Gezondheid

Vraag tien mensen wat ze het aller belangrijkst vinden in het leven en acht of negen van hen zullen zonder aarzelen ‘gezondheid’ noemen. Volop kunnen participeren in de maatschappij, niet worden gehinderd door fysieke of geestelijke beperkingen en tot op hoge leeftijd fit, scherp en energiek blijven, dat is wat iedereen wil. Maar hoewel we dankzij de verworvenheden van de moderne geneeskunde steeds ouder worden, neemt de ziektelast hand over hand toe. Leefstijlziektes zoals diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten, osteoporose, parodontitis, kanker, auto-immuunziekten en psychiatrische aandoeningen komen steeds vaker voor, en op steeds jongere leeftijd.

Leefstijl als medicijn.

Het zou de toekomst van ons gezondheidssysteem moeten kunnen worden als we met zijn allen eindelijk eens af durven stappen van dat makkelijke voorschrijven van medicijnen.

Er zijn veel studies gedaan die er op wijzen dat leefstijlziekten omkeerbaar zijn door tijdige en ingrijpende leefstijlverandering. In veel gevallen blijkt dat verandering in leefstijl direct leidt tot een verbetering in de situatie van de persoon. Hierbij gaat het vooral om eetpatroon en lichamelijke activiteit, maar ook om mentale en cognitieve aspecten.

Op deze site delen we de kennis van wetenschappers, artsen, diëtistes en andere deskundigen op het gebied van leefstijl, tezamen met verhalen van mensen die dit succesvol hebben toegepast.

 

Lezing over leefstijl als medicijn in het Europees parlement op do. 12 april.

Onderstaande video is opgenomen in het Europees Parlement. Hier laat Professor Hanno Pijl aan de hand van mijn case zien dat leefstijl een veel effectiever medicijn is dan al de medicatie die ik kreeg voorafgaande aan mijn leefstijlinterventie. Lees hier de press-release en video registratie van alle deelnemers te weten Cardioloog Aseem Malhotra, Sir Richard Thompson voormalig lijfarts van de Engelse Koningin en voedingsdeskundige Sarah Ann Macklin.
 

Uitgelicht bericht van deze week.

Hiernaast vind je een recent bericht dat we hier even in de schijnwerper zetten. Voor al de leefstijlberichten ga naar ons blog.
 

Leefstijl als medicijn Blog.

Onderstaande berichten zijn een selectie uit de vele berichten over diverse onderwerpen die te maken hebben met leefstijl als medicijn. Berichten over bepaalde onderwerpen of personen vind je terug bij de desbetreffende pagina’s. Voor een overzicht van alle artikelen ga dan naar ons Leefstijl als Medicijn blog.

 

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

 

Leefstijl boeken

Op de pagina leefstijl boeken vind je een selectie boeken die je kunnen helpen om je leefstijl als medicijn in te zetten om ziektes te voorkomen en zelfs te genezen. De gezonde leefstijl boeken die wij hier aanbevelen zijn allemaal gebaseerd op waar de (ervarings) deskundigen op het gebied van leefstijl volledig achter kunnen staan.

 

DESKUNDIGEN

Hoogleraar Hanno Pijl is samen met Dr. Ir. Ben van Ommen van TNO een van de initiatief nemers van het Kennis en Innovatiecentrum Leefstijl als Medicijn een samenwerkingsverband van het LUMC en TNO.

Citaat uit de aanbevelingsbrief  die “Je Leefstijl als Medicijn” heeft ontvangen van Hanno Pijl.

We weten steeds beter dat onze manier van leven ten grondslag ligt aan veel van de chronische ziekten waarmee wij vandaag de dag te maken hebben. De geneeskunde probeert de schade te herstellen met behulp van medicijnen en operaties. Daarmee blijven de wortels van de problemen echter buiten schot. Type 2 diabetes mellitus is het prototype van ziekten die direct met onze leefstijl samenhangen.

Het wordt steeds duidelijker dat deze ziekte veruit hét beste aangepakt kan worden door grondige aanpassing van leefstijl. Verandering van leefstijl is een grote uitdaging in een maatschappij die ons voortdurend verleidt tot verkeerde keuzes.

Toch zijn er mensen die bewijzen dat het kan. Wim Tilburgs is daar het schoolvoorbeeld van. Hij besloot enkele jaren terug zijn type 2 diabetes aan te pakken door zijn leefstijl grondig aan te passen. De enorme verbetering die zijn mentale en fysieke gezondheid sindsdien heeft ondergaan is een stralend voorbeeld voor velen die hetzelfde voor ogen hebben.

Diabetes Reset is een prachtig initiatief van een rolmodel om lotgenoten te inspireren ook hun manier van leven aan te passen voor optimale gezondheid.

We werken nu al geruime tijd samen aan de medische en maatschappelijke veranderingen die daarvoor nodig zijn. Ik denk dat het Diabetes Reset initiatief bij uitstek past in die veranderingen.

Er is op deze site een pagina geheel gewijd aan het werk van Professor Hanno Pijl
 
Ben van Ommen is werkzaam bij TNO Kwaliteit van Leven. Na zijn studie moleculaire wetenschappen in Wageningen promoveerde Van Ommen op moleculaire en biochemische processen van toxocologie en voeding van de mens.

De onderzoeksgroep van TNO waarin van Ommen werkzaam is, richt zich op de effecten van voeding op gezondheid met behulp van genomics technieken. Daarnaast is hij coördinator van de European Nutrigenomics Organisation, een samenwerkingsverband van 25 Europese universiteiten die onderzoek doen naar voeding en genetica.

Citaat uit de aanbevelingsbrief die Leefstijl als Medicijn heeft ontvangen van Ben van Ommen.

Al geruime tijd heb ik contact met u en werken wij samen aan de implementatie van een leefstijl als medicijn therapie in de Nederlandse gezondheidszorg. Uw website ‘Je Leefstijl als Medicijn’ is een belangrijk communicatie kanaal en bron van informatie en inspiratie voor iedereen in Nederland door zijn/haar eigen leefstijl aan te passen.

Leefstijl gerelateerde aandoeningen vormen een grote uitdaging voor Nederlanders en de Nederlandse gezondheidszorg. Het bewijs neemt toe dat deze ziekten bij mensen een halt toe geroepen kunnen worden en zelfs omgekeerd worden door leefstijl. Het gaan niet alleen om wetenschappelijk bewijs maar ook het bewijs dat mensen zelf leveren buiten studies om.

De website “Je Leefstijl als Medicijn” maakt niet alleen het wetenschappelijk bewijs beschikbaar en begrijpbaar voor mensen. Het maakt ook mogelijk dat mensen onderling ervaringen kunnen delen en elkaar inspireren. Dit maakt van de website “Je leefstijl als Medicijn” en Wim Tilburgs een essentiële schake in onze gezamenlijke inspanningen om Nederland vrij te maken van Leefstijl gerelateerde ziekten.

Dr. Ben van Ommen is tezamen met onder andere professor Hanno Pijl actief betrokken bij  de oprichting van het Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde een initiatief van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC. Dit instituut richt zich als eerste op de ontwikkeling, implementatie en onderwijs van leefstijl als medicijn bij type 2 diabetes in Nederland en in andere delen van de wereld.
 

Uitzending radio EenVandaag

In de video hiernaast zie je Professor Hanno Pijl en Dr. Ir. Ben van Ommen in gesprek tijdens een uitzending van Radio EenVandaag. Dit is de verkorte versie van deze uitzending waarin zij hun toelichting geven op Leefstijl als Medicijn. In deze uitzending kom ik Wim Tilburgs initiatiefnemer van deze site aan het woord over hoe ik mijn diabetes type 2 heb omgekeerd. Meer over mij vind je hieronder. De volledige versie van de uitzending vind je hier
 

Mijn naam is Wim Tilburgs en ik heb aan den lijve ondervonden wat leefstijl voor je gezondheid en vitaliteit kan betekenen. Ik ben al jaren bezig met onderzoek en studie op dit gebied en heb contacten gelegd met vooraanstaande deskundigen op dit gebied.

Ik geef lezingen en ben actief op social media en ik had een persoonlijk blog. Deze site is een voortzetting van mijn blog omdat ik zag dat veel mensen zoals ik dit deden. Ik hoop via deze site de ervaringen van deze mensen te combineren met de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Heb jij ook succesvol leefstijlaanpassingen gedaan en wil je dit graag delen via deze site neem dan contact met ons op.

Ik heb mezelf tot doel gesteld om nog in 2018 een halt toe te roepen aan de stijging van het aantal mensen met diabetes type 2 en dit om te zetten in een daling. Een van de initiatieven die ik daarvoor ontplooi is een Besloten Facebook groep waar mensen met diabetes type 2 welkom zijn en waar ik ze met raad en daad bijsta zodat ook zij hun diabetes om kunnen keren.

Ook help ik coaches die zich willen specialiseren in het omkeren van leefstijlziektes en met name diabetes en ernstige obesitas zich hierin te bekwamen op de gebieden van biochemie, metabolisme, krachttraining, coaching maar ook op het gebied van bedrijfsvoering, automatisering en (social media) marketing.

Klik hier voor de pagina op deze site van Wim Tilburgs.

Ik heb zelf de luxe gehad dat ik ben opgegroeid in een gezin waar veel aandacht was voor sport en voeding. Als kind deed ik aan veel verschillende sporten, van zwemmen en turnen tot tennis en judo. Karate volgde en daarin ben ik jarenlang actief geweest. Ik was lid van het Nederlands karate team, ik heb mijn zwarte band behaald en ben meerdere malen Nederlands kampioen geweest.

Voor succes binnen de sportwereld is niet alleen trainen en een goede nachtrust belangrijk, ook juiste en gezonde voeding draagt bij aan de prestatie. Elke avond stond er bij ons thuis een uitgebalanceerd en gezonde (daar valt altijd over te discussiëren) maaltijd op tafel. Mijn interesse in sport en voeding is in die tijd ontstaan en toen ik ging studeren was de studie gezondheidswetenschappen met een master in Nutrition & Health voor mij dan ook een logische keuze. Na de afronding van mijn master ben ik geneeskunde gaan studeren en ben in 2016 beëdigd als arts. Vervolgens heb ik een tijd bij defensie gewerkt als algemeen militair arts i.o., maar ik merkte dat ik in mijn werk meer op zoek was naar een combinatie van sport, voeding en gezondheid: het snijvlak van mijn geneeskundeopleiding met mijn master Nutrition & Health. Gelukkig is er de laatste jaren in toenemende mate interesse in het voorkómen en behandelen van ziekten door het aanpassen van onze leefstijl. Ik wens iedereen “mens sana in corpore sano” toe, oftewel een gezonde geest in een gezond lichaam en ik hoop zelf met mijn achtergrond een positieve bijdrage te kunnen leveren op het gebied van de preventieve/leefstijlgeneeskunde.

Door Jamie Oliver beschreven als een bron van inspiratie, internationaal vermaard cardioloog en auteur van de best seller The Pioppi Diet, Dr Aseem Malhotra is één van de invloedrijkste en bekendste campagnevoerders op het gebied van gezondheid en een pionier van de leefstijlgeneeskunde beweging in het VK. Hij publiceert regelmatig in wetenschappelijke medische tijdschriften en kranten zoals de Guardian, de Telegraph en de Daily Mail en hij is regelmatig te zien en te horen op radio en tv in zijn campagne tegen suiker en om de schadelijkheid van overmatig geneesmiddelgebruik onder de aandacht te brengen. Zijn documentaire “The big fat fix” beleefde zijn première in het Britse parlement. Hij is woordvoerder van de Academy of Medical Royal Colleges Obesity en Choosing Wisely stuurgroepen en werd in 2015 het jongste lid dat ooit benoemd werd tot de Raad van Toezicht van gezondheids Denktank, The King’s Fund. In 2016 werd hij door Debretts genoemd als een van de meest invloedrijke personen in de medische wetenschap in het VK.Door Jamie Oliver beschreven als een bron van inspiratie, internationaal vermaard cardioloog en auteur van de best seller The Pioppi Diet, Dr Aseem Malhotra is één van de invloedrijkste en bekendste campagnevoerders op het gebied van gezonheid en een pionier van de leefstijlgeneeskunde beweging in het VK. Hij publiceert regelmatig in wetenschappelijke medische tijdschriften en kranten zoals de Guardian, de Telegraph en de Daily Mail en hij is regelmatig te zien en te horen op radio en tv in zijn campagne tegen suiker en om de schadelijkheid van overmatig geneesmiddelgebruik onder de aandacht te brengen. Zijn documentaire “The big fat fix” beleefde zijn première in het Britse parlement. Hij is woordvoerder van de Academy of Medical Royal Colleges Obesity en Choosing Wisely stuurgroepen en werd in 2015 het jongste lid dat ooit benoemd werd tot de Raad van Toezicht van gezondheids Denktank, The King’s Fund. In 2016 werd hij door Debretts genoemd als een van de meest invloedrijke personen in de medische wetenschap in het VK. Dr Aseem Malhotra een cardioloog met een missie om levens te redden: een miljoen per keer. Klik hier voor de pagina op deze site van Aseem Malhotra

Mijn naam is William Cortvriendt en ik ben arts en een internationaal bekende auteur, spreker en columnist. In mijn eerder verschenen bestseller ‘Hoe word je 100?’ legde ik de wetenschappelijke basis voor veranderingen in levensstijl die aandoeningen zoals obesitas, hartaanvallen, diabetes en kanker daadwerkelijk kunnen voorkomen. Deze wetenschappelijke bevindingen zijn met succes toegepast en te zien in de zesdelige tv-serie ‘Hoe word ik 100?’ die door omroep MAX op NPO1 in november en december 2016 werd uitgezonden op NPO1.

Lekker eten en gezellig tafelen behoren tot de grootste geneugten die wij als mensheid kennen. De meeste mensen denken helaas dat gezonde voeding minder smakelijk is en weten vaak ook niet wat gezond en ongezond is. Mijn doelstelling is om de mensen te laten zien wat gezond en wat niet gezond is en hoe lekker gezond eten kan zijn.

Een heerlijke tomaten-mozzarella-avocado salade met extra virgin olijfolie en balsamico azijn is mijn favoriet.

Klik hier voor de pagina op deze site van bestseller schrijver William Cortvriendt

Mijn naam is Hans van Kuijk en ik ben al vele jaren sportarts. Als sportarts beweeg ik natuurlijk veel maar toch ontwikkelde ik wat lichamelijke kwaaltjes. Mijn bloedsuikerspiegel was te hoog, mijn cholesterol was ontregeld en ik ontwikkelde een buik. Klachten die ik ook tegenkwam bij mijn cliënten, die toch ook allemaal fanatiek sporten. Het zat hem dus niet in bewegen maar in de voeding.

Ik leerde bij toeval het concept Low Carb High Fat (LCHF) kennen oftewel Real Food / Slow Food. Al snel vlogen de kilo’s er bij mij en mijn cliënten vanaf. Het buikje verdween net als de andere kwaaltjes. Simpelweg door ons voedingsgedrag te veranderen.

Dat trok de aandacht van Norbert van den Hurk, huisarts in mijn woonplaats Leende. Hij constateerde gelijksoortige kwalen bij zijn cliënten.

Uit onderzoek bleek dat de gemiddelde Leendenaar een BMI had hoger dan het landelijk gemiddelde ondanks meer bewegen. Na een aantal smakelijke gesprekken raakte ook Norbert overtuigd.

We besloten in actie te komen om Leende tot een gezond dorp te maken.

Klik hier voor de pagina op deze site van Hans van Kuijk – GezondDorp Leende Klik hier voor de website van Gezond Dorp Leende

Janet Noome is een diëtist uit Emmen en is gespecialiseerd in paleo voeding en koolhydraatbeperkte voedingen, waaronder ook ketogeen. Ze werkt samen met huisartsen en ziet veel mensen met allerlei metabole problemen, variërend van maag-darmproblemen en diabetes, tot ondervoeding en oncologie. 

Door zelf te koken en bewerkte voeding te vermijden zorg je er vanzelf voor dat de verhoudingen tussen de macronutriënten ( eiwitten, vetten en koolhydraten) veranderen. In onze samenleving zitten we al snel te hoog in de hoeveelheid koolhydraten die we eten. Door deze tips op te volgen, zal de hoeveelheid koolhydraten dalen waardoor je in een betere verhouding terecht komt. Een goed begin van een gezonde leefstijl!

Lees deze en nog veel meer praktische tips op de pagina van Janet Noome.
 
Hoe is het gesteld met de gemiddelde leefstijl van de Nederlanders?

Belabberd en dat is niet exclusief voor mensen met psychische problemen. De mensen denderen achteruit qua conditie dat brengt allemaal gezondheidszorg vraagstukken met zich mee waar zicht de gezondheidszorg geen antwoord op weet en de psychiatrie al helemaal niet. Het allergrootste probleem is dat we in Nederland aan ziekenzorg doen en niet aan gezondheidszorg. We wachten tot mensen ziek zijn en dan gaan we ze behandelen en bij de GGZ trekken we ons er dan ook nog eens niets van aan waardoor mensen ziek zijn geworden. Volgens de DSM hoeft dat niet dus we laten de leefstijl gewoon voor wat het is.

Denk jij dat pillen helpen?

Nee absoluut niet. Als je geluk hebt knap je er een beetje van op. Dat betekent dat de helft van je klachten ongeveer verdwenen is dan ben je een responder maar het aantal mensen dat door die pillen geneest is misschien een paar procent. Pillen zijn geen geneesmiddelen het zijn lapmiddelen. 

 

Voeding is de bron waar vanuit (sport)prestaties ontstaan. Naast slaap en rust is dit de basis voor optimale gezondheid en dus is het belangrijk dat voeding aansluit bij de prestaties die op een dag gevraagd worden.

Voedingsadvies is een vast onderdeel van mijn adviezen in de spreekkamer:

Optimale voeding is maatwerk. Essentieel voor een goede gezondheid. De basis voor de hoogst haalbare (sport)prestaties. 

Klik hier voor de pagina op deze site van Tessa Backhuijs. Klik hier voor het persoonlijke blog van Tessa Backhuijs.

Mijn naam is Koen Lim. Ik ben van jongs af aan al bezig geweest met gezondheid. Daarom heb ik ook geneeskunde gestudeerd. Na mijn studie geneeskunde ben ik onder andere manager geweest van de baby- en klinische voeding van Friesche Vlag. Sinds 2003 doe ik onderzoek en adviseer ik artsen, zorginstellingen, zorgverzekeraars en overheidsorganisaties over de organisatie van de zorg. Enige tijd geleden (2013) kwam ik een wetenschappelijk artikel tegen waarin werd beschreven hoe de symptomen van diabetes zijn om te keren door een laag calorisch dieet. Nu is het in de gezondheidszorgwereld al jaren bekend dat diabetes een groot probleem is dat in aantallen patiënten ieder jaar flink stijgt. Dus dit artikel triggerde mij om verder onderzoek te doen naar het onder controle krijgen van diabetes. Ik kwam veel onderzoeken en informatie tegen die op een aantal punten overeenkomen, maar die ook vaak tegenstrijdig zijn. Zoals vaker voorkomt in de medische wereld is hier ook sprake van “scholen”, artsen met een vaste overtuiging dat zij het bij het rechte eind hebben, en die daarom ook niet openstaan voor andere zienswijzen. Via deze site wil ik de resultaten van mijn onderzoek bekend maken en zowel artsen als patiënten uitnodigen om hun ervaringen te delen, zodat we naast de resultaten van wetenschappelijke onderzoeken steeds beter inzicht krijgen in de factoren die diabetes bepalen. Samen zoeken naar een oplossing.

 

Het beste medicijn aller tijden is kennis om mensen te leren geen medicijnen nodig te hebben.

Een man met een missie! Eigenlijk behoeft hij nauwelijks introductie want als je gezondheid je lief is dan ken je onze OERsterk man natuurlijk al. Mocht dat niet zo zijn stel ik je toch even kort aan hem voor: Richard studeerde geneeskunde. Hierbij leerde hij over medicijnen, ziekte en de dood, maar nauwelijks over gezondheid en het leven. Dat ging schuren. Hij volgde zijn hart en hing zijn witte jas aan de wilgen. Hij specialiseerde zich in de preventieve leefstijl-geneeskunde. OERsterk was het resultaat. Richard schreef 5 bestsellers, is een veelgevraagd spreker en heeft een succesvolle blog. Richard is als geen ander in staat gebleken om essentiële gezondheidsinformatie voor iedereen toegankelijk te maken. Hij heeft het vermogen om je met humor en kwetsbaarheid in hart en ziel te raken. Kijk maar eens via youtube naar de vele interviews en opnames die er zijn en zie met eigen ogen hoe hij ingewikkelde wetenschap op een enthousiaste, begrijpelijke manier bij ons binnen brengt. Richard staat voor oervoeding/paleo en realfood, hij is voorstander van intermittent vasten ofwel time restricted feeding.

Ik ben Charlotte Pots. Ik heb diabetes type 1 sinds meer dan 23 jaar en ben woonachtig in midden België. In 2016 ben ik uitgevallen met een burn-out.

Een burn-out is voor veel mensen een een teken dat je het vanaf nu beter anders kan gaan doen. Dat deed ik ook, tijdens mijn herstel ontdekte ik dat mijn leefstijl van de voorbije jaren niet echt  bij me paste. Heeft deze ooit gepast? Dat vraag ik me wel eens vaker af.

Ik geloofde in wat er me ooit als “advies of richtlijn” was meegegeven hét juiste was … Plichtsgetrouw volgde ik die raad ook op. Koolhydraten werden geteld en insuline werd hierop aangepast.

Dat advies heeft mijn gezondheid eigenlijk niet geholpen: chronische vermoeidheid, prikkelbaarheid en geheugenproblemen waren het gevolg. Dit deed me even stilstaan …

Ondanks het feit dat er nog steeds geen genezing is voor type 1, ben ik er wel van overtuigd dat een gezonde leefstijl met het eten van échte waardevolle voeding een grote impact heeft op ons dagelijks leven, als diabeet. Diabetes is een koolhydraatziekte en wat mij betreft horen ongezonde koolhydraten UIT het voedingspatroon geschrapt te worden.

Maar ik voel me hierin niet meer alleen of het nu mensen zijn met Diabetes Type 1 of Type 2,  jonge vrouwen met zwangerschapsdiabetes of welk ander type dan ook.

Ik denk dat héél veel mensen zich er niet bewust van zijn hoe hun leefstijl en voedingspatroon eigenlijk hun hele leven en mindset bepaalt.

Voeding heeft altijd een belangrijke factor in mijn leven gespeeld. Ik hou van lekker eten en mijn oog wil ook wat, geloof me!

Vorig jaar ben ik een opleiding gestart die me naast mijn eigen ervaringen nóg meer kennis en inzichten gegeven heeft die me vandaag helpen om mijn diabetes beter onder controle te hebben.

Hiermee heb ik bereikt dat mijn suikerwaardes nagenoeg gelijk zijn aan die van een persoon die geen diabetes type 1 heeft.

Every day you do one of two things: Build health or produce disease in yourself … It is YOUR choice ❤️

 
Een vals gevoel van welbehagen

We leven vandaag, of dat denken we toch, in een constante comfortzone, een vals gevoel van welbehagen. Zodra het wat te koud, te warm, te vochtig, te droog of te nat is, gaan we zeuren. Zonder het te beseffen mishandelen we lijf, ledematen en geest. We eten fastfood, slapen weinig of niet, bewegen amper en laten ons opfokken door een wereld die meer virtueel dan reëel is. Ondanks alle Westerse welvaart voelen mensen zich niet goed in hun vel, stress, burn- en bore-outs, diabetes, obesitas en andere welvaartziektes zijn aan de orde van de dag. Onze huidige levenswijze zorgt er voor dat we de connectie met onze ‘natuurlijke’ habitat zijn verloren. We hollen onszelf 24/7 voorbij en zelfs ontspanning moeten we consumeren tegen een hels tempo. De gekste cardio machines beloven je de neveneffecten van de troostgebakjes snel weg te doen smelten. En voor alles is er ook wel één of ander pilletje.

My mission is to help you overcome the negative effects of domestication and a sedentary lifestyle!

Klik hier voor de pagina van Bert Poffé op deze site.
Sinds 2009 heb ik de diagnose MS. Na een actief leven werd ik geconfronteerd met de kwetsbaarheid en vergankelijkheid van het leven. Mijn lichaam vertoonde uitvalsverschijnselen waardoor ik letterlijk uit de maatschappij viel. In 2012 was ik voornamelijk rolstoelafhankelijk, niet meer in staat om mijn werk in het onderwijs vol te houden en lag ik het grootste deel van de dag in bed. Door in gesprek te gaan met de neuroloog, de mensen in mijn directe omgeving maar vooral met mijzelf ben ik opgekrabbeld en heb ik de weg terug gevonden en heb ik leren dealen met tegenslagen en de beperkingen die de ziekte met zich meebrengt. Het is een lange weg geweest, maar door continu aan mijn lijf de vraag te stellen:  “wat heb jij nodig?” en door goed te luisteren naar de antwoorden die ik kreeg, kan ik nu zeggen dat ik weer meedoe! Om (vooral aan mijzelf) te laten zien dat ik weer meedoe  sta ik nu voor een groots doel: Ik ga voor het goede doel vanuit Friesland naar Frankrijk fietsen (1600 kilometer), om daar op 10 juni de Mont Ventoux te beklimmen. Ik ga dit alleen doen, met mijn tentje, slaapzak en kleren op de bagagedrager. Mindset is belangrijk geweest in het proces van niks meer kunnen naar daar waar ik nu sta. Klik hier voor het prachtige vervolgverhaal van Sandy Krijnen op deze site. Website; www.sandymoves.nl Facebook; SandyMoves2018

In mijn werk als diëtist en diabetesverpleegkundige zag ik hoe de behandeling van diabetes juist NIET moet. Ik ontwikkelde een andere visie en ben nu, na bijna 25 jaar, expert in de koolhydraatbeperkte leefstijladviezen.

Het levert veel gezondheidsvoordelen voor mensen met diabetes type 2 maar ook voor type 1! Maar eigenlijk voor elke andere chronische aandoening zoals bv hart- en vaatziekten, reuma en kanker.

Helaas worden tot op de dag van vandaag nog steeds foute behandelprotocollen (vooral met veel medicijnvoorschriften) toegepast. In mijn praktijk wordt 80% van de diabetes 2 patiënten weer insuline vrij. Daar ben ik trots op want het laat zien dat het echt anders kan. Het is mijn passie om de diabeteszorg te veranderen.

In Nederland was ik een van de eerste die hier een boek over schreef en ook een van de eerste die geaccrediteerde bijscholingen aan collega’s is gaan geven. Ik geef ook regelmatig patiënten presentaties.

Een koolhydraatbeperkte leefstijl met zo veel mogelijk onbewerkte producten, zorgt voor een betere gezondheid, beter welbevinden en een gezond gewicht voor iedereen.

Klik hier voor de pagina op deze site van Harriët Verkoelen.

Mijn naam is Eline en ik ben 21 jaar. Ik ben een vierdejaarsstudent Biologie, Voeding en Gezondheid. De opleiding focust zich op de preventie van welvaartsziekten met behulp van leefstijl(interventies). Afgelopen jaar heb ik een minor ‘Leefstijlprogramma Op Maat’ gevolgd als aanvulling op mijn studie. Hier heb ik meer inzicht gekregen in het nut van leefstijlverandering in het verminderen van klachten of curatie van welvaartsziekten. Naast mijn studie houd ik mij ook bezig met sport. Ik heb vorig jaar een opleiding gevolgd bij Les Mills tot groepsles instructrice en ben nu werkzaam bij Basic-Fit.

Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeertraject en dit doe ik vanuit ‘je leefstijl als medicijn’. Ik houd mij voornamelijk bezig met het diabetes reset programma en de invloed die voeding kan hebben op het verloop van diabetes mellitus type 2.

 

Diabetes Reset leefstijlprogramma

Op vrijdag 1 juni start het intensieve leefstijlprogramma diabetes reset. 2 keer vijf dagen overnachting in Gasthuis Pur Sang in de Betuwe. 2 terugkom dagen en 1 jaar online ondersteuning. Coaching door leefstijlcoach, ervaringsdeskundige, psycholoog en fysiotherapeut.

Wil jij ook gewicht verliezen en je diabetes type 2 omkeren schrijf je in voor de diabetes reset die start op 1 juni 2018.

 
 

Besloten Facebook groep voor mensen die hun diabetes om willen keren met leefstijl als medicijn daarbij elkaar te motiveren en te steunen op dit pad naar gezondheid, meer energie en welbevinden. Enkele malen per week beantwoord ik ook vragen van de leden door middel van live video-sessies.

Als Stichting Je Leefstijl als Medicijn hebben we ambitieuze doelen om het aantal mensen met leefstijlgerelateerde ziekten terug te dringen door in samenwerking tussen wetenschap artsen en zorgvragers te komen tot een nieuwe gezondheidszorg 2.0. Via onze online ondersteuning hebben we al honderden mensen zonder verdere kosten geholpen hun leefstijlgerelateerde ziekte om te keren.

Evidence based Ehealth: mitigatie chronische ziektelast tegen extreem weinig kosten

De Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform is een groep waar iedereen mee kan praten leefstijl. Je bent van harte welkom om mee te doen met deze discussie. Je kan zelf onderwerpen of vragen plaatsen maar ook gewoon meelezen met de vele interessante discussies daar.

De Facebook pagina Leefstijl als Medicijn / Lifestyle as Medicine brengt nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl. Like deze pagina dan ben je altijd op de hoogte van wat er actueel is over het onderwerp leefstijl als medicijn.

De meest recente berichten op de Facebook pagina leefstijl als medicijn / lifestyle as medicine