Drs. William Cortvriendt

Arts en Schrijver

Met enige trots heb ik de eer en het genoegen om het nieuwe boek van Arts en schrijver William Cortvriendt aan te mogen kondigen hier.

Ik heb het boek mogen lezen voor het naar de uitgever ging en ik heb het in een ruk uitgelezen. Alles wat ik de laaste jaren heb geleerd over voeding en leefstijl vind ik hierin terug maar William heeft dit moeilijke onderwerp omgezet in voor iedereen duidelijke taal.

Ik heb met Wiliam regelmatig overleg gehad over zijn boek maar ook vaak van gedachten gewisseld over onze visies op leefstijl als medicijn. Daarnaast heeft hij een interview met mij en mijn vrouw Saïda gehad en staan we vermeld bij het hoofdtuk ketogeen. Onderstaand zijn 2 stukken door William zelf geschreven.

William is nu gestart met de promotie van zijn boek en is voor 23 januari gepland bij RTL Late Night. Daarnaast geeft hij nu regelmatig boekpresentaties overal in het land.

Ik denk dat dit boek weer veel stof zal doen opwaaien en menig verhitte discussie tussen voor en tegenstanders van zijn zienswijze op zal leveren.

Nogmaals William bedankt dat je mijn verhaal mee hebt genomen in je nieuwe bestseller. Het helpt mij ook weer om mijn boodschap van Leefstijl als Medicijn uit te dragen.

William Cortvriendt (1956) is arts en kan terugzien op een veelzijdige loopbaan met leidinggevende en adviserende functies op het gebied van de gezondheidszorg bij zowel overheden als het bedrijfsleven in diverse landen. Zijn bijzondere interesse ligt op het gebied van de oorzaken van de chronische Westerse ziektebeelden waaraan ongeveer de helft van de volwassenen in Nederland en België lijden. Hij benoemt daarbij overgewicht en obesitas als de kanaries in de kolenmijn. Aandoeningen die waarschuwen dat er in de naaste toekomst waarschijnlijk ernstige gezondheidsproblemen zullen ontstaan.

William beschrijft zijn analyses op basis van feiten die naar voren zijn gekomen uit gepubliceerd onderzoek in de medische vakliteratuur. In 2016 schokte hij de medische wereld door in de door zes miljoen mensen bekeken televisieserie Hoe wordt ik 100 aan te tonen dat de voordelen van de door hem voorgestelde gezonde leefstijl niet alleen theoretisch zijn. William zorgde ervoor dat de deelnemers van de televisieserie – die allen leden aan ernstige gevolgen en complicaties van diverse welvaartsziektes zoals diabetes en hart- en vaatziektes – binnen 5 maanden vaak volledig herstelden en zich weer gezond voelden. De medicatie zoals insuline, middelen tegen hoge bloeddruk, pijnstillers en cholesterolverlagers kon worden afgebouwd of zelfs helemaal gestopt.

Precies zoals William de medewerkers van de productiemaatschappij Endemol en de onafhankelijke medici die de resultaten controleerden had voorspelt begonnen onmiddellijk na het begin van de veranderingen in leefstijl alle participanten ook hun overgewicht in snel tempo te verliezen terwijl het bekende jojo effect waarbij het gewicht na verloop van tijd weer terugkomt tot op de dag van vandaag niet is opgetreden.

In zijn nieuwe boek Lichter analyseert William stap voor stap hoe de epidemie van overgewicht en obesitas heeft kunnen gebeuren. Uit de analyse van de oorzaken trekt William ook de logische conclusies over de juiste maatregelen die overgewicht en obesitas niet alleen tijdelijk aanpakken of voorkomen, maar deze ook voorgoed laten verdwijnen. En dit zonder dat je honger hoeft te lijden, onsmakelijk hoeft te gaan eten of dure dieet producten hoeft aan te schaffen.
Eindelijk!

Klik hier voor de tekst van de pagina van Wim Tilburgs door William Cortvriendt geschreven en te vinden in zijn nieuwe boek.

De TV serie naar aanleiding van het boek hoe word ik 100 is uitgezonden door Omroep Max.

In deze serie proberen deelnemers in vijf maanden tijd, onder begeleiding van een medisch team van hun aandoeningen én hun medicatie af te komen, door simpelweg gezond te leven. Je kan de via de site van Omroep Max de afleveringen terug zien

Behandeling tegen kanker is niet compleet zonder leefstijladviezen

Kanker neemt snel toe vanwege onze omgeving en leefstijl. Maar met een leefstijlinterventie kunnen we kanker ook beter behandelen zegt William Cortvriendt.

Lees het artikel op onze nieuwe blog Behandeling tegen kanker is niet compleet zonder leefstijladviezen

Boeken kopen via Je Leefstijl Als Medicijn.

Via de pagina gezonde leefstijl boeken kunt u boeken die ik aanbeveel kopen bij Bol.com. Het zijn boeken die u kunnen helpen met een Gezonde Leefstijl. U koopt het boek via deze link rechtstreeks bij Bol.com voor dezelfde prijs die u normaal betaald maar ik ontvang hierover dan een kleine commissie waardoor u de ontwikkeling van deze site steunt.

William Cortvriendt bij omroep Flevoland

Hiernaast vind je ook nog een opname van het interview dat William gaf voor omroep Flevoland. Persoonlijk vond ik dit een van de betere gesprekken met William in de media.

William Cortvriendt wanneer ben je eigenlijk te dik?

Iedereen heeft het zich wel eens afgevraagd: Heb ik een normaal lichaam? Of: ben ik te dik, te dun, moet ik er iets aan doen? Heb ik misschien overgewicht?

Maar hoe weet je dat eigenlijk? William Cortvriendt legt het uit in dit korte filmpje

William Cortvriendt over Cholesterol

Hoog cholesterol blijkt niets te maken te hebben met vet eten.

Sterker nog. Een mens kan niet leven zonder cholesterol. Welk cholesterol is dan wél slecht en wat kun je zelf doen (behalve medicijnen nemen)?

Interessante video van William Cortvriendt:

William Cortvriendt hoe keer je diabetes type 2 om.

Tijdens de uitzendingen van Hoe wordt je 100 zagen we hoe John van der Heiden binnen enkele dagen kon stoppen met het injecteren van Insuline. In deze video legt William Cortvriendt uit hoe ze dat aangepakt hebben.

Een leefstijlreis van 3 jaar terug bij de oorsprong

Een reis die 3 jaar geleden begon met de Uitzending van RTL Late Night met daarin de Amerikaanse professor Robbert Lustig is na 3 jaar tot een mooi besluit gekomen toen ik Humberto Tan heb ontmoet tijdens de uitzending van RTL Late Night waar het boek van William Cortvriendt werd gepresenteerd.

Op mijn oude blog heb ik toen mijn ervaringen beschreven. Echter in de jaren van studie na het schrijven van dit blog hebben me uiteraard veel nieuwe kennis gebracht. In het begin was mijn focus vooral op het gebied van voeding en met name het Low Carb / ketogene dieet. Nu weet ik dat ook de overige pijlers van een gezonde leefstijl zoals beweging, stressreductie, slaap en bioritme maar ook je sociale omgeving en je persoonlijke zingeving  in het leven belangrijke bijdragen leveren op weg naar gezond ouder worden. Zie hiervoor ook mijn blogpost het geheim van een lang leven in goede gezondheid

Klik hier voor de link naar mijn verhaal op mijn oude blog LowCarb in Lowlands.

Klik hier om het gesprek van Humberto Tan met William nog eens terug te kijken.

Na het interview dat William gaf bij RTL Late Night is hij verschenen in de uitzending van NPO radio 1. Hier is hij in discussie met Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. Zi is het voor een deel met Cortvriendt eens, maar vindt ook dat hij het mooier en stelliger maakt dan dat het is. “Afvallen is moeilijk ongeacht de methode”, vertelt ze. Zij blijft dan ook bij het oude advies: vet voedsel mag best af en toe, maar zeker met mate. En verzadigde vetten als roomboter, daar blijft het Voedingscentrum voorzichtig mee.

We zijn benieuwd naar jou mening hierover. Discussieer mee via onze Facebook groep Leefstijl als Medicijn Platform

Hier vind je een uitzending van 538 radio waarin Edwin Evers een interview heeft met William Cortvriendt.

Klik hier voor de pagina met het gesprek op de site van NPO Radio 1.

Ook was William Cortvriendt te zien op de Belgische TV. Lees hier meer over de uitzending. Je kan er ook een deel van de uitzending bekijken.

Via deze link kan je een langer fragment terugvinden met het volledige interview met William

Het advies dat William Cortvriendt geeft komt niet uit de lucht vallen. Ook sportarts Hans van Kuijk geeft dit advies bij de door hem opgezette actie Gezond Dorp Leende. Klik hier om meer te lezen over het werk van Hans van Kuijk.

Ook professor Hanno Pijl hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch centrum en Dr. Ben van Ommen van TNO zijn het volledig met William Cortvriendt eens. Zij geven in dit interview bij Radio EenVandaag nog eens duidelijk aan welke gezondheidsschade we oplopen met onze huidige voeding en leefstijl.

Klik hier voor de pagina met voedingsadviezen en meer interviews met Professor Hanno Pijl.

Klik hier voor meer informatie over de samenwerking van het Leids Universitair Medisch Centrum en TNO op het gebied van Leefstijl als Medicijn.