‘Mensen met een migratieachtergrond hebben goede rolmodellen nodig’

Even voorstellen: Mehek Zaidi, deelnemer diversiteitsteam Je Leefstijl Als Medicijn

Al op de basisschool zijn verschillen te zien in hoe kinderen met voeding omgaan, aldus Mehek Zaidi, projectleider aan de Vrije Universiteit. Dat kan veel gevolgen hebben voor de gezondheid op latere leeftijd. Kinderen met een migratieachtergrond lopen daarbij extra risico’s. Mehek Zaidi maakt deel uit van het nieuwe diversiteitsteam van Je Leefstijl Als Medicijn.

Mehek Zaidi

“Hoe kinderen op de basisschool met voeding omgaan, loopt sterk uiteen”, zegt Mehek Zaidi. Mehek is projectleider aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en was betrokken bij onderzoek onder basisscholen in verschillende Amsterdamse wijken. Ze maakt ook deel uit van het nieuwe diversiteitsteam van Je Leefstijl Als Medicijn. Mehek: “Op jonge leeftijd zie je gezonde en ongezonde gewoontes ontstaan. Die kunnen veel gevolgen hebben voor de gezondheid tijdens de rest van het leven.”

Mehek studeerde biomedische wetenschappen en management, policy analysis & entrepreneurship aan de VU en werkte in een gezondheidswinkel. Ze deed onderzoek in het team van Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid. Momenteel is ze verbonden aan het Center for International Cooperation van de VU. “Wat mij aan het onderwerp voeding aanspreekt is dat het voor iedereen heel belangrijk is, maar op een sterk verschillende manier. Voor de een gaat het om de smaakbeleving moet het vooral zo lekker mogelijk zijn en bij de ander gaat het meer om de gezondheid. Vaak realiseren we ons nog onvoldoende hoeveel invloed voeding op onze gezondheid heeft. Wat je eet uit zich in hoe je je voelt. Maar bij aandoeningen zoeken we ons heil nog vaak in medicijnen. Met een leefstijlverandering kun je vaak duurzamere resultaten behalen.”

Van jongs af aan ongezonder

Tijdens het onderzoek bij de Amsterdams basisscholen zag Mehek de sociaaleconomische verschillen in de eetpatronen terug. “Kinderen uit buurten met veel koopwoningen gaan veel bewuster met gezonde voeding om. Ze vinden het bijvoorbeeld belangrijk om biologische producten te eten.” Kinderen uit de zogeheten achterstandsbuurten eten van jongs af aan over het algemeen minder gezond. Mehek: “Wat ik veel terug hoorde was dat ouders eten zagen als een vorm van liefde die ze hun kinderen geven. Als je het kind niet geeft wat het wilt, onthoud je het dus liefde.”

‘Ouders zien eten als een vorm van liefde die ze hun kinderen geven’

In de groep met een lagere sociaaleconomische status zijn kinderen met een migratieachtergrond oververtegenwoordigd. Mehek komt zelf uit een Pakistaans gezin. “Mijn ervaring is dat mensen met een migratieachtergrond niet altijd de zorg en begeleiding krijgen die op hun behoeften aansluiten.” Het ontbreekt deze groepen vaak aan de juiste rolmodellen, zegt ze. “In een andere cultuur speelt de maaltijd vaak een heel verschillende rol dan in Nederland. Als je Pakistaanse mensen zou willen bewegen om vooral salades te gaan eten, mis je je doel. Dat staat veel te ver van hun belevingswereld af.”

In andere gewoontes meenemen

Nederlanders met een migratieachtergrond hebben een veel grotere kans op leefstijlgerelateerde ziektes zoals diabetes type 2. De bestaande leefstijlprogramma’s weten deze groepen nauwelijks te bereiken. Volgens Mehek moet er meer energie worden gestoken in het betrekken van deze mensen op een manier die bij hun leefwereld aansluit. “Als ze het gevoel hebben dat ze een andere leefstijl opgelegd krijgen, bereik je weinig. Maar als ze met mensen in contact komen waarmee ze affiniteit hebben en die ze in andere leefgewoontes mee kunnen nemen, staan ze daar meer voor open.” De gezondheidswinst die op deze manier te bereiken is, is enorm.

Het diversiteitsteam van Je Leefstijl Als Medicijn is een kleine groep gezondheidsexperts die ervaring heeft met de uitdagingen van diabetespatiënten met een migratieachtergrond. Naast Mehek bestaat het team onder meer uit enkele artsen. Het doel is om samen met patiënten ervaring en kennis te bundelen en voorstellen voor gerichte interventies op leefstijlgebied te ontwikkelen die met de realiteit van de patiënt overeenkomen.

Informatie door deskundigen

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn wordt geadviseerd door deskundigen op het gebied van leefstijl en leefstijlgeneeskunde (wie zijn wij). Bezoek ons blog voor meer achtergrondinformatie of kijk bij de leefstijlboeken.

Het stuit mij tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van onze leefstijl deze ziektes kan voorkomen en omkeren.

dokter Yvo Sijpkens

Dr. Yvo Sijpkens is onze medisch adviseur. Genezen van metabole dysfunctie doormiddel van Leefstijlgeneeskunde heeft zijn bijzondere aandacht.