‘Je moet een beetje eigenwijs zijn’. Hoe Elly van haar medicijnen af kwam

De chirurg kon geen kijkoperatie doen. Vanwege buikomvang stond Elly Grootveld een riskante stomabreuk-ingreep te wachten. Ze besloot haar leefstijl om te gooien. Een week later kon ze haar diabetesmedicijnen laten staan.

‘Ben jij het of ben je het niet?’ Elly Grootveld ziet soms verbaasde blikken als ze kennissen tegenkomt. Ze is dan ook sterk veranderd – bijna 20 kilo lichter, energieker. En dat binnen ongeveer een jaar.

De operatie was de aanleiding voor de verandering. Sinds ze vijftien jaar geleden darmkanker had, leeft ze met een stoma. Toen ze met een stomabreuk bij de chirurg kwam, wilde die geen kijkoperatie doen. Haar buikomvang stond dat in de weg. Met haar 1,60 meter woog Elly op dat moment 98 kilo. Ze had bovendien diabetes type 2 en een hoge broeddruk. In plaats van de kijkoperatie zou het een zware, riskante operatie moeten worden. Elly besloot het roer om te gooien.

Het verhaal van Wim

Elly is 65 jaar, heeft twee kinderen en is de trotse oma van vijf kleinkinderen. Voordat ze kanker kreeg werkte ze als telefonist. Nadat ze jarenlang verhoogde bloedsuikerspiegels had gehad, kreeg ze in 2019 gliclazide voorgeschreven. Daarnaast slikte ze ook bloeddrukverlagers.

“Toen kwam ik het verhaal van Wim tegen”, zegt ze. Ze begon Wim Tilburgs en Je leefstijl als medicijn te volgen en ging zich verder inlezen. Ze werd deelnemer van de online community Diabetes2Doorbreken. In haar voeding ging ze koolhydraten vermijden. “Ik eet nu maximaal vijftig gram koolhydraten per dag”, zegt Elly. “Meestal minder. Soms eet ik maar één maaltijd per dag.” Je went er snel aan, zegt ze. “Het hongergevoel verdwijnt doordat je bloedsuikers stabiel zijn.” Ze compenseert de uit haar dieet verdwenen koolhydraten met groenten en gezonde vetten.
Nadat ze haar voeding veranderde, kreeg ze last van hypo’s. Haar huisarts adviseerde haar om de diabetesmedicijnen te laten staan. Dat was één week nadat ze anders was gaan eten.

Alsof ze 35 is

De eerste zeven kilo ging er snel af. Het gaf een stevige impuls om op de ingeslagen weg door te gaan. Maar na dat succes brak een periode aan dat het gewicht stabiel bleef. Tot ze ook haar glaasje wijn wat vaker liet staan. Inmiddels is ze bijna twintig kilo kwijt. “Ik voel me soms alsof ik 35 ben”, zegt Elly. Ze heeft ook minder last van ‘kwaaltjes’ zoals pijnlijke knieën.

Hoewel corona het soms lastiger maakt om te sporten en bewegen pakt Elly zo veel mogelijk de fiets en neemt ze in haar appartementencomplex de trap. “Gelukkig heb ik een hond”, zegt ze “Dus ik ga hoe dan ook vier keer per dag wandelen.”

Nooit meer terug

Inmiddels staat Elly op de wachtlijst voor haar operatie. De chirurg heeft aangegeven dat het 90 procent zeker is dat de ingreep via een kijkoperatie kan worden uitgevoerd. Maar de winst van de leefstijlverandering is veel groter. Elly: “Ik voel me herboren. Ik ga echt nooit meer terug naar het oude leven. De diabetes is weg en ik slaap heerlijk. Ik eet ook heerlijk.” Haar volgende doel is om er nog tien kilo af te krijgen.

Aan je leefstijl werken vraagt om eigen initiatief, zegt Elly. Alsof ze water zien branden, zo kijken artsen haar soms aan. Ook haar bloedruk laat inmiddels uitstekende waardes zien. Elly: “Toch wilde de arts niet dat ik met de medicijnen zou stoppen. ‘Kijk het nog maar even aan’, werd gezegd.” Ze is nu zelf gestopt met slikken. “Je moet soms een beetje eigenwijs zijn om dit te doen. Ik zorg voor mezelf. Dat blijkt goed te gaan.”

Elly: “Mijn opa at vroeger veel rundervet. Het leek hem nauwelijks te schaden. Ik dacht soms, waarom kon dat vroeger wel? En nu niet meer?” Toen ze te zwaar was volgde ze het ene dieet na het andere. “Dan ging er vijf kilo vanaf. Vervolgens kwam er weer tien kilo bij. Ze hadden het bij het verkeerde eind met die diëten. Daar komt het gewoon op neer.”

Dat ze er goed uitziet en fitter is, valt op. Soms merkt ze dat haar verandering aanstekelijk werkt op mensen in haar omgeving. Elly: “Als ik een ding wil, is er een ambassadeur voor zijn.”

Bij diabetes type 2, hoge bloeddruk en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. De auteur en Je leefstijl als medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

Heb jij ook een persoonlijke leefstijl als medicijn ervaring die je zou willen delen? Neem dan contact met ons op.

 

Het verhaal van Wim

Elly is door het verhaal van Wim geïnspireerd geraakt om haar leefstijl aan te passen. Ze is lid van onze online community Diabetes2Doorbreken.

Meer uitleg hierover en de mogelijkheid tot inschrijven vind je in dit artikel

Samen sterk om je leefstijl aan te passen.

Je leefstijl veranderen is zoals Elly dit heeft gedaan is niet makkelijk maar als je het samen doet dat is het al een stuk makkelijker. En dat blijkt wel uit de resultaten.

In dit artikel delen een aantal van onze succesvolle deelnemers hun persoonlijke ervaringen.

 

De positieve ervaringen van onze deelnemers

Heb jij diabetes type 2 en wil jij die ook doorbreken?

Word lid van onze online FB community. Meer informatie via de chat module hier op de pagina of via ons contactformulier

 

Diabetes 2 Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn

Een artikel geschreven door Peter van Lonkhuyzen