Leestip: kan insuline beter tegen warmte dan gedacht?

Een intrigerend artikel dat op Diabetes Daily verscheen wijst erop dat het leven van veel diabetespatiënten eenvoudiger kan worden gemaakt, vooral in tijden van vakanties, uitstapjes en festivals. Er zijn aanwijzingen dat insuline warmtebestendiger is dan gewoonlijk wordt gedacht.

De auteur van het artikel getiteld Insulin May Withstand High Temperatures Better Than You Realize is Ross Wollen. Hij is wetenschapsjournalist en diabetes type 1-patiënt, en geen arts zoals hij herhaaldelijk benadrukt. Hij raadt niemand aan om risico’s met insuline te nemen. Maar toch, de onderzoeken waar hij naar verwijst zijn veelzeggend. Wollen: “Naar mijn mening is insuline beter bestand tegen hitte dan de meeste mensen in de diabetesgemeenschap zich realiseren.”

Conventionele adviezen

Volgens conventionele adviezen moet insuline koel worden bewaard en mag het niet lang aan een temperatuur boven 25 graden celsius worden blootgesteld. Als het te heet is geworden, moet het worden weggegooid.

Dat advies plaatst mensen die in een warm klimaat leven voor veel praktische problemen. Een ijskast is nu eenmaal niet altijd bij de hand. Artsen zonder grenzen besloot er onderzoek naar te doen, waarvan de resultaten vorig jaar werden gepubliceerd.

De studie werd gedaan in een Keniaans vluchtelingenkamp waar de temperatuur tussen de 25 en 37 graden schommelt. Na de onderzoeksperiode van vier weken bleek de (buiten de koelkast) bewaarde insulinevoorraad nog net zo krachtig als aan begin. Vervolgens verlengden de onderzoekers de proefperiode met nog acht weken, maar de insuline gaf geen krimp. Pas als de temperatuur dag en nacht boven de 31 graden blijft, aldus de wetenschappers, gaat de kwaliteit van het hormoon tamelijk snel achteruit.

Definitief uitsluitsel

Wollen citeert andere studies waaruit ook blijkt dat het advies van pharmaceuten om warm geworden insuline niet meer te gebruiken lang niet altijd nodig lijkt. Het zou fijn zijn als er snel studies worden gedaan waarmee definitief uitsluitsel over deze zaak wordt gegeven. Diabetespatiënten hebben vaak al genoeg aan hun hoofd, de stress om het feit dat ze denken dat hun insuline te warm en daarmee onbruikbaar is geworden, hoeven ze er niet bij te hebben. Zeker niet als dat onnodige stress zou zijn.

Lees hier het artikel

Lees ook

op reis met diabetes type 1

Op reis met diabetes type 1

Op reis met diabetes type 1. Tijdens avontuurlijke, actieve reizen en sportieve vakanties is het extra uitdagend om je waarden gezond en stabiel te houden. Gerrie van Deuren vertelt hoe ze dit met behulp van haar leefstijl aanpakt.

diabetes en sporten zonder hypers en hypo's

Diabetes en Sporten zonder hypers en hypo’s

Kun je blijven bewegen en sporten met diabetes? Jazeker, als je je bloedwaardes in de gaten houdt. Tips van dr. Bernstein