Leestip: diabetypering is toekomst diabeteszorg

De symptomen zijn hetzelfde, toch kan diabetes type 2 verschillende oorzaken hebben. Door de behandeling op de specifieke oorzaak toe te snijden kunnen betere resultaten worden behaald. Dat is de kerngedachte van diabetypering, de veelbelovende benadering die de diabeteszorg in een stroomversnelling kan brengen. In een interview op de website van Ancora Health vertellen onderzoekers Suzan Wopereis van TNO en José Castela Forte van Ancora over de toepassingsmogelijkheden.

De bestrijding van de diabetespandemie die veel westerse landen teistert is buitengewoon lastig. De medicijnen bestrijden de symptomen, maar de ziekte echt tegengaan is vaak alleen kansrijk met een ingrijpende leefstijlverandering. Daarom is het recente onderzoekswerk van onder meer TNO naar de oorzaken van diabetes type 2 van groot belang. Bij verschillende patiënten blijkt de aandoening op verschillende manieren te ontstaan – er zijn uiteenlopende types in aan te wijzen (reden waarom apotheker en diabetesonderzoeker Anne-Margreeth Krijger-Dijkema de term diabetypering lanceerde). Bij verschillende types passen verschillende behandelmethoden.

Twaalf diabetes 2-types

In het interview vertellen Suzan Wopereis en José Castela Forte over de achtergronden en toepassingsmogelijkheden van diabetypering. Momenteel wordt gewerkt met een schema van twaalf verschillende diabetes 2-types. Bij sommige daarvan is behandeling met medicatie wellicht niet alleen nutteloos maar zelfs contraproductief.

Ancora

José Castela Forte: “Met leefstijlveranderingen kun je diabetes type 2 vaak terugdringen of zelfs omkeren. Maar als je mensen vraagt zich een andere leefstijl eigen te maken, vraag je nogal wat. Vaak gaat het om ingrijpende aanpassingen zoals andere voeding en meer bewegen. Daarom is het extra belangrijk dat je weet dat de aanpak die je adviseert de grootste kans van slagen heeft. Als je meer over de oorzaken van hun diabetes weet, kun je de patiënten beter helpen.”

Lees hier het interview

Ancora Health is partner van Je Leefstijl Als Medicijn

Lees ook

Glucose sensor maakt toekomstige artsen ‘metabolisch woke’

Glucose sensor maakt toekomstige artsen ‘metabolisch woke’

Studenten van Harvard Medical School die een glucose sensor kregen, kregen meer begrip van voeding en metabole processen

Diabetypering Anne-Margreeth Krijger-Dijkema

Diabetypering - De uniforme diabetes 2 patiënt bestaat niet

Diabetes type 2-patiënten worden vaak over één kam geschoren. Door de oorzaak van de ziekte te zoeken, heeft de behandeling meer succes.

Voeding en demedicalisering als medische interventie bij mensen met DM2

Voeding en demedicalisering als medische interventie bij mensen met DM2

Deze handleiding is geschreven voor zorgverleners door Dr. Yvo Sijpkens internist en medisch adviseur van Stichting Je leefstijl Als Medicijn

Diabetes2doorbreken

Diabetes2Doorbreken

Jouw gezondheid is je grootste goed. Het is dus vervelend als je lichaam niet meer doet wat jij wilt. Al tijden lang voel je je lusteloos. En de medicijnen voor diabetes type 2 helpen niet echt of maken het allemaal niet beter. Minder medicijnen en meer energie Hoe krijg jij weer de controle over je...