deze ziekten bij mensen een halt toe geroepen kunnen worden en zelfs omgekeerd kunnen worden door leefstijl. Het gaat hier niet alleen om wetenschappelijk bewijs, maar ook om het bewijs dat mensen zelf leveren, buiten studies om.

“Je Leefstijl als Medicijn” maakt niet alleen het wetenschappelijk bewijs beschikbaar en begrijpbaar voor mensen. Het maakt het ook mogelijk dat mensen onderling ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. Dit maakt van “Je Leefstijl als Medicijn” en Wim Tilburgs een essentiële schakel in onze gezamenlijke inspanningen om Nederland vrij te maken van leefstijl gerelateerde ziekten.

Hartelijke groet,

Ben van Ommen