Mijn naam is Evelien de Gier, en ik woon sindskort in Rijssen, nadat ik samen met mijn man 40 jaar ontwikkelingswerk op Haïti heb gedaan. 

Hoewel ik in 1983 als Fysiotherapeute naar Haïti ben gegaan, heb ik door de jaren heen vooral management posities bekleed, terwijl ik ook spreekbuis werd voor de toen nog nieuwe beweging van Sociaal Ondernemerschap en “Business as Mission”, en daarvandaan motivational speaker op conferenties.  
 
Gaandeweg werd de situatie in Haiti grimmiger, maakten we staatsgrepen, orkanen, een aardbeving, kidnap en erger mee. Met wat we daarvan leerden, konden we anderen motiveren om altijd een oplossing te zoeken en gewoon dóór te gaan. Dit stopte abrupt in 2017, toen ik in het ziekenhuis terecht kwam en te horen kreeg dat mijn hartklachten en Diabetes 2 uit de hand waren gelopen en ik mijn leven moest omkeren.  

Evelien de Gier

In Nederland vond ik het boek Keer Diabetes 2 Om en ben daarmee in Haiti gaan doe-het-zelven, in heel andere omstandigheden dan waarover ik in het boek las. Ik vond gelukkig een Nederlandse email-coach die mij op afstand een maand op weg hielp, en kwam op een gegeven moment ook Je Leefstijl Als Medicijn (JLAM) tegen, waar ik een schat van kennis en motivatie opdeed. 
 
Niet alleen lukte het me om van de insuline en andere medicatie af te komen, te gaan sporten, lange afstanden te lopen, en kilo’s af te vallen, maar omdat ik een publiek leven leidde op social media, inspireerde ik mensen en werd ik gevraagd om mijn kennis door te geven. Terwijl de rest van de wereld in isolatie zat vanwege Covid 19, zaten wij net als andere zendelingen en international hulpverleners in soortgelijke landen als Haiti in isolatie vanwege onveiligheid op straat. Vanuit die situatie kon ik hen online begeleiden om tóch te werken aan hun fitness om sterk te zijn als het erop aankwam. En intussen deed ik m’n duit nog in het zakje op mijn Facebook pagina, en werd moderator bij de supportgroep “Diabetes 2 Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn”. 

Ik heb jarenlang vanuit de tropen mensen geholpen fit te worden of te blijven. Net geremigreerd, kijk ik rond hoe ik me in Nederland ook zo nuttig kan maken Mijn kracht ligt in het motiveren en enthousiasmeren van mensen, vooral als ze denken dat sport niets voor hen is, of er van overtuigd zijn dat ze het echt niet kunnen opbrengen.  
Als ervaringsdeskundige kan ik met ze optrekken en helpen om te denken van “moeten” naar “mogen” en “kunnen”.