Tijdens het congres Diagnose Voeding en Gezondheid op 21 november 2019 hebben we opnames gemaakt van bezoekers, sprekers en standhouders.

Leefstijlarts van het Jaar 2019

Zo spraken we ook met Huisarts Norbert van de Hurk. Hij is samen met sportarts Hans van Kuijk mede-oprichter van GezondDorp Leende.

Huisarts Norbert is leefstijlarts van het jaar 2019 en co-auteur van het boek Van GezondDorp naar GezondLand

Dit is de tekst van bovenstaande video.

Hoi, ik ben Norbert van den Hurk, huisarts in Leende, en samen met Hans van Kuijk (sportarts) medeoprichter van het project GezondDorp in Leende. GezondDorp is een project dat we drie jaar geleden gestart zijn in 2016, om de gezondheid van onze mensen in Leende beter te krijgen met een verandering van leefstijl. We zijn destijds begonnen met het aanpassen van de  leefstijl via de pijler voeding. We hebben mensen geadviseerd om meer op hun koolhydraten te gaan letten, de bewerkte koolhydraten weg te laten en we hebben geadviseerd om dat aan te vullen met eiwitten en vetten. De gezonde vetten ieder geval.

Bier- en broodbuik

Nou als je kijkt naar de meetresultaten, het daadwerkelijke dan zie je dat het gros van de mensen afvalt met name de mensen die het nodig hebben. Mensen met de bier- of broodbuik zoals ze dat noemen, ja die gaat ervan af. Mensen die het niet nodig hebben vallen niet af, maar voelen zich wel fitter.  Als we kijken naar de resultaten op medisch gebied, dan zie dat de suikerwaardes mooier worden, meestal zonder medicatie. Mensen kunnen stoppen met hun medicatie. We zien dat het cholesterol hetzelfde blijft met minder medicatie en met name de bloeddruk daalt gigantisch waardoor heel veel  mensen hun medicijnen  weg hebben kunnen laten. Destijds zijn we gestart met 250 mensen in onze Database, maar die mensen staan niet alleen op zich. Die hebben een gezin, die hebben buren, mensen in de vereniging, van het voetballen bijvoorbeeld die de positieve effecten zien.  Dus, onze inschatting is ook dat we veel mensen bereikt hebben dan die 250 die bij mij in de praktijk in de praktijk komen voor controle. Een inschatting is dat er ongeveer 2-, 2½ duizend man zijn die meedoen met gezonde voeding, in ieder geval kijken naar hun leefstijl en wat voor een effect het op zich heeft.

De kracht van de gemeenschap

Wat ook leuk om te zien is als mensen meedoen met zo’n project dat het een soort van gemeenschappelijk doel heeft.  Het bindt mensen, mensen zijn samen bezig met recepten uit te wisselen,  houden zichzelf op die manier allemaal op de hoogte. We zien beweegclubjes ontstaan, kookclubjes ontstaan. Ja, dus de gemeenschap doet het heel veel goed.

Van huisarts naar leefstijlarts

Een van de valkuilen waar ik tegenaan liep als huisarts, was met name de richtlijnen die we hebben in de gezondheidszorg. Ik ben opgeleid met magere producten. Voor mij was het heel erg schakelen om daar vanaf te stappen. En dat geldt ook voor de mensen. En door goede voorlichting te geven, ja zie dat mensen inzien wat wel gezond is en zie je hele mooie dingen ontstaan. Het nadeel van die valkuil is dat mijn spreekuur uit gaat lopen. In plaats dat ik vroeger bij een verhoogde bloeddruk een pilletje daarbij gaf, ga ik nou met mensen in gesprek wat ze het beste kunnen eten. Hoe ze het beste kunnen bewegen en ontspannen. En dus in plaats van vijf minuten bloeddruk meten en weer naar huis naar de Apotheek is het nu 10 minuten, half uur een gesprek met de patiënt over wat is gezondheid. Het leuke daarvan is dat mensen wel heel tevreden terugkomen en zeggen ik heb gewoon vat op mijn eigen leven, op mijn eigen gezondheid en dit is beter dan al die pillen van jou dokter.

Mede-initiatiefnemer GezondDorp Sportarts Hans van Kuijk