Gemeentes krijgen deadline voor preventieaanpak

VWS, GGD, ZN en VNG lanceren Gezond en Actief Leven Akkoord (Gala) - leefstijlnieuws - beleid

Het ministerie van VWS stopt meer geld in preventie, maar legt de uitvoering nadrukkelijk bij de gemeentes neer. Dat blijkt uit de Kamerbrief over het Gezond en Actief Leven Akkoord die staatssecretaris Maarten van Ooijen deze week publiceerde. Speerpunten zijn onder meer minder roken, minder alcoholgebruik en minder overgewicht.

Eerst was er het Nationaal Preventie Akkoord, toen kwam het IZA, daarna het GALA en binnenkort ook nog de SPUK. Om mee te kunnen praten in de wereld van zorgpreventie moet je je acroniemen kennen. Deze week stuurde staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS een brief naar de Tweede Kamer waarin het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) werd gelanceerd. Het Nationaal Preventie Akkoord en Integraal Zorgakkoord (IZA) krijgen er handen en voeten mee.

Het ministerie wijst, de gemeentes gaan

Onder het GALA staan de handtekeningen van VWS, GGD GHOR, Zorgverzekeraars Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Kort gezegd stelt het ministerie de doelstellingen vast en geeft het subsidies, en moeten de gemeentes met de uitvoering aan de slag.

Volgens Skipr vindt VWS dat de gemeentes op preventiegebied nog te weinig doen. Ze hebben nu de harde deadline van eind 2024 gekregen voor het vaststellen van een breed preventieprogramma. Hebben ze dat niet dan moeten de gemeentes bij VWS verantwoording afleggen. “De handtekening van de VNG verplicht hen tot uitvoering”, aldus Van Ooijen. “Het is niet vrijblijvend. En ik ben politiek aanspreekbaar.”

2diabeat doe met ons mee

Meer bewegen, minder vallen

Speerpunten van het GALA zijn onder meer minder roken, minder alcoholgebruik en minder overgewicht. De mentale weerbaarheid moet worden verbeterd, het aantal valincidenten moet omlaag en Nederland moet meer gaan bewegen. De doelen van het Nationaal Preventieakkoord zoals 38 procent van de volwassenen heeft overgewicht en 5 procent van de volwassenen rookt, in plaats van respectievelijk 50 en 20 procent nu, blijven overeind. Gemeentes moeten beleid ontwikkelen voor het verbeteren van de sociale samenhang en verminderen van de eenzaamheid.

Voor de bekostiging van het GALA wordt een nieuwe regeling gelanceerd: de ‘specifieke uitkering’ of SPUK. Meer bijzonderheden over de SPUK moeten nog worden bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat er 300 miljoen euro van 2024 tot 2026 op tafel komt, naast de 150 miljoen die al in het Integraal Zorgakkoord voor preventie was gereserveerd.

Lees de Kamerbrief

Lees ook

70 procent gezondheid wordt door leefstijl en omgeving bepaald - leefstijlnieuws - beleid

Zorgprominenten: 'Zet in op ervaringsdeskundigheid'

Verbeter de bestaanszekerheid en werk met ervaringsdeskundigen, aldus drukt een groep zorgprominenten de regering op het hart

geld beschikbaar voor zorgpreventie gemeentes - leefstijlnieuws - beleid

Gemeentes kunnen supportgroepen starten vanuit SPUK-financiering

Met de door het kabinet ingestelde SPUK-regeling kunnen gemeentes hun initiatieven voor zorgpreventie financieren.

leefstijl wordt nieuw paradigma in de zorg - leefstijlnieuws - beleid

Minister delegeert leefstijl naar de gemeente

Leefstijl en preventie moeten centraal staan in de zorg, aldus het concept zorgakkoord van het ministerie

2diabeat in 25 wijken actief

Inmiddels is 2diabeat in 25 wijken actief. De wijkgerichte aanpak voor het tegengaan van diabetes type 2 lijkt een schot in de roos.

GezondDorp een inspirerend voorbeeld

GezondDorp: een inspirerend voorbeeld

Een heel dorp ging met leefstijlverbetering aan de gang. Initiatiefnemer Hans van Kuijk blikt terug op GezondDorp Leende en wat het project tot landelijk bekend succes maakte.

Wijkaanpak kan als een verlengde arm van de arts zijn

‘Wijkaanpak kan als een verlengde arm van de arts zijn’

Leefstijladviezen zijn voor de patiënten vaak moeilijk op te volgen. In #GezondHelmond werkt cardioloog Jeroen Lammers aan een wijkgerichte aanpak.

Het suikerhuis mensen met diabetes helpen op een laagdrempelige manier

Het suikerhuis mensen met diabetes helpen op een laagdrempelige manier

leefstijlgeneeskunde komt nauwelijks terecht komt bij het merendeel van de mensen die dit het meest nodig hebben. Het suikerhuis zoekt ze op.