Oproep aan Minister Bruins van VWS en de heer Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland

Deelt u onze ambitie om de komende 3 jaar 100.000 dm2 patienten, op medisch verantwoorde wijze, te demedicaliseren?

 

 

BURGERINITIATIEF LEEFSTIJLPLATFORM KRIJGT BIJVAL MEDISCH ESTABLISHMENT EN HOOGLERAREN

Burgerinitiatief Stichting Je Leefstijl Als Medicijn heeft de ambitie om binnen 3 jaar het aantal diabetes type 2 patiënten met 100.000 te verminderen. Uitgaande van €6.000 per patiënt betekent dat een besparing van €600 miljoen per jaar. Opvallend: het platform krijgt hierbij steeds meer steun van medici en hoogleraren.

 

Kabinet Rutte 3 probeert al jaren de zorgkosten te beteugelen door E-Health, afschaling naar eerste en nulde lijn (zelfmanagement), preferentiebeleid en andere plannen, rapporten en beleidsstukken. Het resultaat hiervan laat nog even op zich wachten: het CBS maakte voor de zomer immers bekend dat zorgkosten dit jaar voor het eerst de magische grens van €100 miljard doorbreekt, bijna €5.900 per Nederlander. Chronische leefstijl gerelateerde ziektelast en zorgconsumptie dragen hier in belangrijke mate aan bij.

Vanuit dat perspectief is Libanon veteraan Wim Tilburg zijn tijd vooruit. Hij coacht met zijn (gratis) e-community inmiddels meer dan 2000 patiënten naar (meer) gezondheid. Een groot deel van de diabetes type 2 en cardiovasculaire patiënten raken duurzaam in remissie en gedemedicaliseerd. Hij leeft zelf overigens van een veteranenuitkering.

Groeiende bijval en steun van toonaangevende artsen en hoogleraren

Opmerkelijk is de groeiende bijval en steun van toonaangevende artsen en hoogleraren.

Hoogleraar prof. dr. Hanno Pijl (oa. LUMC):

De zorg voor leefstijlgebonden aandoeningen moet van de spreekkamer naar de huiskamer. Mensen moeten er van doordrongen zijn dat zij heel veel zelf kunnen doen aan een ziekte als diabetes type 2. Zij kunnen het heft in handen nemen en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid. Dat is precies wat dit fantastische burgerinitiatief bevordert.

Het credo van de stichting is ‘educating in stead of medicating’. De stichting leert mensen de essentialia van gezonde voeding, beweging, relaxatie, sociale structuren en zingeving. Iets wat de formele zorg nog laat liggen. De formele zorg legt nog teveel nadruk op medicatie terwijl leefstijl vaak effectiever en goedkoper is. In ieder geval voor een aanzienlijk deel van de patiëntenpopulatie”.

Burgerplatform is gratis en groeit als kool.

Zo’n 5 jaar geleden was Tilburgs zelf een zieke oude man, die gebukt ging onder diabetes, hart- en vaatziekten en PTSS, toen hij het roer radicaal omgooide. Inmiddels blaakt hij van energie, gezondheid en ambitie. Zijn burgerplatform (gratis) kent inmiddels 2000+ leden en groeit als kool.

 

Wij brengen in praktijk waar Den Haag al jaren over praat en rapporten over schrijft. We worden gesteund door steeds meer wetenschappers en artsen: Zie de pagina wie zijn wij.

Ik nodig de heer Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland en minister Bruins bij dezen uit om kennis te maken met ons burgerinitiatief.

 

 

 

Psychiater Mischa Anna Selis:

Ik ben blij met de bottom-up beweging, waarin burgers het initiatief nemen om online te verbinden en elkaar te helpen met een gezonde leefstijl. Dat zal de samenleving ook geestelijk gezonder maken.

 

 

€600 miljoen besparingspotentieel voor de premiebetaler.

Fiscalist Martijn van Winkelhof rekende uit, op basis van alle officiële cijfers, dat de ambitie van het burgerplatform een besparingspotentieel heeft van €600 miljoen per jaar.

 

Ook vanuit financieel perspectief verdient deze ambitie alle aandacht en steun van beleidsmakers en politici. Daarnaast is het een indrukwekkend verhaal dat zoveel medische winst is gerealiseerd zonder subsidies of zorgpremie. Door een Libanon veteraan die paar jaar geleden nog behoorlijk ernstig geïnvalideerd was.

Dat dit nu erkend wordt door een breed team medici en hoogleraren is mooi en hoopgevend. Dit burgerinitiatief is een belangrijke oplossingsrichting voor de minister van VWS en is superactueel: kijk naar de thans lopende onderzoeken van de SER, WRR over macro betaalbaarheid Zorg en de nu lopende “Brede Heroverweging Betaalbare Zorg”, van kabinet Rutte 3.

Wim werkt hartstochtelijk door aan zijn droom:

Ik hoop met de groep om binnen 3 jaar 100.000 diabetici type 2 te kunnen enthousiasmeren voor de community. En een aanzienlijk deel van deze mensen, op medisch verantwoorde wijze, te kunnen coachen en demedicaliseren. Deze missie geeft mijn leven betekenis.

Disclaimer: De stichting is een goed doel met ANBI certificering. Alle betrokkenen zijn op vrijwillige basis en onbezoldigd betrokken bij de stichting. De e-community is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.

 

De stichting wordt moreel en met kennis gesteund door het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde www.nilg.eu

 

Contact Wim Tilburgs:

06 42 44 22 25
[email protected]

 

Testimonials van de deelnemers

Hieronder ziet u een aantal reacties van deelnemers van onze community. Bij sommigen ziet u de omschrijving buddy staan. Dit zijn ervaringsdeskundigen die persoonlijk hun diabetes hebben omgekeerd en naast ervaring ook nog eens extra kennis over de ziekte en de leefstjlaanpassingen hebben. Zij zijn allen zeer actief in het steunen van de community met raad en daad.

Eind 2016 kreeg ik de diagnose Diabetes Type 2: Hba1c 87,5 en nuchtere glucose 14,1. Ik had in een programma op tv gezien wat er te bereiken was met koolhydraatarm eten en meer bewegen. Daarvoor gekozen in plaats van medicijnen te gaan gebruiken en met behulp van boeken en internet alles uitgezocht wat ik nodig had.
De leefstijlverandering bleek zeer effectief, dus het was voor mij vanzelfsprekend om hier mee door te gaan. Nu, na bijna 3 jaar, heb ik al lange tijd gezonde glucosewaarden (Hba1c 35 en nuchter 6), ben ik bijna 25 kilo kwijt en voel ik me veel energieker. Een jaar geleden ontdekte ik de stichting van Wim en sindsdien ben ik lid van de facebookgroep Keer diabetes om met je Leefstijl als Medicijn. Dat is een geweldige bron van kennis, ervaring en ondersteuning en het is fijn om als ervaringsdeskundige weer anderen te kunnen helpen. Inmiddels weet ik dat het met relatief eenvoudige middelen mogelijk is om de samenleving een flink stuk gezonder te maken en ontzettend veel zorgkosten te besparen. Politiek en zorgverzekeraars zijn het aan de burgers verplicht om dit te omarmen.

1 jaar geleden zijn mijn man en ik, beide diabeet, begonnen met een koolhydraatarme levensstijl volgens de methode van Wim Tilburgs. Gevolg: Cornelis spuit nu nog maar 18 eenheden insuline i.p.v. 72. Ik zat op 7 pillen per dag en moest insuline gaan spuiten. Ben nu medicijn vrij. Daarnaast voelen wij ons 10 jaar jonger. Kan je nagaan wat dit bespaart op ziektekosten.

Ook ik ben in oktober 2018 begonnen met het volgen van de leefstijl van deze groep. Mijn hba1c was 104 maar ik wilde persé geen symptoombestrijding. In mei dit jaar was mijn HbA1c 37, gebruik ik geen medicatie en ben ik zonder moeite 25 kilo afgevallen. Ook is mijn bloeddruk weer normaal en voel ik mij weer energiek en blij..
De informatie en de steun van de groep zijn voor mij erg belangrijk en ik vind het ook mooi om nu andere mensen te kunnen motiveren om hun diabetes om te keren

Sinds oktober 2018 het roer omgegooid dmv deze op Facebook ontdekte groep: Je leefstijl als medicijn. De goede adviezen, de nuttige aanwijzingen en vooral de saamhorigheid van deze groep geven je het gevoel er niet alleen voor te staan. Wim Tilburgs houdt alle doorgegeven resultaten nauwkeurig bij en motiveert je zo dat je gesterkt wordt in het naleven van deze leefstijl. Natuurlijk is het even omschakelen. Je eigen brood bakken is ondertussen al een goede gewoonte geworden. Het resultaat is er dan ook naar, een gezond gewicht, een normaal BMI en geen pillen meer slikken. Ik ondersteun dan ook van harte deze oproep en hoop dat veel meer mensen met diabetes zich aansluiten zodat wij elkaar kunnen helpen om weer gezond te worden.

Door mijn leefstijl te veranderen en koolhydraatarm te eten hebt ik het spuiten van insuline kunnen voorkomen, sterker nog van 9 pillen naar nog maar 2. En samen met de Facebook van Wim Tilburgs en zijn leden blijft je gemotiveerd.

7 januari het roer omgegooid door de Facebook groep van Wim Tilburgs ,en me ingelezen te hebben samen met mijn vrouw, na 5 dagen geen insuline meer en eind mei geen medicijnen meer, en naar een gewicht van 85 kg naar 76 kg gegaan en voel me veel lekkerder.

Sinds 2010 heb ik diabetes type 2. Mijn familie is erfelijk belast. In Oktober 2018 werd ik gewezen op de site je Leefstijl als medicijn. Ik heb mijn leefstijl aangepast, voeding heeft veel invloed. Mijn HbAc1 is van 60 naar 47 gegaan in 3 maanden tijd. Mijn diabetes verpleegkundige is door de info over leefstijl e.d. Ook enthousiast geworden en ondersteund mij hierin. Ook haar visie is bevestigd dat voeding veel invloed heeft. Aangezien ik een chronische darmontsteking heb is het lastig de waarde van HbAc1 verder naar beneden te krijgen, echter, deze leefstijl heeft ook goede invloed op mijn colitus ulcerosa. Ik blijf schommelen op een waarde van 47. Ik ben er van overtuigd dat de reguliere zorg zich meer kan verdiepen in deze leefstijl i.p.v. het voorschrijven van medicatie, ook is het kosten besparend. Deze stichting heeft mij zeker geholpen mijn doel te behalen. Ook het ondersteunen van elkaar en allerlei info tot recepten toe. Ik zal deze stichting iedereen aanbevelen die werkelijk wat wil doen aan het bestrijden van diabetes.
Succes en dank voor alle inzet.

Na een hoop ellende doordat ik niet tegen het voorgeschreven diabetes medicijn kon en niemand mij kon helpen, ook geen diëtist die mij voeding zoals brood ed. voorschreef en mijn suiker waarde omhoog vloog. De FB groep van Wim Tilburgs tegen gekomen. Wat een verademing! Eindelijk had ik het gevoel dat ik er zelf met behulp van deze groep iets aan kon doen. Binnen 3 maanden was ik omgekeerd en van mijn diabetes af! Vind het nog steeds schandalig dat ik zo lang heb moeten tobben onder begeleiding van de reguliere geneeskunde. Ben anderhalf jaar doodziek geweest van de medicatie… En zo blij met deze groep! Die biedt je echt de hulp die je nodig hebt. Iedereen met diabetes type 2 zou hiernaartoe doorgestuurd moeten worden want daar heb je pas echt wat aan.

Augustus 2018. Terug van een reis door Noorwegen . Niet fit. Bij de huisarts bleek, bloeddruk huizen hoog , bloedsuiker 8.1 mmol. Tevens veel te hoog gewicht. Obesitas. De huisarts merkte op als ik zo doorging, zou ik m’n kleinkinderen niet meer zien opgroeien. En als ik na 3 maand nog zulke hoge waardes had ik dan officieel als diabeet zou worden bestempeld. Dit wilde ik beslist niet. Ik ben koolhydraat arm gaan eten en meer gaan bewegen. Resultaat: bloedsuiker 6.0. Hba1c 34. Mijn gewicht is met 28 kg afgenomen. Ik ben er nog niet, maar inmiddels is mijn bloeddruk ook weer normaal. Dit allemaal door de stichting Je leefstijl als medicijn. Deze stichting doet dit belangeloos en kan nog veel meer doen als ze ondersteuning krijgt van regeringswege . Dit levert gezondheid en dus geld op.

Ik heb DB Type2.
Vorig jaar oktober was mijn Hba1c 85. Meer medicatie en bijna aan de insuline.
Strenger op de koolhydraten gaan letten niet ketogeen, wel laag. Meer krachhtrainingsoefeningen en bewust ontspannen via o.a. ademhalingsoefeningen. Hba1c was in 4 mnd tijd gezakt naar 54. De dosering medicijnen is gehalveerd. Ik ga door met deze leefstijl.

Voorjaar 2013 kreeg ik de diagnose diabetes mellitus 2. Op dokters voorschrift metformine en simvastatine gaan slikken. Ik wilde toen beginnen met sporten om mijn conditie te verbeteren maar had totaal geen energie. Voorjaar 2015 las ik een artikel van diëtiste Conny Hoek. Zij adviseerde dm2 patiënten om koolhydraat beperkt te gaan eten en meer goede vetten en eiwitten te eten. Daar ben ik begin juli 2015 mee begonnen en prompt 2 dagen later kon ik al stoppen met de medicijnen! Binnen de kortste keren kreeg ik meer energie en viel ik zonder moeite van 76 kg af naar 70 kg. Dat ik nu ruim 4 jaar later nog steeds geen medicijnen gebruik zegt genoeg. Mede door de “Stichting je leefstijl als medicijn” ben ik gestimuleerd om naar de sportschool te gaan. Inmiddels ben ik op mijn 70ste levensjaar in een veel betere conditie dan op mijn 63ste! Misschien moet ik wel zeggen dat ik dankzij mijn dm2 veel gezonder ben geworden. In ieder geval heeft het mij doen beseffen dat voeding vaak de sleutel is tot gezondheid.

Ik ben nu diabetes af na ruim 20 jaar en ook geen last meer van jicht waar ik ruim 30 jaar tabletten voor had. Ook kan ik nu met een gerust hart vis eten en heb veel minder last van mijn gewrichten.

Ik heb van alles geprobeerd om diabetes de baas te worden; maagverkleining, een diabetesgroep in het ziekenhuis. Maar het werkte niet. door deze groep heb ik zoveel informatie gekregen. Ook het enthousiasme van iedereen hebben mij enorm geholpen. Nu kan ik zeggen dat ik mijn diabetes omgekeerd heb en gebruik ik geen medicijnen meer

Ik heb al 30 jaar diabetes type 2 . Sinds ik in april lid geworden ben van de Facebook groep Diabetes Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn hoef ik geen insuline meer te gebruiken . Hulde aan Wim Tilburgs voor zijn enorme inzet om dit alles te bewerkstelligen .