Gepersonaliseerde voeding: waarom? En waarom niet? 

Heb jij al eens van gepersonaliseerde voeding gehoord voor aanvang van deze post reeks? Een grote kans van niet. Gepersonaliseerde voeding is namelijk een relatief nieuw begrip. Het hangt samen met de transitie naar een persoonlijkere aanpak in gezondheid met daarbij meer aandacht voor leefstijl en preventie. Deze post beschrijft vier drijfveren die bijdragen aan de opkomst van gepersonaliseerde voeding en sluit af met een aantal kanttekeningen. 

Vier drijfveren van gepersonaliseerde voeding 

  1. We moeten veranderen

Er is een urgente noodzaak. Een toenemend deel van de huidige samenleving ontwikkelt gezondheidsproblemen die o.a. aan ongezonde voeding gerelateerd zijn. Deze groep mensen doet een beroep op de gezondheidszorg, die al gespannen is . Ook vermindert de ziekte mogelijk de leef kwaliteit, waardoor een deel van deze groep mensen minder kan bijdragen aan de samenleving.  

  1. We weten wat er moet veranderen

Er is meer en meer kennis voorhanden over de relatie tussen voeding, gezondheid en de diversiteit van personen . Deze inzichten schijnen een nieuw licht op het bestaande aanbod van producten, services, richtlijnen en adviezen.  

  1. We kunnen veranderen

Meten is weten. Technologische ontwikkelingen staan niet stil. Zo is het mogelijk om meer en meer te meten aan onze gezondheid . Gewoon thuis, via wearables en zelf-testen. Zo gaf een eerdere post al een impressie van het huidige aanbod (LINK). Daarnaast is de wetenschap ook steeds beter geworden in het verzamelen en gebruik van kluwens data . Deze data voeden zelf-lerende systemen, die ons beter zullen ondersteunen. Binnen een mum van tijd weten dit soort systemen meer over jezelf dan jij van jezelf bewust van bent.   

  1. We willen veranderen

De huidige consument is in grotere mate gezondheidsbewust. En met COVID19 is dit alleen nog maar toegenomen. Zo is er veel interesse in hoe voeding kan bijdragen aan een gezond immuunsysteem, bijvoorbeeld de rol van vitamine D. Internist Yvo Sijpkens, ook betrokken bij JeLeefstijlAlsMedicijn, publiceerde hier een opiniestuk over (LINK).  Deze interesse zien we ook terug in de grote hoeveelheden voedingssupplementen die mensen kopen40. Volgens een ander onderzoek was het verkrijgen en behouden van een gezond gewicht de voornaamste reden om gepersonaliseerde voeding te gebruiken . Daarnaast ziet ook de gezondheidszorg en de overheid de toegevoegde waarde van voeding op maat om een gezondere samenleving te creëren en daarbij de druk op de gezondheidszorg te verminderen . 

Maar…. 

Er zijn ook een aantal mitsen en maren rondom gepersonaliseerde voeding. Goed om hier van op de hoogte te zijn. Hieronder licht ik er een aantal toe.  

Zoals je hier (LINK) ziet is er al veel aanbod van gezondheidstesten. Deze vormen het uitgangspunt voor gepersonaliseerde voeding. Er zijn alleen nog best wat mitsen, maren en vraagtekens rondom gepersonaliseerde voeding. Bijvoorbeeld: welke testen, of combinatie van testen, zijn het meest geschikt om voeding te personaliseren? Hoe betrouwbaar zijn deze?  En hoeveel levert het nu echt extra op om de stap te maken van aanbod en adviezen op groepsniveau, naar maatwerk voor individuen?  

Daarnaast is er ook een aantal ethische kwesties waarvan het goed is om van op de hoogte te zijn . Zoals: 

  

Waar laat jij je door leiden? De kansen van gepersonaliseerde voeding, of juist de mitsen en maren? Voor de geïnteresseerden: de volgende post bespreekt het actuele aanbod van gepersonaliseerde voeding.  

Gibney, M. J. (2002). Introduction to Human Nutrition (2nd ed.; M. J. Gibney, S. A. Lanham-New, A. Cassidy, & H. H. Vorster, Eds.). John Wiley & Sons, Ltd 

Szakály, Z., Fehér, A., & Kiss, M. (2019). Consumer Acceptance ofPersonalized Nutrition. In C. Galanakis (eds), Trends in PersonalizedNutrition (pp. 225-255). Academic Press. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-816403-7.00009-x 

 Van den Berg, M. (2019). Food , Personalized. Is the End of Mass-Produced Food Upon Us?. RaboResearch. 

Ordovas, J. M., Ferguson, L. R., Tai, E. S., & Mathers, J. C. (2018).Personalized nutrition and health. BMJ, 361, 1–7. https://doi.org/10.1136/bmj.k2173 

 Stewart-Knox, B., Gibney, E. R., Abrahams, M., Rankin, A., Bryant,E., Oliveira, B. M. P. M., &Poínhos, R. (2019). Personalized Nutrition:Making It Happen. In C. Galanakis (eds), Trends in PersonalizedNutrition (pp. 261–276). Academic Press. doi.org/10.1016/ b978-0-12-816403-7.00010-6 

Celis-morales, C., Gibney, E. R., Mathers, J. C., &Lovegrove, J. A.(2015). White paper on personalized nutrition – paving a way to betterpopulation. https://doi.org/10.13140/RG.2.2.13147.16166