Leefstijlinterventies bij overgang komen niet uit de verf

Onderzoek Nivel naar overgangsklachten en de leefstijl

Leefstijlinterventies kunnen een grote rol spelen bij klachten tijdens en na de overgang. Maar de interventies die beschikbaar zijn, zijn praktisch vaak onhaalbaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel. Vrouwen voelen zich niet altijd door hun huisarts serieus genomen.

Het risico op onder meer hart- en vaatziekten neemt bij vrouwen vanaf de overgang snel toe. Een goede leefstijl kan dat risico verminderen. Met subsidie van de Hartstichting deed het Nivel onderzoek naar de mogelijkheid van leefstijlinterventies om de problemen die met de overgang samengaan tegen te gaan.

Programma’s zijn te intensief

Meerdere leefstijlinterventies kunnen een positief effect hebben op de risicofactoren bij vrouwen rond de overgang: beweegprogramma’s, voedingsinterventies en een combinatie hiervan. Maar de vrouwen die meededen aan het onderzoek vinden beweegprogramma’s met drie of meer sessies per week veel te intensief. Liever zouden ze wekelijks bewegen in een groep ‘gelijkgestemden’ onder begeleiding van iemand met kennis van de overgang. Ook heel strenge diëten zijn in het dagelijks leven moeilijk zijn vol te houden, aldus de vrouwen. Met goede informatie en advies van een gespecialiseerde diëtist passen ze hun eetpatroon liever zelf aan.

Vrouwen missen informatie en steun

Opvallend is dat vrouwen betrouwbare informatie over de overgang en de klachten die daarmee samengaan missen. Zij krijgen de informatie niet van hun huisarts en voelen zich ook niet altijd serieus genomen. De huisartsen die aan het onderzoek meededen erkennen ook dat ze specifieke kennis van de overgang ontberen. Bovendien vinden ze hun richtlijnen verouderd. Diëtisten, fysiotherapeuten en fitnessinstructeurs missen specifieke richtlijnen om vrouwen rond de overgang te begeleiden bij het aanpassen van hun leefstijl.

Volgens Nivel is nu de uitdaging om effectieve interventies te ontwikkelen die minder intensief zijn en die passen bij de specifieke behoeften en gezondheidsproblemen van vrouwen rond de overgang. Interventies zouden voor vrouwen het meest stimulerend zijn als ze niet alleen het risico op hart- en vaatziekten verminderen, maar ook een positief effect hebben op typische overgangsklachten zoals spanningsklachten, slaapproblemen en opvliegers.

Meer informatie

Lees ook

ook leuke meisjes worden 50

Recensie 'ook leuke meisjes worden 50' Maaike de Vries Manon Kerkhof

Opvliegers, jezelf niet zijn, kilo’s aankomen, geen zin in seks en slapeloze nachten. Ook leuke meisjes worden 50. Recensie door Rennie Fopma

Liesbeth van Rossum wat maakt afvallen nou zo moeilijk

Professor Liesbeth van Rossum - wat maakt afvallen zo moeilijk

In deze korte video legt Professor Liesbeth van Rossum uit dat afvallen vaak meer is dan voeding. Stress, slaaptekort, hormonen, medicijnen tellen ook mee.