Aanbevolen video’s voor mensen met diabetes type 1

Er zijn diverse video’s die we aanbevelen voor mensen met diabetes type 1 of LADA. Het is een verzameling van video’s die ons hebben geïnspireerd, gemotiveerd en onze kennis bevorderd. We delen deze video’s graag met je, zodat je zelf aan de slag kan gaan met het verbeteren van je gezondheid. Je vindt hier video’s over de leefstijlmethode van dokter Bernstein en ervaringen daarmee. Er zijn video’s met persoonlijke verhalen en informatie over koolhydraatarme voedingspatronen. Ook zijn er filmpjes met kookinstructies en uitleg over voeding.

Extra aanbevolen

Deze podcast met dokter Ryan Attar is het verhaal van een endocrinoloog die zelf ervaringsdeskundige is. Dokter Attar heeft diabetes type 1. Door de leefstijlmethode van dokter Bernstein toe te passen heeft hij gezonde bloedsuikerwaarden. Dokter Attar reist graag en sport veel. In de behandeling van zijn patiënten met diabetes type één en twee adviseert hij een koolhydraatarme leefstijl volgens de Bernstein methode.

Het verhaal van dokter Attar is ook als video te bekijken. In de video is hij in gesprek met professor Bart Kay en vertelt over de Randle cyclus. Daaruit blijkt duidelijk dat de combinatie van koolhydraten en vet tot gezondheidsproblemen leidt.

Professionals over koolhydraatarme voeding

Webinar met dr. Hans van Kuijk, leefstijladviseur Nina de Rooij en Wim Tilburgs

Dokter Jessica Turton behaalde een doctoraat in voeding aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheid van de Universiteit van Sydney. Voor haar proefschrift onderzocht ze de bruikbaarheid en werkzaamheid van koolhydraatarme diëten in de behandeling van diabetes type 1.

Dokter Jody Stanislaw heeft sinds haar zevende jaar diabetes type 1.
In deze Ted talk legt ze op heldere wijze het verschil tussen diabetes 1 en 2 uit.
Daarbij maakt ze duidelijk dat voeding bij beide vormen van diabetes een grote rol speelt.

Een Tedtalk van Andrew Koutnik waarin hij vanuit zijn eigen ervaring de positieve effecten van een koolhydraatarme leefstijl bij diabetes type 1 toelicht.

Dr. Troy Stapleton is radioloog en heeft diabetes type 1.
Zijn voedingspatroon heeft hij aangepast naar Real Food, wat wij pure, onbewerkte producten noemen en een koolhydraatarme leefstijl.

De Australische arts Troy Stapleton vertelt over zijn persoonlijke ervaring met een koolhydraatarme leefstijl voor het managen van diabetes type 1.
Zijn advies; eet real food, de wet van de kleine getallen en bereid je eigen maaltijden.

In het United Kingdom spreken medici én patiënten zich gezamenlijk uit over de positieve effecten van een koolhydraatarme leefstijl bij diabetes type 1 en bepleiten dat het als behandeloptie bij diagnose zou moeten worden aangeboden.
Dat is precies waar we bij Diabetes 1
In Eigen Hand ook naar streven.

Andrew Koutnik geeft een glasheldere uitleg over wat diabetes type 1 is. Wat de resultaten zijn van de huidige behandelmethoden en hoe dit beter kan met een koolhydraatarme leefstijl. Dit alles onderbouwd met de wetenschappelijke inzichten die er op dit moment voor handen zijn. Het is een Engelstalige presentatie maar door de gebruikte slides goed te volgen.

Marty Kendall gaat in gesprek met R.D. Dikeman aan de hand van een aantal stellingen over Ketogene diëten. Daarbij wordt er ingegaan op de verschillen tussen een Keto voedingspatroon en het voedingspatroon dat dr. Bernstein adviseert.

Dokter Jake Kushner laat aan de hand van diverse onderzoeken zien waarom een koolhydraatarme leefstijl een waardevolle aanvulling is op de dagelijkse omgang met diabetes type één. Hij beargumenteert dat er in de kinderzorg meer voedingsvoorlichting zou moeten zijn en benadrukt het belang van supportgroepen en peer educatie.

Dr. Bernstein, geboren 17-06-1934, is zelf op de leeftijd van 12 jaar gediagnosticeerd met diabetes type 1.
Hij vindt dat patiënten zelf verantwoordelijkheid moeten nemen in het managen van hun diabetes.
Door het monitoren van zijn bloedsuikers en dit te analyseren, ontdekte hij dat koolhydraten zijn bloedsuiker lieten stijgen. Aan de hand hiervan ontwikkelde hij een leefstijlmethode met een koolhydraatarm voedingspatroon als basis.

Het verhaal van Gabriel over zijn ervaringen met de Bernstein methode. In het Engels maar hij is naar Nederland verhuist en je ziet Nederlandse beelden, onder andere voedingstabellen.

Trailer van de documentaire “The Diabetes Solution” die in Nederland te bekijken is bij Vimeo. De documentaire vertelt het verhaal en de ervaringen van diverse gezinnen met diabetes type 1 en hoe zij een oplossing vonden in een koolhydraatarme leefstijl.

Bethany McKenzie, de moeder van River die op de leeftijd van 5 jaar de diagnose diabetes type 1 kreeg, deelt al jaren hun verhaal via; Letmebe83.
In 2021 heeft ze de documentaire uitgebracht; The Diabetes Solution, die in Nederland via Vimeo te bekijken is. In de Podcast van LowcarbUSA, vertelt ze haar verhaal.

Dave Dikeman vertelt hoe hij het ervaart om, als tiener met diabetes type 1, een andere leefstijl te hebben.
Kort na zijn diagnose is hij samen met zijn ouders en broer gaan leven volgens de richtlijnen van dokter Bernstein. Hij vertelt hoe hij dat aanpakt.

Dokter Josephine Grace C. Rojo is in gesprek met Richard Dikeman. Richard Dikeman is vader van Dave en zij hebben als gezin een koolhydraatarme leefstijl volgens de methode van dokter Bernstein. Hij is één van de oprichters van de typeonegrit facebook groep en de persoon achter Dokter Bernsteins diabetes university.

Video’s over de leefstijlmethode van dr. Bernstein

Een betoog van Dennis Pollock over de wetenschappelijke analyse die Bernstein heeft uitgevoerd.
Een analyse van het effect dat koolhydraten hebben op de bloedsuiker en hoe Bernstein tot de conclusie kwam dat een koolhydraatarme leefstijl zorgt voor stabiele suikerwaarden en daarmee complicaties voorkomt.

Lester Hightower vertelt het verhaal van zijn gezin en zijn zoon met diabetes type 1. Het gaat over een periode van negen jaar waarin zij leven met diabetes en de leefstijlmethode van dokter Bernstein toepassen. Hij onderbouwt het met referenties en geeft een gedegen uitleg hoe belangrijk het is om data te verzamelen en hoe je het kan analyseren.

Dr. Shawn Baker is in deze podcast in gesprek met dr. R.D. Dikeman. Ze bespreken de reguliere behandelmethode van diabetes type 1 en de noodzaak voor het aanpassen van voeding. Er wordt ingegaan op onderwerpen zoals; diabetesmanagement gedurende de nacht, de Bernstein methode en bolussen voor eiwitten.

Leefstijl veranderen

Amber Heijneman onderzoekt wat de motivatie van mensen met diabetes type 1 beïnvloedt om hun diabetesmanagement te ondersteunen met leefstijl.

Haar eigen ervaring met leefstijl en diabetes is de aanleiding voor dit onderzoek. In deze video zet ze de voornaamste obstakels en aanbevelingen op een rij.

Wim Tilburgs oprichter en voorzitter van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn vertelt over het belang van Relaties bij het veranderen van je leefstijl. Zijn advies is: Doe het samen!

Heb jij diabetes type 1 en kun je wel wat steun gebruiken bij het veranderen van je leefstijl?
Meld je dan aan bij onze
online supportgroep.

Stress verminderen is voor iedereen een uitdaging. Als jij je leefstijl hebt veranderd kan stress ervoor zorgen dat je terugvalt in oude patronen. Wat kun je eraan doen om dat te voorkomen?

Heb je diabetes type 1 en wil je meer weten over het verminderen van stress?
Lees dan hier verder.

Sporten en bewegen is gezond en leuk.
Wim Tilburgs vertelt over de verschillende vormen van bewegen en geeft een aantal tips.

Wil je meer weten over diabetes type 1 en bewegen?
Lees dan hier verder.

Leefstijladviseur Nina de Rooij geeft advies over het veranderen van je leefstijl.

Lachen en humor is goed voor onze gezondheid. Het helpt om je te ontspannen.
Ed Gamble heeft zelf diabetes type 1 en vertelt hier op humoristische wijze over.

Arjan Gunst is op zijn negende gediagnosticeerd met diabetes type 1. In zijn tienerjaren vond hij het complex om de diabetes goed te reguleren. De eerste tekenen van retinopathie waren voor hem aanleiding om zijn diabetesmanagement aan te sturen vanuit de driepoot; diabetes hulpmiddelen, voeding en psychosociaal omgaan met de aandoening. Met indrukwekkende gevolgen.

Voeding

Saïda Tilburgs laat ons zien hoe je koolhydraatarm brood kunt bakken.
Dit brood heeft amandelmeel als basis en bevat netto 2 gram koolhydraten per snee.

Dokter Hans van Kuijk geeft ons een kijkje in de keuken. En vertelt over het belang en de mogelijkheden van koolhydraatarme voeding.

Dr. Chris van Tulleken onderzoekt of we onze voeding moeten indelen op hoeveel vet of suiker ze bevatten of dat we dit beter kunnen beoordelen aan de hand van hoe bewerkt een product is.

https://www.youtube.com/watch?v=A1qbkL-Iff8

Op indrukwekkende wijze wordt in dit korte filmpje in beeld gebracht hoe ons voedingspatroon is veranderd gedurende de afgelopen 40 jaar. Vooral kinderen eten veel ultrabewerkte voeding.

1 op de 5 personen in het United Kingdom hebben een voedingspatroon dat voor 80% uit ultrabewerkte voeding bestaat.
Dr. Chris van Tulleken onderzoekt wat er gebeurt als hij 30 dagen op deze wijze leeft.

Deze documentaire vertelt het verhaal hoe voeding onze gezondheid kan bevorderen. Daarbij komen artsen, patiënten, wetenschappers, agrariërs en koks aan het woord.
Er is een grote diversiteit aan aandoeningen waarbij de kwaliteit van leven sterk verbetert door een koolhydraatarme leefstijl.

Dokter Bernstein deelt zelf veel informatie via video’s op youtube.
Hij doet dit via dokter Bernsteins Diabetes University.
Kijk hier voor een overzicht van zijn video’s.

“One of the prime intents of this book is to give you the information you need to learn how to predict your blood sugar levels and how to ensure that your predictions will be accurate. Here the Laws of Small Numbers are exceedingly important.”

Richard K. Bernstein