TNO en LUMC zoeken mensen met diabetes type 2 die geïnteresseerd zijn in deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Met het TNO-onderzoek ‘Gluco-Insight’ willen onderzoekers de dagelijkse schommelingen in bloedglucose nauwkeurig in kaart brengen. In relatie tot slaap, beweging, stress, voeding, welzijn en gezondheidsstatus (gewicht, bloeddruk, bloedwaarden). Stichting Je Leefstijl als samenwerkingspartner van het Nederlands Innovatiecentrum voor leefstijlgeneeskunde ondersteund deze oproep en roept deelnemers van haar leefstijlprogramma Diabetes2Doorbreken op om deel te nemen.

Als onderdeel van het onderzoek ga je een aantal maanden de gezonde maaltijden van Ekomenu eten. Daarnaast krijg je een onderhuids geplaatste ‘continue glucosesensor’ in je arm. Deze stuurt jouw glucosewaarde door naar jouw smartphone. Je ontvangt voor de studie ook een Fitbit horloge en je houdt bij wat je eet en drinkt via een applicatie op je smartphone. Zo kan worden onderzocht wat het effect van deze verschillende contextfactoren op jouw bloedglucosewaarden is.

De invloed van leefstijl op glucosewaarden

Met deze studie willen we dagelijkse schommelingen in de bloedglucose nauwkeurig in kaart brengen, in relatie tot slaap, beweging, stress, voeding, welzijn en gezondheidsstatus (gewicht, bloeddruk, bloedwaarden). Ook kijken we wat de effecten zijn van meer bewegen en gezonder eten op de bloedglucose.

Achtergrond

Mensen met type 2 diabetes verschillen sterk van elkaar. We weten dan ook dat mensen verschillend reageren op omgevingsfactoren zoals stress, slaap, voeding en beweging. Om glucosewaarden gezond te houden zal de ene persoon voordeel hebben bij meer slaap, terwijl iemand anders vooral minder lang moet zitten. Door leefstijlfactoren en de glucose tegelijk te meten kunnen we hier meer inzicht in krijgen en mogelijk zelfs advies geven.

Wat houdt het onderzoek in?

Gedurende de 6 maanden wordt de invloed van leefstijl op de glucosewaardes onderzocht. Voor het onderzoek wordt onder andere een glucosesensor en een activiteitmeter (Fitbit horloge) toegestuurd om de metingen mee te doen. In die 6 maanden wordt u drie maal in een kliniek in Delft verwacht. Tijdens de 3 bezoeken worden metingen gedaan en drinkt u een zoet drankje waarna er 5 keer bloed wordt afgenomen. Thuis vinden 11 monitoringsperiodes, van telkens 4 dagen, plaats. Tijdens deze periodes vragen we u om gedurende 4 dagen:

  • alles wat u eet en drinkt bij te houden in een applicatie op uw smartphone;
  • vier keer per dag vragen te beantwoorden over uw gemoedstoestand in de applicatie (max. 30 seconden per keer);
  • een activiteitmeter om de pols te dragen (Fitbit horloge);
  • 1 maal per dag bloedglucose te meten d.m.v. een vingerprik;

Bij 8 van de 11 monitoringsperiodes vragen we u ook nog gedurende 4 dagen een specifiek voedingspatroon te volgen (u krijgt hiervoor een maaltijdbox van Ekomenu), of meer te bewegen (u krijgt daarvoor een specifieke opdracht). Tijdens deze periodes wordt uw bloedglucose continu gemeten met een sensor.

Wat levert deelname u op?

Als u deelneemt krijgt u inzicht in uw dagelijkse glucosewaarden en -patronen. Ook krijgt u 16 (gratis) avondmaaltijden thuisgestuurd en krijgt u gedurende de studie de beschikking over een Fitbit horloge. Tot slot krijgt u voor deelname aan het onderzoek een financiële vergoeding van 200 euro (excl. reiskosten).

Wanneer kunt u meedoen?

U komt in aanmerking voor de studie als u type 2 diabetes heeft en geen bloedglucose-verlagende medicatie gebruikt, of alleen metformine.

Het onderzoek vereist enige handigheid met apps op de smartphone.

Bereidheid om 3 maal af te reizen naar de kliniek in Delft. Hierbij wordt uiteraard serieus rekening gehouden met de corona maatregelen.

In Nederland woont.

De inschrijvingen worden nu verwerkt. Indien er na verwerking nog plaatsten beschikbaar zijn zal het inschrijfformulier weer getoond worden.

Leefstijlprogramma voor mensen met diabetes type 2

Diabetes2Doorbreken is het online leefstijlprogramma voor leden van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. 30 deelnemers uit ons programma zullen deelnemen aan het onderzoek Gluco-Insight.

Meer informatie over ons gratis leefstijlprogramma Diabetes2Doorbreken

Keto maaltijdbox van Ekomenu

Deelnemers aan het onderzoek ontvangen gedurende een aantal perioden maaltijdboxen van Ekomenu waaronder dus ook de ketomaaltijdbox. Door het gebruik van continu glucose meter wordt dan geregistreerd hoe de bloedsuikerspiegels zich ontwikkelen voor tijdens en na de maaltijden.

Verder Lezen

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is genomineerd voor de BID Positivity Awards, onderdeel van de Big Improvement Day.

De Awards zijn een prachtig initiatief: inspirerende organisaties die een positieve bijdrage aan de samenleving leveren worden in het zonnetje gezet. Organisaties zoals – inderdaad – Je Leefstijl Als Medicijn!

 

Meer weten of deze oproep delen?

Lees hier ons verhaal.

Klik op de afbeelding hiernaast om te stemmen

Stem voor de BID positivity awards

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Doe een gift

Contact opnemen

Inschrijven voor onze nieuwsbrief