De 6 leefstijlpijlers van het leefstijlroer

Voeding

De meest bekende en de meest onderzochte leefstijl pijler is voeding. Het is waarschijnlijk ook de pijler waar mensen het meest mee bezig zijn. Luister maar eens om je heen hoe vaak mensen het over voeding hebben. Dan gaat het vaak niet alleen om de vraag ‘wat eten we vandaag’, maar ook over wat is gezond, wat kan je beter wel of niet eten, welke voeding is duurzaam, welke voeding is betaalbaar etc. Er is ontzettend veel te vertellen over voeding in relatie tot gezondheid. 

lees het artikel

Beweging

Na voeding is beweging een belangrijke leefstijl pijler die veel invloed heeft op de gezondheid. De mens is gemaakt om te bewegen, maar de omgeving is er zo op ingericht dat we dat juist zo min mogelijk doen. Mede daardoor zitten we veel meer dan goed voor ons is. Bewegen gaat niet per se over wel of niet sporten. Het gaat vooral om het inbouwen van bewegen in de dagelijkse routine. 

lees het artikel

Ontspanning

Regelmatige momenten van ontspanning gedurende de dag zijn nodig voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Maar in de 24-uursmaatschappij hebben steeds meer mensen daar moeite mee. We staan de hele dag ‘aan’ en er ‘moet’ van alles. We hebben zo veel mogelijkheden gedurende de hele dag (en nacht), dat het nodig is om bewust even uit te schakelen en tijd te maken voor hobby’s, te wandelen in de natuur, of schermen uit te zetten. Stress is niet voor niets een van de grootste problemen van de huidige tijd. 

lees het artikel

Slaap

Slaap is een onmisbaar deel van ons leven, en toch is het voor veel mensen een sluitpost. Steeds meer mensen hebben slaapproblemen, die weer leiden tot andere gezondheidsproblemen. Wist je dat slaap de kans op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en … .verhoogt? Slaap is belangrijk om overdag te functioneren. En het geldt ook andersom; gezonde gewoontes overdag leiden weer tot betere slaap.  

lees het artikel

Middelen

Onder middelengebruik vallen roken, alcohol, drugs en medicatie. Al deze middelen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen of verslavingsproblemen, waar specifieke aandacht voor nodig is. Het gebruik van middelen heeft vaak een nadelige invloed op andere leefstijl pijlers. Anderzijds kunnen veranderingen in voeding en beweging ook van invloed zijn op het effect van de medicatie die je gebruikt.

lees het artikel

Verbinding

De pijler verbinding heeft in het leefstijlroer eigenlijk twee hoofdonderwerpen: sociale relaties en zingeving. Met wie je omgaat en wat dat contact met je doet, kan van grote invloed zijn op hoe je je voelt, en ook op je gezondheid en je gedrag. Ook zingeving valt onder deze leefstijl pijler. Zingeving klinkt misschien wat groots of ver-van-je-bed als je hierbij denkt aan het grotere doel in het leven. Maar zingeving is eigenlijk heel basaal: wat maakt voor jou het leven de moeite waard? Waar kom je je bed voor uit? Wat maakt voor jou dat je dag geslaagd is? 

lees het artikel

Draaikaart leefstijlroer bestellen