Bewegen anderhalf keer zo effectief als medicijnen bij mentale ziektes

Fysieke activiteit is anderhalf keer zo effectief als therapiegesprekken en medicatie bij de behandeling van mentale aandoeningen zoals depressie en angststoornis, blijkt uit een studie van de University of South Australia. Hoog tijd om van bewegen een eerstekeusinterventie te maken, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek is een zogeheten paraplustudie, een evaluatie van de beschikbare literatuur. Er werden 97 reviews van 1039 onderzoeken met in totaal 128.119 deelnemers in samengevat. De studie werd gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.

Interventies van twaalf weken of korter

De studie laat zien dat bewegingsinterventies van twaalf weken of korter het effectiefst zijn voor het tegengaan van mentale problemen. De grootste voordelen worden gevonden onder mensen met depressie, zwangere en postnatale vrouwen, gezonde mensen en mensen met HIV of nierziekte. Intensieve fysieke beweging heeft het meeste voordeel bij depressie en angststoornis. Langdurige training heeft relatief minder effect. Alle vormen van fysieke inspanning zijn gunstig.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie leeft een op de acht mensen met een mentale aandoening. Het gaat wereldwijd om 970 millioen mensen. Volgens hoofdonderzoeker Ben Singh van University of South Australia moeten we bewegen meer voorop zetten in de behandeling om de groei van mentale ziekte tegen te gaan. “Van fysieke activiteit weten we dat het de mentale gezondheid verbetert. Maar ondanks het bewijs wordt het niet breed ingezet als eerstekeusbehandeling”, aldus Singh.

Meer informatie

Lees ook

De natuur moet in het zorgpakket

Wanneer mensen op doktersadvies in de natuur actief worden verbetert hun gezondheid, blijkt uit onderzoek.

De tijd dat we psychische ziekte kunnen begrijpen is aangebroken

Hoe leefstijl en mentale aandoeningen samenhangen

Volgens de hersenenergie-theorie van Chris Palmer hebben psychische ziektes een gemeenschappelijke oorzaak

Zo pakken we chronische ziektes bij de bron aan

Zo pakken we chronische ziektes bij de bron aan

Veel chronische ziektes hebben een gemeenschappelijke oorzaak: metabole disfunctie. Screening kan veel problemen voorkomen, schrijft internist Yvo Sijpkens

Bram Bakker Psychiater schrijver uitgever

Bram Bakker we slikken teveel pillen

Bram Bakker we slikken teveel pillen Een pilletje tegen verkoudheid, een pilletje voor meer energie, een pilletje voor neerslachtigheid. Je kan het bijna zo gek niet bedenken of er is wel een pilletje voor. ex-psychiater Bram Bakker zou er bijna gek van worden. Hij vindt dat wij in Nederland te veel pillen slikken voor klachten...