Willemijn van Gastel Adviseur wetenschapsbeleid

Mijn naam is Willemijn van Gastel en ben adviseur wetenschapsbeleid in de gezondheidszorg en leefstijlcoach.

Na mijn promotie over kwaliteit van zorg ben ik al vrij snel aan de slag gegaan als zelfstandig adviseur. Vanaf 2007 help ik bij het opzetten van wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s en kijk ik achteraf wat al het onderzoek heeft opgeleverd. Het onderwerp leefstijl is hierbij mijn favoriet.

Man-vrouw verschillen bij een leefstijlinterventie?

Zo heb ik in 2018 voor ZonMw¹ geïnventariseerd of wetenschappelijk onderzoek naar leefstijl rekening moet houden met man-vrouw verschillen. Het antwoord is ja! Chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten hebben bij mannen een ander verloop dan bij vrouwen en mannen kunnen anders dan vrouwen reageren op leefstijlinterventies.

Lees hier de publicatie van ZonMW Gender en Preventie

Studie hoe je een gezond leven langer vol kan houden

In 2015 hebben Agaath Sluijter en ik in opdracht van ZonMw en de Hartstichting een voorstudie gedaan over hoe je een gezond leven lánger vol kan houden. Immers, eventjes gezond leven lukt vaak nog wel maar het ook volhouden is andere koek. Zeker in onze Westerse samenleving. Heeft iemand wel eens eind van de dag koud en moe op Utrecht CS gestaan? Je waant je in luilekkerland terwijl je fantaseert over welke snack het allerlekkerste zal smaken. Een kaassoufflé, sushi of toch de ouderwetse zak friet? Noem het en binnen drie minuten ligt het in je hand, in vijf minuten is het achter de kiezen.

Ik ga me inzetten voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Mijn handen jeuken steeds meer om niet alleen over leefstijl te schrijven maar om ook daadwerkelijk mensen te helpen gezond en vitaal door het leven te gaan. Daarom ga ik vanaf november de geregistreerde opleiding tot leefstijlcoach volgen. Het veranderen van gedrag is best moeilijk. Kleine dingen zoals geen ontbijtkoek meer bij de koffie lijken opeens onoverkomelijk. Ik wil mensen laten ervaren dat het experimenteren met nieuwe eetgewoonten, een opbouwend trainingsschema of ontspanningstechnieken op zich al een leuke uitdaging is. Je krijgt er energie en voldoening van, en na verloop van tijd verandert het experimenteren in gewoonte.

Trukendoos vol met slimme leefstijlideeën

Al jaren verzamel ik een trukendoos vol met slimme ideeën van mensen om mij heen die een gezonde leefstijl voor elkaar krijgen. Zo loopt een oudtante van diep in de 90 altijd naar de supermarkt met niet meer dan tien euro in haar portemonnee. Dit dwingt haar om -weer of geen weer- elke dag de deur uit te gaan voor een boodschapje. Met een blinkende stappenteller om haar pols vertelde ze me deze zomer dat de 6000 stappen op een dag  wel gehaald moeten worden. Wat voor de één werkt, werkt niet altijd voor de ander. Maar elkaars tips horen inspireert. Daarom vind ik de stichting Je Leefstijl als Medicijn zo’n goed initiatief waar ik me graag voor in wil zetten.

 

¹ ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren.

Meepraten en denken met Willemijn en vele anderen op Facebook over leefstijl?

Leefstijl Als Medicijn Platform

Openbare Facebookgroep voor iedereen die mee wil praten over of meer wil weten op over het onderwerp leefstijl als medicijn in het algemeen.