Keto recepten – makkelijker met een maaltijdbox

Met de hulp van een keto maaltijdbox kan iedereen makkelijk en gezond starten met een ketogeen dieet en heb je volop ideeën voor keto recepten

Keto recepten – makkelijker met een maaltijdbox

Het Ketogeen dieet vergt voorbereiding en kan in het begin soms ingewikkeld lijken. Een maaltijdbox met de daarbij behorende recepten kan jou daarbij helpen! Bij Ekomenu kun je een ketogene maaltijdbox te bestellen. Gevarieerd, smaakvol én volgens de richtlijnen van het Ketogeen dieet. Kun je niet wachten? Probeer dan alvast deze Keto boerenkoolstamppot met brie of Keto lasagne met gehakt en aubergine.

Keto boerenkool en bloemkoolstamppot met brie en pancetta
Keto boerenkool en bloemkoolstamppot met brie en pancetta
Keto lasagne met gehakt en aubergine
Keto lasagne met gehakt en aubergine

Wekelijks zo min mogelijk koolhydraten eten? De ketogene maaltijdbox bevat alles wat je nodig hebt voor 3 of meer gevarieerde avondmaaltijden met zeer weinig koolhydraten en voldoende vet. Met volop groenten, vleesvervangers, vlees en vis. Zonder aardappels, pasta, rijst, peulvruchten, brood of andere graanproducten. De ingrediënten zijn supervers, van het seizoen en biologisch.

Ketogeen maaltijdboxen F.A.Q. – veel gestelde vragen over een keto maaltijdbox

 • Wat is een ketogeen dieet?

  Het ketogeen dieet, of kortweg ‘keto’, is een voedingspatroon dat zich kenmerkt door een zeer lage inname van koolhydraten en een hoge consumptie van vetten. Vandaar staat het ook bekend als een Low Carb High Fat (LCHF) of ‘vetrijk-koolhydraatarm’ dieet. Door middel van het ketogeen dieet leren en stimuleren we het lichaam om vetten te gebruiken als primaire energiebron in plaats van glucose uit de koolhydraten die we consumeren. In andere woorden: Het ketogeen dieet brengt het lichaam in hogere staat van vetverbranding. Dit betekent dat het lichaam meer vet verbrandt in vergelijking met de hoeveelheid dat het zou verbranden bij een voedingspatroon met hoog koolhydraatgehalte.

  Vanwaar de naam keto? Bij een voedingspatroon laag in koolhydraten schakelt het lichaam over naar een andere energiebron: zogenaamde ketonlichamen (ketonen). Dit gebeurd alleen als de koolhydraatinname voldoende laag is, waardoor het lichaam gedwongen is om vet te gebruiken als brandstof.

 • Wat zijn ketonen?

  Ketonen zijn kleine moleculen die het lichaam produceert uit vetten.  Bij een te lage inname van vetten om aan de energiebehoefte te voldoen boordt het lichaam zijn eigen vetreserves aan, bijvoorbeeld buikvet.

 • Hoe lang kan je een ketogeen dieet volgen?

  Dit hebben we gevraagd aan professor Hanno Pijl lid van de Raad van Advies van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

  Waarschijnlijk heel erg lang. Er zijn geen studies die over jaren hebben gekeken. Maar in principe zijn ketonen hele efficiënte brandstoffen. Maar een ketogeen dieet moet je heel zorgvuldig opbouwen. In die zin dat je er voor moet zorgen dat je voldoende vezelrijke koolhydraten moet blijven eten. Je mag dus maar heel weinig koolhydraten dus zorg er vooral voor dat het koolhydraten zijn uit groene groentes. Want daarin zitten veel goede vezels en micronutriënten die je nodig hebt. Dus je moet wel goed opletten maar als je het verstandig doet dan kun je waarschijnlijk heel lang in ketose blijven.

 • Hoe zit het met tekorten aan voedingsstoffen?

  De meeste diëten verhogen het risico op tekorten aan voedingsstoffen. Ondanks het feit dat het zeer restrictief lijkt, biedt een goed geformuleerd ketogeen dieet alles wat je nodig hebt. Het bevat meestal een breed scala aan dierlijk voedsel, groenten, noten en een beetje suikerarm fruit. Als je kiest voor een ketogeen dieet waarbij je vlees eet, kun je ook goed gevoed blijven. Hoe dan ook, houd mineralen als natrium, magnesium en kalium in de gaten en aarzel niet om extra zout, magnesiumcitraat of kaliumcitraat aan te vullen in de beginfase van deze nieuwe manier van eten. 

 • Wat is de rol van vasten?

  Voor mensen voor wie het ketogene dieet nieuw is, kan intermitterend vasten behoorlijk ontmoedigend lijken. Maar het is niets om bang voor te zijn. Hoewel een langere periode zonder eten absoluut vreselijk kan lijken, hoeft het niet zo te zijn, het is juist bevrijdend. 
  Wat  is intermitterend vasten (in het Engels IF)? Het betekent dat je je eetschema wijzigt, zodat je lichaam gedurende 24 uur zonder voedsel kan. Maar er zijn meerdere mogelijkheden om met tussenpozen te vasten. Je kunt het aanpassen aan je eigen planning – bijvoorbeeld de 16/8-methode is, waarbij je 16 uur niet eet en 8 uur wel, of om de andere dag vasten, de 24-uursmethode of één maaltijd per dag; je kunt IF aanpassen aan je eigen behoeften. 

 • Waarom een keto maaltijdbox

  Door een aanbieder van een keto maaltijdbox te kiezen hoef je niet zoveel te zoeken in de supermarkt of op internet, maar wordt het je wat makkelijk gemaakt door goede recepten en ingrediënten. Daarnaast krijg je precies de juiste hoeveelheid ingrediënten.

 • Welke aanbieders van ketogene maaltijdboxen zijn er?

  Op dit moment is Ekomenu als enige een ketomaaltijdbox. Keto is een “leefstijlen” van Ekomenu. Andere leefstijlen zijn onder andere eiwitrijke maaltijdbox, gluten en lactosevrije maaltijdbox, vegetatrisch of vegan leefstijl en anderen

Ketogeen en IF leefstijlgroep

Heb je vragen over keto en periodiek vasten dan ben je welkom in onze community op Facebook. Voor inspiratie, motivatie, steun, kennis en gewoon leuke nieuwe mensen leren kennen. Sommige nieuw maar ook ervaringsdeskundigen.

Word lid. Welkom

Ketogeen en IF leefstijlgroep
Ketogeen en IF leefstijlgroep

Lees ook

De ultieme keto-gids voor beginners

Hier vind je informatie die je nodig hebt om te starten met het ketogeen dieet. Wat is keto en wat is het niet? Wat is de beste voeding? Hoe meet je ketonen

De ultieme gids voor intermittent fasting (IF)

Sneller gewicht verliezen, minder trek in suiker en een heldere geest, dat zijn slechts een aantal van de voordelen van intermittent fasting. Oftewel periodiek vasten. Tijd om een eeuwenoude gewoonte binnen de mensheid eens toe te passen in de huidige tijd.

Meer informatie

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerking met Ekomenu

13 leefstijlen
1, 2, 3 of 4 personen
Kies je favoriete gerechten
Gratis ophalen of thuisbezorgen