Ga terug
+ servings
Schorseneren met bavette en pompoenpuree

Schorseneren met bavette en pompoenpuree

Bereidingstijd: 35 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Koolhydraatarm
Trefwoord: Koolhydraatarm
Porties: 4 personen
calorieën: 534kcal
Auteur: Ekomenu

Over dit recept

KOOLHYDRAATBEWUST Schorseneren worden niet veel meer gegeten, omdat het schoonmaken bewerkelijk is. Maar de smaak is heerlijk en doet denken aan asperges of artisjokken. Bij het schillen van schorseneren komt er een wit, plakkerig sap vrij dat vlekken aan je handen kan geven. Om deze reden noemden ze schorseneren vroeger ook wel ‘keukenmeidenverdriet’. Schorseneren bevatten bijzondere vezels (inuline), waar bacteriën in de darmen echt dol op zijn! Je bent lief voor je darmen, als je deze groenten regelmatig op het menu zet.

Ingrediënten

  • 400 gram bavette
  • 1 stuk oranje pompoen
  • 800 gram schorseneren
  • 1 stuk citroensap
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 st rode ui

Zelf toevoegen

  • 3 el (appel)azijn
  • 4 el boter
  • 1 tl nootmuskaat
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Haal het vlees uit de verpakking en laat rustig op kamertemperatuur komen
  • Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook. Was de pompoen, halveer en verwijder de pitten en draden. Snijd in gelijke stukken en kook in circa 20 minuten gaar. Giet het kookvocht af en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met (appel)azijn, zout en peper.
  • Zet intussen een kom met citroenwater (of azijnwater) klaar. Was de schorseneren grondig onder de kraan en schil met een dunschiller tot je mooie witte stengels overhoudt. Snijd in stukken van 5 cm en leg direct in het citroenwater om verkleuren te voorkomen. Giet daarna het citroenwater weg.
  • Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook de schorseneren 10 minuten op een middelhoog vuur. Giet dan het water af en vang het kookvocht op. Roer de crème fraîche los met een beetje kookvocht en schenk in de pan. Kook nog eens 5-10 minuten op een laag vuur en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Pel intussen de ui en snijd in ringen of partjes. Kruid de bavette met peper en zout. Verhit olie in een kleine bakpan en bak de bavette samen met de ui in 1 minuut rondom bruin op een hoog vuur. Temper het vuur, voeg een klontje boter toe en braad nog circa 5 minuten (afhankelijk van de dikte). Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat ongeveer 5 minuten rusten voor serveren.
  • Snijd de bavette in hele dunne plakken en serveer met de pompoenpuree en de schorseneren in roomsaus.

Voedingswaarde

Calorieën: 534kcal | Koolhydraten: 39g | Eiwit: 30g | Vet: 28g | Verzadigd vet: 9g | Vezels: 7g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!