Ultrabewerkt voedsel nu ook gekoppeld aan dementie

Naast onder meer op depressie, kanker en obesitas blijkt ultrabewerkt voedsel de kans op dementie te vergroten. Cognitieve functies zoals taalvaardigheden gaan er ook op achteruit.

Ultrabewerkt voedsel is industrieel geproduceerde voeding waarin de samenstellende bestanddelen nauwelijks nog herkenbaar zijn, en dat meestal veel suikers en toevoegingen zoals kleur- en houdbaarheidsstoffen bevat. Snacks, snoepgoed en kant-en-klare maaltijden zijn bekende voorbeelden.

Eerdere studies vonden een verband van ultrabewerkt voedsel met onder meer depressie, kanker en obesitas. Nu blijkt de consumptie ervan ook samen te hangen met zowel dementie als cognitieve functies zoals het geheugen en de taalverwerking.

Chinees en Braziliaans onderzoek

In een Chinese studie werd gebruik gemaakt van data van een grote Britse onderzoeksgroep. Onder de ruim 70.000 Britten die 10 jaar werden gevolgd bleek de kans op onder meer dementie en de ziekte van Alzheimer tot 25 procent groter te zijn als slechts 10 procent méér ultrabewerkte voeding werd geconsumeerd. De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

De resulaten van een andere studie, waarin 10.000 Brazilianen ook 10 jaar werden gevolgd, werden bekend gemaakt tijdens een Alzheimer-congres in de Verenigde Staten, en opgepikt door nieuwssites zoals CNN. Bij het begin en aan het eind van de studie werden cognitieve tests gedaan zoals woorden herkennen en onthouden, en werden de deelnemers naar hun dieet gevraagd. Bij degenen die het meeste bewerkt voedsel consumeerden gingen de cognitieve prestaties er 28 procent sneller op achteruit dan bij de deelnemers die dat het minste deden.

Oorzakelijk verband

De studies maten de samenhang van bewerkt voedsel met de hersenfunctie, waarmee uiteraard nog weinig is gezegd over het oorzakelijk verband. Waarom dementie en bewerkte voeding samenhangen kunnen we niet met zekerheid zeggen. Op Foodlog.nl schrijft Huib Stam dat veel zout, suiker en vet in industrieel gemaakte voedingsmiddelen de laaggradige systemische inflammatie in het lichaam verhogen. Gezonde vezels, waaraan het in bewerkt voedsel ontbreekt, en die de darmflora op peil houden, kunnen ook een rol spelen. Stam: “Gezonde darmen zijn cruciaal voor gezonde hersenen via de darm-brein as, de uitwisseling van stoffen (hormonen, vetzuren, glucose) en de neurologische signalering tussen de darmen en de hersenen.”

In dit verband kan echter ook worden teruggedacht aan studies die op een verband tussen voeding en psychische aandoeningen wijzen. Overmatige bloedsuikers zouden de energiehuishouding in de hersencellen verstoren, waardoor ze minder goed functioneren. Dat zou de cognitieve achteruitgang kunnen verklaren.

Lees hier de Chinese studie en hier het artikel over de Amerikaanse.

Lees ook

trucs en tactieken van de voedingsindustrie op een rij - leefstijlnieuws - leestip

Hoe de voedingsindustrie het voedingsonderzoek manipuleert

Leestip: in een blog beschrijft Luc Hagenaars hoe de voedingsindustrie het wetenschappelijk onderzoek beïnvloedt

Zo kunnen we ultrabewerkt voedsel gezonder maken

In plaats van ultrabewerkt voedsel af te schaffen kunnen we beter proberen het gezonder te maken, aldus een groep wetenschappers

Maastricht UMC+ ontdekt verband leefstijl en kans op depressie bij diabetes

Hoe beter leefstijlfactoren zoals voeding en bewegen onder controle zijn, hoe kleiner de kans op depressiviteit bij diabetes type 2

Deze zeven leefstijlgewoontes helpen tegen dementie

Zowel diabetes type 2 hebben als ongezond leven vergroot de kans op dementie, aldus Chinees onderzoek

Leestip: hoe hoge bloedsuikers met kanker, COPD en zelfmoord samenhangen

Bijna alle top 10 doodsoorzaken in de VS hangen samen met hoge bloedsuikerniveaus, schrijft Levels

Ultrabewerkt voedsel is het nieuwe roken eet real food

Ultrabewerkt voedsel is het nieuwe roken - eet real food

Ultrabewerkt voedsel consumeren hangt samen met een verhoogd risico op obesitas, metaboolsyndroom, kanker, depressie en meer aandoeningen. Ook de kans om vroeg te overlijden neemt ervan toe.

ketogeen dieet bij bipolaire stoornis

Ketogeen dieet bij bipolaire stoornis en schizofrenie

Steeds meer onderzoek wijst op een verband van voeding en psychische ziektes. Kan het ketogeen dieet bipolariteit verlichten?