Als je wilt afvallen is periodiek vasten een geschikte methode. Een bijkomend voordeel is dat het je algehele gezondheid verbetert.

Mogelijke voordelen van periodiek vasten

  • minder buikvet
  • meer energie
  • vernieuwing en verjonging van je cellen
  • een helderder brein
  • een verbeterde bloedsuikerspiegel

Wanneer kan je beter niet vasten

  • Tijdens de zwangerschap.
  • Bij ondervoeding in calorieën en/of voedingsstoffen.
  • Bij diabetes type 1, niet onder controle.
  • Bij ongewoon hoge trainingsbelasting.

Bij periodiek vasten gebruik je een ander eetschema om je gezondheid te bevorderen. In principe rek je de tijd tussen je maaltijden op. Het vraagt dan ook een verandering van je gewoonten en je leefstijl. Bij periodiek vasten is de kwaliteit van de voeding belangrijk. Aangeraden wordt pure onbewerkte voeding, eiwitrijk en koolhydraatarm.

De ultieme gids voor periodiek vasten – De principes van Data Driven Fasting.

Lid worden van onze online supportgroepen

Wij hebben 2 supportgroepen op het gebied van periodiek vasten. De groep Ketogeen en Intermittent Fasting en de groep Baas over je gewicht met Datadriven fasting.

Periodiek vasten artikelen en recepten

Voor meer recepten ga naar de pagina ‘Wat eten we vandaag? Gezonde leefstijlrecepten

Sofrito

Sofrito

Sofrito is een heerlijke soep maar ook heel goed te gebruiken als basis voor pastasaus. Dit koolhydraatarme recept kan prima als voorgerecht bij de Bernsteinmethode.
Lees meer Sofrito

Aanbevolen boeken over periodiek vasten.

Vast Wel! Hoe minder vaak eten je meer energie geeft.

Met Vast wel! ontdek je de magie van periodiek vasten. Je leert hoe je door minder vaak te eten, nuchter te bewegen en anders te ademen juist méér energie krijgt. Periodiek vasten is geen dieet, maar eerder een manier van leven. Je vast zestien uur en eet twee tot drie goede maaltijden in de overige acht uur. Kortom, de 16:8 methode. Door zo te eten stimuleer jij je lichaam om je vetvoorraad als brandstof in te zetten in plaats van dit als ballast te zien. Je krijgt
door vasten meer energie, kunt lekkerder sporten, je hormonen komen beter in balans en je lichaam heeft zestien uur rust van je spijsvertering en begint daardoor aan een grote schoonmaak. Zelfs op celniveau.

In Vast Wel! helpen Brenda en Marieke je op weg naar een gezond en energierijk leven. Het boek legt goed onderbouwd de voordelen van periodiek vasten uit en combineert dat met praktijkopdrachten en een stappenplan. Ook bevat het boek 34 recepten vrij van gluten en zuivel, en vol van variatie en smaak.

Ketokuur over periodiek vasten en het ketogeen dieet.

Ketokuur 1 was het best verkochte kookboek in België in 2020. Volgens Pascale Naessens is de belangrijkste reden daarvoor dat keto echt werkt. De meeste mensen die een ketokuur volgen, vallen ervan af – zonder honger – en dat terwijl ze heel lekker eten.

Ketokuur 2 gaat dieper in op het thema: waarom val je af, hoe werkt het, wat is de rol van vetten, hoeveel mogen we ervan eten? Maar ook thema’s zoals verzadigd vet, cholesterol, intermittent fasting en timerestricted eating worden door de deskundigen (Hanno Pijl en William Cortvriendt) uitgebreid besproken.

In het tweede deel van het boek kun je meteen de theorie in de praktijk toepassen. Je vindt er een volledig uitgewerkt 14-daags schema plus extra recepten: in totaal 75 heerlijke recepten bereid met natuurlijke producten en veel groenten. Ook als je geen ketokuur volgt, kun je genieten van deze heerlijke koolhydraatarme gerechten

Het vastendieet de 5:2 methode

Dokter Michael Mosley en Mimi Spencer introduceren een nieuwe, revolutionaire manier van diëten, waar iedereen over de hele wereld het over heeft. Het is echt zo simpel als het klinkt: vijf dagen in de week mag je eten volgens je normale eetpatroon en twee dagen moet je ‘vasten’: 500 calorieën per dag voor vrouwen, 600 voor mannen.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit dieet er niet alleen voor zorgt dat de kilo’s ervan afvliegen, maar ook dat het risico op ziektes als diabetes, hartaandoeningen en kanker daalt.
Het vastendieet bevat een calorieënteller en recepten om dit simpele geheim gemakkelijk en smakelijk deel uit te laten maken van je dagelijkse bestaan. Nooit eerder was diëten zo laagdrempelig!

Meer leefstijlinformatie