Hoe Martine Geerts haar eigen Alzheimerprogramma ontwikkelde 

Zorgen om het risico op Alzheimer maakte dat Martine Geerts in de literatuur dook. Veertig procent van de gevallen kan met de leefstijl worden voorkomen, ontdekte ze. Martine ontwikkelde een Alzheimerpreventieprogramma, eerst voor eigen gebruik, maar inmiddels voor iedereen. Martine is projectleider Alzheimer bij Je Leefstijl Als Medicijn.

In de familie van mijn moeder komt al generaties lang Alzheimer voor. Als kind hoorde ik daar al van. Mijn moeder zei dan altijd: “Tegen de tijd dat ik zo oud bent is er vast wel een medicijn gevonden.” Dat is ruim veertig jaar geleden. Ze heeft al vele jaren Alzheimer en er is nog steeds geen medicijn gevonden.

Heb ik Alzheimer?

Een aantal jaren geleden kreeg ik zelf last van geheugenproblemen. Ik vergat afspraken en boodschappen, ik wist niet meer waar ik heen ging wanneer ik op de fiets zat, ik kon de weg niet meer goed vinden. Het was een zeer angstige periode. Ik was heel bang dat Alzheimer ook bij mij had toegeslagen.  

Dat was gelukkig niet zo. Bloedonderzoek wees uit dat ik vitamine B12-tekort had. Ik kreeg B12-injecties en knapte in de loop van een jaar weer op.  

De schrik bleef echter hangen. Dat B12-tekort was mij zomaar overkomen, het kwam uit het niets. Daarvóór was ik altijd gezond geweest. Ik kreeg een enorme drive om mijn eigen gezondheid weer in de hand te nemen en wilde weten waarom mij dit was overkomen. Alles wat ik kon vinden over vitamine B12-tekort verslond ik, en al doende kwam ik in contact met een nieuwe wereld, de wereld van leefstijl, (epi)genetica en micronutriënten. 

Van nature ben ik vrij sceptisch, ik geloof lang niet alles van wat ik lees en heb behoefte aan meer bewijs. Ik dook daarom in het achterliggende wetenschappelijk onderzoek. Dat was pittig en ik moest ik toegeven dat ik er te weinig van begreep. Dit was nog niet mijn vak, dit kon ik mezelf niet leren, ik had een opleiding nodig.  

Nieuwe passie

Geneeskunde studeren was op mijn leeftijd niet meer mogelijk, daarom ging op zoek naar een medische opleiding in het volwassenenonderwijs. Ik kwam terecht bij een HBO-opleiding orthomoleculaire therapie. Het bleek een schot in de roos. De opleiding gaf me precies de kennis die ik nodig had. Het gaf mij ook een welkome nieuwe passie: gezond worden en blijven door middel van de leefstijl. Ik vind het nog steeds fascinerend.

Apoe4-gen

Ik had ondertussen genetisch onderzoek laten doen en wist daardoor dat ik drager ben van het Apoe4-gen, het belangrijkste gen dat samenhangt met risico op Alzheimer. Het verdubbelt mijn risico op Alzheimer naar circa 35 procent. Mijn genetische aanleg, de ziekte van Alzheimer bij mijn moeder en de kennis uit mijn opleiding waren aanleiding om me te verdiepen in wat ik kon doen om mijn eigen risico op Alzheimer te beperken.  

Rond dezelfde tijd publiceerde The Lancet, het vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift, een belangrijk artikel over preventie van Alzheimer. Het gaf aan dat 30 procent van alle gevallen van Alzheimer kon worden voorkomen met een gezonde leefstijl. In later onderzoek uit 2020 werd dat verhoogd tot 40 procent. 

Het artikel was een mijlpaal. Bij wetenschappers drong het besef door dat het mogelijk was om Alzheimer te voorkomen. Waar de decennialange zoektocht naar medicijnen vrijwel niets had opgeleverd, bleek opeens dat we met leefstijl een belangrijk deel van de gevallen kunnen voorkomen. Het triggerde een veelheid aan nieuw onderzoek met veel hoopvolle resultaten en nieuwe inzichten, en het einde is nog lang niet in zicht.  

Alzheimer Preventie Programma

Ik volg het onderzoek op de voet en zoek altijd naar toepassingen in de praktijk. Op basis daarvan heb ik het Alzheimer Preventie Programma ontwikkeld, eerst alleen voor mezelf, maar nu is het ook beschikbaar voor iedereen die er mee aan de slag wil. Met het programma creëer je optimale omstandigheden voor je hersenen en neemt je risico op Alzheimer drastisch af.  Het mooie is dat je er ook veel gezonde jaren bij krijgt; je wordt gezond oud. 

De website Alzheimerpreventie.nl van Martine

Genieten van het leven

Ik pas alle onderdelen van mijn programma zelf toe. Ik zorg goed voor mezelf. Ik ben 53 jaar, ik voel me gezond en energiek en besef hoe belangrijk dat is voor een mooi leven. Mijn hersenen zijn gezond, ze werken goed. Ik merk verschil in het functioneren van mijn hersenen tussen periodes dat ik me goed of minder goed aan het programma houd. Dat geeft me de stimulans om me er weer beter aan te houden.

Gezond zijn is voor mij een middel, niet een doel. Ik leef dus niet om zo gezond mogelijk te zijn maar ik wil gezond zijn om volop van het leven te kunnen genieten. Daarbij hoort ook dat ik me af en toe niet aan mijn programma houd, ook dat vind ik heel gezond. 


Lees ook

Alzheimer is niet zo onontkoombaar als gedacht

Alzheimer en leefstijl

In 2023 start TNO samen met Je Leefstijl Als Medicijn en andere partners een Alzheimerproject voor mensen met geheugenproblemen of beginnende Alzheimer.
Is bewegen goed tegen Alzheimer?

Is bewegen goed tegen Alzheimer?

Beweging houdt je hersenen gezond – ze kunnen eigenlijk niet zonder beweging. Onderzoek laat zien dat een goede fysieke fitheid de aanvang van dementie met liefst 9,5 jaar vertraagt.