Slaapgebrek levert gevaarlijk visceraal buikvet op

Onderzoek door Naima Covassin e.a., Mayo Clinic

Tijdens een studie kregen proefpersonen te weinig slaap. Hoewel ze daarmee meer gingen eten, bleef hun gewichtstoename beperkt. Maar bij een CT-scan bleek dat vooral de hoeveelheid gevaarlijk visceraal buikvet was gegroeid.

De studie werd uitgevoerd door een team onder leiding van Naima Covassin van Mayo Clinic in de VS. De proefpersonen (mensen met een normaal gewicht) mochten twee weken lang slechts vier uur per nacht slapen. Ze hadden daarbij toegang tot gratis voedsel. Allerlei indicatoren werden bijgehouden waaronder energie-inname en de verdeling van vetmassa in het lichaam.

11 procent toename in slechts 2 weken

De weinig slapende onderzoeksdeelnemers consumeerden gemiddeld 300 extra calorieën per dag. Na de proefperiode waren ze slechts een halve kilo aangekomen. Maar de ware gevolgen van het slaapgebrek bleken pas bij een CT-scan. Het visceraal buikvet was met liefst 11 procent toegenomen. Visceraal vet ontwikkelt zich diep in de buik rond de organen. Er is een sterk verband van visceraal buikvet met hart- en vaatziektes en metabole aandoeningen.

Slaapgebrek komt steeds meer voor, aldus de onderzoekers. Meer dan een derde van de volwassen Amerikanen geniet regelmatig onvoldoende slaap, onder meer door het werken in ploegendienst en het nachtelijk gebruik van smartphones en andere elektronica. Mensen die te weinig slaap krijgen hebben de neiging om meer te gaan eten zonder dat ze meer bewegen.

Slaap is een van de 6 pijlers van het Leefstijlroer, de door Arts en Leefstijl ontwikkelde ‘checklist’ voor een gezonde leefstijl.

Lees de samenvatting van het onderzoek op de site van Science Daily

Lees ook

het leefstijlroer

Het leefstijlroer 6 handvatten voor een gezonde leefstijl

Het leefstijlroer. Wanneer wij het over leefstijl hebben, bedoelen wij zes pijlers die samen de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens beïnvloeden.