Heel veel mensen willen graag afvallen maar dat is lang niet altijd makkelijk.

Wat moet je doen om op een gezonde manier af te vallen?

Een aantal dingen weten we natuurlijk. Je moet gezond eten: zoveel mogelijk verse onbewerkte producten. En natuurlijk voldoende bewegen.
Maar daarnaast zijn er een aantal andere dingen die je kan doen:

Bijvoorbeeld stress verminderen.

Stress kan er bij veel mensen namelijk via het stresshormoon cortisol voor zorgen er gemakkelijk meer buikvet ontstaat. En dit stresshormoon geeft ook trek in hoogcalorische voeding, ofwel ‘’snacktrek’’. Dus het is verstandig om die chronische stress aan te pakken. Dit  kan  helpen om op een gezonder gewicht te komen.

Maar ook slaaptekort kan bijdragen aan overgewicht.

Met name als je chronisch minder dan zo’n 6 uur per nacht slaapt kan je stofwisseling verstoord raken op een manier dat het bijdraagt aan gewichtstoename en hogere bloedsuikerspiegels. Naast deze leefstijlfactoren zijn er soms ook oorzaken van overgewicht en obesitas die uit een hele andere hoek komen.

Denk bijvoorbeeld aan hormonale oorzaken:

de menopauze bij vrouwen (dan gaat ook de verbranding omlaag en stapelt het vet zich meer op de buik) of zwangerschappen, waarna bij zo’n 10-15% van de vrouwen de zwangerschapskilo’s er niet meer af gaan. Bij mannen is er soms sprake van een testosteron tekort.
Anderen hebben last van een trage schildklier. Niet bij alle, maar wel bij sommige, hormonale oorzaken, met name als er echt sprake is van een ziekte, is er wat op medisch gebied aan te doen. Overleg in zo’n geval met een arts om daar wat aan te doen om weer tot een gezonder gewicht te komen.

Een hele andere, maar veel voorkomende bijdragende factor aan het ontstaan van overgewicht is medicijngebruik.

Er zijn namelijk medicijnen die een gewichtsverhogende werking kunnen hebben. Ook dan is een goede leefstijl heel belangrijk, maar kan het soms wel helpen om met je arts even te bespreken of een medicijn met een mogelijk gewichtsverhogende werking bijvoorbeeld in dosering wat omlaag kan of soms zelfs gestopt kan worden om je wat wind mee te geven om af te vallen. Belangrijk is om hier niet zelf aan te gaan sleutelen, maar dit altijd in overleg met de voorschrijvend arts te doen.

En heel soms is er ook sprake van een zeldzame aandoening waardoor ernstig overgewicht kan ontstaan.

Sommigen hebben  een genetische afwijking door een “schrijffoutje” in een specifiek gen dat zorgt voor een extreem sterke aanleg om obesitas  te krijgen. Alarmsymptomen waarbij je hieraan kan denken zijn:

  1. iemand heeft al op hele jonge leeftijd (onder de 5 jaar) ernstig overgewicht, met
  2. een  extreem hongergevoel en  is
  3. de enige (of een van de weinigen) in de familie die obesitas heeft.

In deze gevallen is het verstandig om medische hulp te zoeken omdat er dan extra onderzoek nodig is. Vaak werkt dan het aanhouden van een gezonde  leefstijl onvoldoende en  is er ook een medische behandeling nodig. Dit is echter relatief zeldzaam (zo’n 4% van de mensen met obesitas heeft een dergelijk ‘’monogenetische’’ vorm van obesitas) en is dus op de meeste mensen met obesitas niet van toepassing.

Voor veel mensen die te dik zijn is een gezond eetpatroon met voldoende slaap, niet teveel stress, voldoende bewegen en opletten met het medicijngebruik voldoende om langdurig op een wat gezonder gewicht te komen en te blijven.

Liesbeth van Rossum

Meer video’s die we opgenomen hebben tijdens het congres Diagnose Voeding & Gezondheid

De video’s zijn gemaakt door Maria Smeets www.mariasmeets.nl