Nieuw bewijs diabetypering gevonden

De symptomen zijn hetzelfde maar toch kan diabetes type 2 verschillende oorzaken hebben. Door de behandeling op de specifieke oorzaak toe te snijden kunnen betere resultaten worden behaald. ‘Diabetypering’ wordt deze behandelfilosofie genoemd. In een Nederlandse studie werd de effectiviteit aangetoond.

De 242 deelnemers aan de studie van onder meer de universiteiten van Wageningen en Maastricht hadden overgewicht en een verstoorde stofwisseling, maar nog geen diabetes of hart- en vaatziekten. Ze werden ingedeeld in twee groepen op basis van hoe de lever en spieren van de deelnemers met insuline omgingen, en kregen een gepersonaliseerd voedingsprogramma. Mensen met voor insuline minder gevoelige spieren bleken meer baat te hebben bij eiwit- en vezelrijke voeding. De deelnemers met een verminderde werking van insuline in de lever hadden meer baat bij voeding met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Leefstijlverandering

Meer dan een miljoen mensen in Nederland hebben diabetes en er komen er elke week duizend bij. Diabetes kan verschillende oorzaken hebben, en de behandeling moet daarop worden afgestemd. Dat is de gedachte achter diabetypering zoals ze onder meer bij TNO werd ontwikkeld. Vooral als de ziekte met een leefstijlverandering wordt bestreden, is het belangrijk dat die goed op de individuele patiënt wordt afgestemd.

Bij TNO wordt inmiddels gewerkt met een model met 12 types, zoals Suzan Wopereis van TNO vertelde in een interview met Ancora Health. In een Spaanse studie werd al geconstateerd dat bepaalde diëten succesvoller zijn bij mensen met verschillende onderliggende oorzaken van hun diabetes. Het Nederlandse onderzoek levert nieuw bewijs voor het succes van dieetverandering in twee hoofdgroepen van diabetespatiënten.

Zoals apotheker Anne-Margreeth Krijger, een van de pioniers van diabetypering, eerder op Je Leefstijl Als Medicijn zei: “De huidige diagnose en behandeling zijn sterk gericht op het controleren van de bloedglucose. Ik denk dat we op meer parameters moeten navigeren dan we nu doen.”

Lees de studie

Op BNR vertelde onderzoeksleider Ellen Blaak van Maastricht UMC over het onderzoek

Lees ook

Diabetypering Anne-Margreeth Krijger-Dijkema

Diabetypering - De uniforme diabetes 2 patiënt bestaat niet

Diabetes type 2-patiënten worden vaak over één kam geschoren. Door de oorzaak van de ziekte te zoeken, heeft de behandeling meer succes.

Hoe werkt gepersonaliseerde voeding dan? 

Gepersonaliseerde voeding is een manier om je gezondheid te vergroten en ondersteunen. Hoe dat werkt? Daar zoomen we in deze post op in.

Diabetes2doorbreken

Overwin Diabetes Type 2 met Je Leefstijl als Medicijn

Jouw gezondheid is je grootste goed. Het is dus vervelend als je lichaam niet meer doet wat jij wilt. Al tijden lang voel je je lusteloos. En de medicijnen voor diabetes type 2 helpen niet echt of maken het allemaal niet beter. Hoe krijg jij weer de controle over je lijf? Op een manier die bij jou past?