Big Food and Big Pharma : Killing for profit.

Donderdag 12 april 2018

Keymessage

“Voeding is de belangrijkste sleutel voor een optimale gezondheid”

 Als ervaringsdeskundige en diabetesexpert mocht ik de leden van het discussiepanel ontmoeten en met hen van gedachten wisselen.

 Aanwezigen

Dr. Aseem Malhotra, cardioloog en auteur

Sir Richard Thompson, professor of Evidence, University of Oxford.

Professor Hanno Pijl, internist- endocrinoloog, Professor Universiteit van Leiden

Sarah Macklin, journalist en nutritionist

Nathan Gill,  MEP Wales

Gezondheidszorg kost geld

Twee derde van de Engelse bevolking heeft overgewicht . Tegen 2050 zullen deze getallen nog verdubbelen.  Een derde van de kinderen onder 14 jaar heeft overgewicht of is obees.

Het kost onze overheid massa’s geld aan gezondheidszorg. De kosten zullen blijven stijgen als we de bevolking niet bewuster maken over hun manier van eten.

We leven in een tijd waar snacks overal beschikbaar zijn. Tankstations, carwashes, boekenwinkels, automaten en zelfs in ziekenhuizen en sportclubs staan er op elk verdiep automaten met ongezonde snacks.

Mensen eten de hele dag door en nemen vaak medicijnen om hun kwaaltjes te maskeren of te onderdrukken. Chronische ontstekingen zijn hiervan het gevolg.
 

Het Pioppi Dieet

Het boek van Dr. Aseem Malhotra “The Pioppi diet” werd genoemd naar het Italiaans stadje Pioppi : “the village where people forget to die”. Het boek vormt de basis van deze persconferentie over gezonde levensstijl.

“Lifestylechanges give big surprises” is de hoofdboodschap die Dr. Malhotra wil overbrengen.

Het Pioppi-dieet, gebaseerd op het mediterraans dieet richt zich op gezonde vetten, onbewerkte koolhydraten, grote hoeveelheden verse groenten en fruit, noten, gezonde eiwitten, zeer weinig suiker en een glaasje rode wijn bij het avondmaal.

 

 

Hierdoor ervaren we langer een verzadigingsgevoel en snacken we minder tussendoor. Zo blijft de suikerspiegel stabieler en constant. Bovendien kan deze andere voedingstijl uw kans op hart- en vaatziekten en kanker enorm terugschroeven.

Het Pioppi-dieet, vormt de basis van de oplossing die mensen bewuster leert leven.  Stressreductie, beweging en Intermittent Fasten vormen de andere pijlers van deze gezonde nieuwe levensstijl.

Een studie in de Lancet van vorig jaar benadrukte dat de volgers van dit dieet meer gewicht verloren omdat ze grote hoeveelheden olijfolie en noten geconsumeerd dan de deelnemers die een low fat dieet volgden. Hiermee werd het belang van gezonde vetten onderstreept.

Als diabetesexpert kan ik stellen dat deze manier mezelf ook enorm geholpen heeft om mijn diabetes type1 onder controle te krijgen. Deze veranderingen in diabetesmanagement, geven betere bloedsuikers en lagere insulinebehoeften.

Persoonlijk hou ik niet zo van de term “dieet” . Het is namelijk een verandering in levensstijl en gewoonten, een verandering waarbij je geen calorieën telt en dus kan blijven eten tot je voldaan bent.

Diabetes

Suiker en onbewerkte koolhydraten beïnvloeden de insulinelevels en leiden tot overgewicht.

Overgewicht en insulineresistentie zijn de grootste oorzaken van hart-en vaatziekten en een precursor voor type 2 diabetes, hoge bloeddruk en sommige vormen van kanker.

De case van Wim Tillburgs werd getoond op het scherm en Prof. Hanno Pijl lichtte deze toe, dit verhaal kennen jullie al of kunnen jullie HIER lezen.

 

Skin Health

‘Het Mediterraans dieet is rijk aan omega 3,  deze anti-inflammatoire hulpstoffen helpen ons om huidontstekingen zoals eczeem, psoriasis en acne beter onder controle te houden’, zegt Sarah Ann Macklin. Omega 3 versterkt de gezondheid van onze huid.

Dr Aseem Malhotra en Professor Hanno Pijl bestempelen suiker als het nieuwe roken.

Suiker is de hoofdstimulator in de stijgende cijfers van gewichtstoename en chronische ziekten. Het panel trachtte ons deze nieuwe inzichten bij te brengen met wetenschappelijke onderbouwde argumenten. Ze willen graag met dit event een beweging op gang zetten die start in Engeland en zich verder kan verspreiden in Europa.

Ik ben alvast fan.

Na deze uiteenzetting kon ik met de leden van het panel echt in gesprek gaan en mocht ik mee op de foto.

Het was een zeer fijn en overweldigend gevoel dat deze dokters ook achter mijn verhaal staan. Ze vonden het echt fantastisch hoe mijn persoonlijke zoektocht me tot deze mooie resultaten had gebracht. Mijn doorzetting, wilskracht en overtuiging hebben er vast en zeker ook iets mee te maken. Een chronische ziekte is topsport en vraagt elke dag opnieuw discipline.

In 90% van de gevallen werd er gesproken over een oplossing voor diabetes type 2 maar ik ben het levende bewijs dat het ook voor type1 ook werkt.

Er is en blijft een insulinebehoefte maar die is hierdoor dan wel veel lager.

Diabetes 1 in Eigen Hand

Besloten groep voor mensen met diabetes Type 1 die hun inzicht in het effect van leefstijl bij diabetes willen vergroten. Daarbij motiveren en steunen we elkaar op dit pad naar een eenvoudiger diabetes management en een gezonder en gelukkiger leven met Diabetes.

→ Lid worden

Wat mag u van onze Facebook community verwachten?

Van ons mag u verwachten dat we kennis met u delen over LCHP (Low Carb High Protein) voeding en het effect daarvan op het diabetes management bij kinderen en volwassenen met diabetes type 1 of LADA. De kennis die het betreft is gebaseerd op en geïnspireerd door dr. Bernsteins Diabetes Solution. We zullen dit presenteren op een makkelijke, te begrijpen manier. Bronnen zijn veelal Engelstalig, wij proberen de vertaalslag voor u te maken.

We delen het gedachtegoed van dr. Bernstein wat inhoudt dat we geloven dat elke persoon met diabetes een lang, complicatievrij leven kan leiden.
We verdienen een leven met “normale”, niet-diabetische bloedglucosewaarden. Dit vergt inspanning. Onze ervaring is dat koolhydraatarm eten, als hulpmiddel voor diabetes management, het medicijngebruik en de algehele stress vermindert en een groter gevoel van macht en controle geeft aan de patiënt.

Wij zijn van mening (en hebben persoonlijk ervaren) dat de koolhydraatarme manier van eten het giswerk van het diabetes management vermindert en meer stabiliteit en vrijheid in uw dagelijks leven mogelijk maakt

→ Lid worden

Diabetes 1 in Eigen Hand blog

Lezing door Hanno Pijl in het Europees Parlement

De video hiernaast duurt ongeveer 5 minuten en is het gedeelte van de Engelstalige lezing door Professor Hanno Pijl in het Europees Parlement. De video is voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Voor meer informatie over het werk van Hanno Pijl kun je ook kijken op de pagina op deze site die we speciaal aan zijn werk en visie hebben besteed. De visie van Hanno is een grote kennisbron en hij levert de wetenschappelijke onderbouwing die door de ervaringsdeskundigen zoals ik Wim Tilburgs maar ook de schrijver van dit artikel Dirk van Giel succesvol zijn toegepast.
 
 

Interview Hanno Pijl door Ivor Cummins in het Europees Parlement

De video hiernaast is een Engelstalige video waarin Ivor Cummins Hanno Pijl interviewt na zijn lezing in het Europees Parlement. Ik ben bezig om deze video van ondertiteling te voorzien. Zodra deze klaar is zal ik deze video vervangen.

Ivor Cummins is een bekende persoonlijkheid in de leefstijl als medicijn wereld omdat hij als ingenieur naar de problematiek van leefstijl gerelateerde ziekten kijkt. Altijd op zoek naar de root-cause van een ziekte.

Meer over Ivor Cummins vind je op zijn blog The Fat Emperor

Volledige lezing Europees Parlement

De video hiernaast duurt ruim 2 uur waarvan een groot gedeelte wordt gevuld door het betoog van Cardioloog Aseem Malhotra

De volledige press-release in het Nederlands vertaald kun je hier vinden.
 

TYPE 2 DIABETES OMKEREN
Onze leefstijl speelt een belangrijke rol in het ontstaan van veel chronische ziekten, zoals type 2 diabetes. Van iedere twaalf volwassenen in Nederland heeft er één diabetes. In ons zorgsysteem worden mensen met type 2 diabetes vooral behandeld met medicatie. Daarmee worden symptomen van een onderliggend probleem bestreden.

Lees meer over het de samenwerking van TNO en het LUMC in hun kennis en innovatiecentrum Leefstijl als Medicijn waar professor Hanno Pijl en Dr. Ir. Ben van Ommen de boegbeelden zijn