Vragen over het voedingsadvies van Hanno Pijl

 

Onderstaand voedingsadvies hebben we gepubliceerd op de site vorige week.

 

 • Vermijd industrieel geproduceerde voedingsmiddelen.
 • Groente en fruit zijn de basis van dagelijkse voeding.
 • Gebruik volvette melkproducten, vooral yoghurt, kwark en kaas.
 • Wees zuinig met zetmeel (brood, pasta, rijst, aardappelen.
 • Gebruik altijd volkoren graanproducten (met mate).
 • Eet elke dag een handje ongezouten noten.
 • Eet ten minste 2 keer per week vette vis.
 • Eet matig vlees (gevogelte is beter dan rood).
 • Gebruik olijfolie als dressing en om te braden.
 • Drink water/koffie/thee in plaats van fris- of fruitdrank.

 

Op dit advies kwamen wat vragen van lezers binnen die ik aan Hanno heb gemaild. Hij was zo vriendelijk om deze vragen op korte termijn voor ons te beantwoorden waarvoor dank.

 

Vraag 1 – Olijfolie.

 

Veel vragen kwamen binnen over het bakken in olijfolie. Zeker in de paleo / lchf wereld gebruiken de mensen vaker ghee, ossewit, kokosolie of roomboter.

 

Professor Hanno Pijl

 

ik moet je zeggen dat ik er tot voor een jaar geleden ook vanuit ging dat (extra vierge) olijfolie niet het beste was om in te braden, omdat het transvetzuren zou geven bij verhitting en vrije radicalen. Ik sprak echter de misschien wel grootste onafhankelijke olijfolie expert in de wereld (Miguel Martinez), die me verzekerde dat er geen enkel probleem is met verhitting van olijfolie, tenzij je dezelfde olie meerdere malen verhit tot grote hoogte. Van olijfolie is onomstotelijk (voor zover dat gaat in de voedingswetenschap) aangetoond dat het goed is voor hart- en bloedvaten, dus ik ben een voorstander van olijfolie om in te braden.

 

Vraag 2 – 1 keer per week rood vlees

 

Nu krijg ik vaak de vraag waarom jij maar 1 keer per week rood vlees aanraad. Dus misschien zou je dit nog even toe willen lichten?

 

Professor Hanno Pijl

 

Als het gaat om vlees, daar zijn 2 belangrijke redenen voor.

 

 1. Epidemiologische studies laten zien dat rood vlees associeert met diabetes incidentie. Er wordt meestal geen onderscheid gemaakt tussen bewerkt en onbewerkt, dus er zijn mensen die denken dat het vooral om bewerkt vlees gaat. Ik denk echter dat eiwitconsumptie, zeker op oudere leeftijd beperkt moet worden. “Vertakte keten” aminozuren, die veel in rood vlees zitten, kunnen leiden tot insuline resistentie via een grotendeels opgehelderd mechanisme (waarbij het enzymcomplex mTOR betrokken is). Ik denk dus dat veel rood vleesconsumptie niet goed is, zeker voor oudere mensen.

 2. Aminozuren zijn een groeistimulus. Cellen kunnen heel goed “voelen” of er voldoende aminozuren in het bloed zitten. Ze zien dit als een teken dat ze kunnen groeien en vermenigvuldigen. Aminozuren en eiwitten zijn dus voor jonge mensen heel belangrijk. Bij het ouder worden raken onze cellen echter beschadigd. Dan is een groeistimulus helemaal niet zo goed. Ik denk dat volwassenen zuinig moeten zijn met eiwitconsumptie om kanker te voorkomen. Op hele hoge leeftijd is de situatie wellicht anders, omdat er dan mogelijk minder eiwit wordt opgenomen. Het zou kunnen zijn dat we dan weer wat ruimer eiwit moeten eten, de boeken zijn daar wat mij betreft nog niet over gesloten.

 

Reactie Wim Tilburgs

 

Ik schrik van je antwoord. Ik ben sinds kort bezig met een spiergroei programma en zit nu zeer hoog in de eiwitten. Op dit moment is eiwitten een zeer hot item in de “gemeenschap” en zijn zeer veel mensen over naar een low carb high protein dieet over.

 

Professor Hanno Pijl

 

Als je veel beweegt en spiermassa wil bouwen heb je uiteraard eiwit nodig! Ik denk dat het in jouw situatie helemaal niet zo slecht is om ruim eiwit te nemen. Pas echter op met “overdo”.

Vraag 3. Persoonlijke voeding.

 

Wat en hoe eet je zelf en waarop baseer je je keuzes en wat is je favoriete gerecht:

 • Wat vind je persoonlijk lekker?

Professor Hanno Pijl

De basis van mijn keuzes is vers en plantaardig met af en toe een stukje vlees of vis (2x per week). En vooral heel gevarieerd (hoewel ik na de avondmaaltijd wel erg vast houdt aan volle yoghurt met bosvruchten). Tussen de middag eet ik 1 boterham, meestal met zalm, een volle hand ongezouten noten en rauwkost. Ontbijt is yoghurt met een beetje muesli, havermoutpap, een cracker met wat kaas of hummus. Tussendoor eet ik heel weinig. Drink vooral koffie zonder melk en suiker en water. Bij periodes “vast” ik een dag of 4. Dan eet ik alleen s’avonds 2 koppen groentesoep.

 

 • Wat is naar jou idee het gerecht dat je eet dat het beste voldoet aan je gezondheidscriteria?

Er is niet één gerecht dat voldoet aan mijn gezondheidscriteria. Er zijn geen voedingsmiddelen die alles bevatten wat we nodig hebben. Alleen een patroon kan dus voldoen aan gezondheidscriteria. Ik realiseer me dat ik nog niet optimaal varieer. Ik beperk bewust de granen (hoewel ik geen heel hard bewijs heb dat dat nodig is) en gebruik alleen volkoren producten. Ik gebruik vooral gefermenteerde melkproducten, omdat die wat mij betreft bewezen beschermen tegen hart- en vaatziekte en diabetes. Er zijn heel veel wetenschappelijke aanwijzingen dat periodiek vasten heel erg goed voor ons is. We ruimen onze cellen daarmee op en “resetten” onze stofwisseling.