Hoe minder vaak eten je meer energie geeft.

Hoe halveer je jouw buikvet en verdubbel je jouw energie? Het antwoord op deze vraag is simpel: periodiek vasten. Een proces dat je helpt om tot op hoge leeftijd je gezondheid te behouden. Of om het terug te winnen. Wil jij leren hoe je door minder vaak te eten, nuchter te bewegen en anders te ademen juist méér energie krijgt. Vast wel!

Ten onder aan overvloed

Sinds een paar decennia leven we echt in overvloed. Dat heeft zijn weerslag. We hebben niet alleen méér eten, maar ook méér problemen gekregen. Veel mensen zijn chronisch ziek, vaak moe en prikkelbaar. Vasten helpt bij veel van deze problemen. Brenda Frunt en Marieke de Groot schreven een boek over dit fascinerende onderwerp, genaamd Vast Wel!

Brenda en Marieke zijn beide diëtist, intermittent living coaches en eigenaar van de voedingsacademie. In de praktijk zien zij het effect van periodiek vasten en een koolhydraatarme voeding goed terug bij de mensen die zij begeleiden.  

Marieke illustreert dit met het volgende voorbeeld uit het boek: ‘“Ik weet dat ik er vanaf kan komen”, zei hij. De cliënt tegenover me had diabetes type 2 en de huisarts vroeg me of ik als diëtist zijn voeding beter over de dag wilde verdelen. Zes kleinere maaltijden dus, aangepast aan zijn medicatie. Maar ik dacht juist eigenlijk aan mínder maaltijden per dag en uiteindelijk zelfs aan een milde vorm van vasten. Dit laatste wilde de cliënt zelf ook, hoewel het haaks op de gangbare aanpak stond. We kozen samen voor die laatste route en drie gesprekken later was ook de huisarts ‘on board’. De cliënt zijn bloedsuiker daalde gestaag naar gezonde waarden. En ja, uiteindelijk kon hij zijn medicatie afbouwen.’

Hoe minder vaak eten per dag voor meer energie zorgt.

Periodiek vasten is geen dieet, maar eerder een manier van leven. Je telt geen calorieën, maar verdeelt je maaltijden anders over de dag. Je vast zestien uur en eet twee tot drie goede maaltijden in de overige acht uur in plaats van de dag. Kortom, de 16:8 methode. Door zo te eten stimuleer jij je lichaam om je vetvoorraad als brandstof in te zetten in plaats van dit als ballast te zien. Je bloedsuikerspiegel komt meer tot rust, en dit alles zorgt voor meer energie.

Autofagie en andere magie.

Naast meer energie en een verbeterde bloedsuikerspiegel zorgt periodiek vasten voor nog meer moois: autofagie. Het favoriete onderwerp van Brenda. Autofagie is een beschermende reactie die je lichaam in tijden van weinig voedsel inzet: je lichaam ruimt de beschadigde cellen op én gebruikt deze oude celresten weer als onderdelen voor nieuwe gezonde cellen. Het eindproduct van autofagie bestaat uit aminozuren, vetten en suikers. Aminozuren zijn dé bouwstenen voor eiwitten. De cel gebruikt de aminozuren, vetten en suikers op twee manieren: voor de productie van nieuwe celonderdelen óf als brandstof voor energie. Zo krijg je dus weer goed functionerende cellen die volledig gerecycled zijn. Daarmee zorgt autofagie in je lichaam dus letterlijk voor vernieuwing en verjonging van je cellen. Dat is de magie van autofagie.

Theorie in de praktijk.

Het boek Vast Wel! is voor de werkende mens die ’s middags ook nog productief wil zijn zonder de welbekende afterlunch-dip, de ouders die energie nodig hebben voor alles wat het leven van ze vraagt, de sporter die zijn prestaties wil verbeteren, de mensen met reumatische klachten die hun ontstekingswaarden willen verlagen en de personen die het liefst hun diabetesmedicatie willen afbouwen. Vast Wel! is de eerste stap naar een gezond en energierijk leven. Met praktische tips, heldere informatie, praktijkopdrachten en een stappenplan helpt dit boek je op weg naar twee tot drie gezonde eetmomenten per dag. Inclusief 34 gluten- en zuivelvrije recepten ter inspiratie.

Interesse? Bestel het boek via de webshop van de voedingsacademie: Boek Vast Wel! – De Voedingsacademie Zo help je ook stichting Je leefstijl als medicijn. Wij ontvangen een commissie per gekocht boek, en met die commissie kunnen wij een deel van onze kosten betalen.

Bezoek onze pagina periodiek vasten voor artikelen en recepten

Ga naar periodiek vasten

Brenda Frunt en Marieke de Groot adviseurs Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Brenda en Marieke schrijven regelmatig een blog op deze website. Ze zijn actief in onze Ketogeen en IF supportgroep op Facebook. Een groep waar mensen elkaar ondersteunen met intermittent fasting.