Zo kunnen we ultrabewerkt voedsel gezonder maken

De consumptie van ultrabewerkt voedsel hangt samen met veel chronische ziektes. Maar om de groeiende wereldbevolking te voeden, schrijft een groep wetenschappers, zullen we voedselbewerking nodig blijven hebben. In plaats van ultrabewerkt voedsel af te schaffen moeten we proberen het gezonder te maken. Ze wijzen de weg naar hoe we dat kunnen aanpakken.

De consumptie van ultrabewerkt voedsel hangt onder meer samen met obesitas, diabetes, hartziektes, kanker, dementie en andere mentale aandoeningen. Toch, schrijft een groep van vijf wetenschappers waaronder Timothy Harlan en Robert Lustig in een artikel op Frontiers in Nutrition, kunnen we in de huidige tijd niet zonder. “We moeten in het jaar 2050 staat zijn om 10 miljard mensen te voeden. Bewerkt voedsel zal niet verdwijnen, het zal juist hard nodig blijven.”

Het idee dat alle wereldburgers hun eigen maaltijden met verse ingrediënten gaan klaarmaken, zal voorlopig wel een illusie zijn. Kunnen we dan niet beter zorgen dat de bewerkte voeding die in de winkels wordt verkocht gezonder is dan nu? De wetenschappers schetsen aan welke voorwaarden die voeding zou moeten voldoen. Bij voedselproducent Kuwaiti Danish Dairy Company (KDD) deden ze onderzoek naar het bewerkingsproces.

Drie metabolische pijlers

Het artikel schetst de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek naar bewerkt voedsel. Niet alleen de toegevoegde suikers zijn schadelijk, ook vezels, additieven, gifstoffen, nutriëntsamenstelling, verhitting en verpakking spelen een rol. Om de schadelijke effecten van bewerkte voeding tegen te gaan zou er aan drie belangrijke metabolische functies tegemoet moeten worden gekomen, aldus de auteurs: de lever beschermen, de darmen voeden en de hersenfunctie ondersteunen.

Zonder tot complete recepten te komen doen de auteurs een aantal aanbevelingen. Steeds meer onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat geraffineerde koolhydraten en suikers in bewerkte voeding een hoofdrol spelen in de epidemie van diabetes en hart- en vaatziektes. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kunnen vetrijke diëten (zoals het Mediterraanse en ketogene dieet) juist gunstig zijn. Met behulp van een raamwerk gericht op de metabolische gezondheid kunnen bestaande en toekomstige bewerkte voedingsproducten worden beoordeeld.

Veelbelovend

Utrabewerkt voedsel gezonder maken lijkt een veelbelovende benadering. Denkbaar is dat er industrieel, goedkoop geproduceerd voedsel op de markt komt dat niet alleen smakelijk is maar ook veel minder schadelijk dan het huidige bulkaanbod van diepvriespizza’s en frisdrank. Op die manier valt enorme gezondheidswinst te realiseren! Voorwaarde is wel dat de voedings- en dieetsector het conservatieve standpunt dat vet a priori schadelijk is loslaat.

Lees het artikel

Lees ook

Hoe het écht zit met voeding

Hoe het écht zit met voeding: in een podcastinterview met Robert Lustig wordt de biochemie uit de doeken gedaan.

Ultrabewerkt voedsel nu ook gekoppeld aan dementie

Studies laten een samenhang zien van ultrabewerkte voeding met zowel dementie als verminderde cognitieve prestaties.

Ultrabewerkt voedsel hangt samen met verminderde gezondheid kinderen

Bij 3 tot 5 en 12 tot 15 jaar oude kinderen werd een samenhang vastgesteld van het eten van ultrabewerkt voedsel met mindere fysieke prestaties

Ultrabewerkt voedsel is het nieuwe roken eet real food

Ultrabewerkt voedsel is het nieuwe roken - eet real food

Ultrabewerkt voedsel consumeren hangt samen met een verhoogd risico op obesitas, metaboolsyndroom, kanker, depressie en meer aandoeningen. Ook de kans om vroeg te overlijden neemt ervan toe.